MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
05
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Father Mother Sister Brother
Mauthausen
Misericordia
Nouvelle Vague
On Falling
Runseokjin_Ep.Tour the Movie
The loner
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
ΑΛΕΥΡΙΝΟ «Το σπέρμα του σύμΠΑΝτος»
Αν είχα πόδια θα σε κλωτσούσα
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απόδραση στη Νορμανδία
Αργός θάνατος
Αυτά που σκοτώνεις
Βουγονία
Γαλάζιο μονοπάτι
Γκρέμλινς
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η Λαίδη και ο Αλήτης (μεταγλωττισμένη)
Η θυσία
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θεώρημα
Θολός βυθός
Καμία άλλη επιλογή
Καποδίστριας
Μέρες οργής
Μεγάλε μου έρωτα
Μια μάχη μετά την άλλη
Μια υπέροχη ζωή
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (με υπότιτλους)
Μόνος στο σπίτι
Νυρεμβέργη
Ο Κινηματογραφιστής
Ο Στρατηγός
Ο Ψαλιδοχέρης
Ο έρωτας γράφεται…
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι κόκκινοι
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι
Πέντε νύχτες στου Φρέντι 2
Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι και ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει
Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Σπασμένη φλέβα
Συναισθηματική αξία
Τα Χριστούγεννα κινδυνεύουν – Ελληνική οικογένεια
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το Πολικό εξπρές (μεταγλωττισμένη)
Το δέντρο που πληγώναμε
Το ταρανδάκι των Χριστουγέννων (μεταγλωττισμένη)
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρώμα του ροδιού
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης
Χριστούγεννα με τον Ποντικούλη (μεταγλωττισμένη)
Κοινωνική

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της του Μπρεχτ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 20 Οκτωβρίου την παράσταση “Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της” του Μπέρτολτ Μπρεχτ, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Σέρβου Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

stars-fullstars-emptystars-emptystars-emptystars-empty
author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει στη κοιτίδα της για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο.

Η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή ως Μάνα Κουράγιο, είναι η αντι-ηρωίδα του Μπρεχτ. Μάνα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, είναι μια δαιμόνια εμπόρισσα που κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου (1618-1648) αγωνίζεται να επιβιώσει η ίδια και τα παιδιά της επιστρατεύοντας κάθε μέσο. Στη διάρκεια των δώδεκα χρόνων, κατά τα οποία διαδραματίζεται το έργο, η Μάνα Κουράγιο ακολουθεί σταθερά τον στρατό με το κάρο της και ζει παρασιτικά από τον πόλεμο. Με έντονο αίσθημα αυτοσυντήρησης και εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα, παμπόνηρη, σκληρή, αθυρόστομη, η Μάνα Κουράγιο παθαίνει όσα αντέχει και δεν αντέχει άνθρωπος. Δρώντας με γνώμονα το κέρδος, καταλήγει, στο τέλος, να χάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

Η «Μάνα Κουράγιο» έχει ανέβει άλλη μια φορά στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου το 1982 με τη Λίνα Λαμπράκη στον ομώνυμο ρόλο.

mana kouragio kai ta paidia tis kthbe 2016 3

Σημείωμα σκηνοθέτη
Νομίζω ότι η Μάνα Κουράγιο είναι ένα σπουδαίο θεατρικό κείμενο που αφορά το ελληνικό κοινό καθώς αντανακλά τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Έχω την εντύπωση ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα του σήμερα είναι μια Μάνα Κουράγιο. Όπως, εξάλλου, και η Σερβία. Σε πρώτο πλάνο, όμως, δεν βρίσκεται τόσο η ματαιότητα του πολέμου, όσο της απληστίας. Εξάλλου, η απληστία είναι και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κόσμου στον οποίο ζούμε. Σχεδόν τα πάντα συμβαίνουν λόγω της απληστίας. Λόγω των μικρών, εγωιστικών, προσωπικών συμφερόντων μας, χάνουμε μεγάλα, ασύγκριτα πιο πολύτιμα πράγματα. Η Μάνα Κουράγιο χάνει τα παιδιά της. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε και ένα άλλο φαινόμενο: η μία γενιά (η γηραιότερη) πούλησε την άλλη (την νεότερη). Τέλος, με απασχολεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν έναν πιο ήρεμο και αξιοπρεπή τόπο για να ζήσουν. Η Μάνα Κουράγιο είναι μια παράσταση που αναφέρεται σε όλα αυτά τα θέματα.
Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

mana kouragio kai ta paidia tis kthbe 2016 4

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς



Rating: 1
Περισσότερα από CINEMA