MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θέατρο Τέχνης: νέα σεζόν με 19 παραγωγές

Ο νέος χειμερινός προγραμματισμός του ιστορικού θεάτρου, αποτελείται από 19 παραγωγές και εμπνέεται από το στίχο του Γιάννη Σκαρίμπα «έως ότου φως μου, βγούμε απ’ την τρικυμία αυτού του κόσμου».

author-image Στέλλα Χαραμή

Στο πιάνο του Σταμάτη Κραουνάκη, στους στίχους του «αναρχικού» Γιάννη Σκαρίμπα – «έως ότου φως μου, βγούμε απ’ την τρικυμία αυτού του κόσμου». Στη φρεσκοβαμμένη σκηνή της Φρυνίχου και του Υπογείου. Στις συνεργασίες και στις γενναιόδωρες χορηγίες.

Το Θέατρο Τέχνης «γερό, παλιό σκαρί που άντεξε όλα αυτά τα χρόνια», σύμφωνα με την καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη επιμένει ν’ αρμενίζει στ’ ανοιχτά, ψιθυρίζοντας εμψυχωτικά λόγια από τη «Φαντασία» του Σκαρίμπα («κι αυτός ο άνεμος τρελά – τρελά να μας σκουντά»), βάζοντας πλώρη για τη νέα θεατρική σεζόν 2016-2017. «Ναι είμαστε σε τρικυμία, αλλά θα μείνουμε στ’ ανοιχτά και θα προσπαθήσουμε να μην χάσουμε την πορεία, την πυξίδα μας, να ξέρουμε που πηγαίνουμε», συμπλήρωσε η ίδια χαρακτηριστικά.

marianna kalbari
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη

Ολοταχώς και με σύστημα πλοήγησης (ακριβώς όπως και τις δύο προηγούμενες περιόδους οπότε τη διοίκηση του οργανισμού η Κάλμπαρη) επιλέγοντας δύο στιβαρές θεματικές και διακρίνοντας το χειμερινό προγραμματισμό σε τρεις χρονικές υπο-ενότητες, το ρεπερτόριο του Τέχνης επιφυλάσσει 19 παραγωγές – έργα με όχι ιδιαίτερα συχνό δείγμα γραφής στην ελληνική σκηνή ή κείμενα νεόκοπα – στις οποίες θα προστεθεί το επιτυχημένο Φεστιβάλ των Αναλογίων υπό την εποπτεία της Σίσσυς Παπαθανασίου και μια σειρά από έξι παράλληλες εκδηλώσεις σε αναφορά με την ιστορία και τα πρόσωπα του θεάτρου.

Κεντρικοί ιδεολογικοί άξονες των παραγωγών θα είναι η διερεύνηση των ορίων• από τη μια της αγάπης και από την άλλη της τρέλας – έννοιες συγγενικές εξάλλου. 

Υπόγειο της Πεσματζόγλου

Η “αγάπη” θα βρει στέγη στο Υπόγειο της Πεσματζόγλου με πέντε παραγωγές να μιλούν για τα αδιέξοδα της:
collage texnis 2 effect
Αντζελα Μπρούσκου, Νίκος Μαστοράκης, Σύλβια Λιουλου, Σιμος Κακάλας σκηνοθετούν στο Υπόγειο της Πεσματζόγλου

  • Ο Νίκος Μαστοράκης θα σκηνοθετήσει Ζοέλ Πομερά στην «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα»
  • η Αντζελα Μπρούσκου θα εμπνευστεί από την τραγική «Φαίδρα»
  • ο Σίμος Κακάλας θα σκηνοθετήσει την Τάνια Τσανακλίδου στην μεταφορά της ταινίας του Φασμπίντερ «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» και
  • η Σύλβια Λιούλου θ’ ανεβάσει τον τσεχωφικό «Ιβάνωφ».

Στην ίδια στέγη και ενότητα θα ενταχθεί και η πολυαναμενόνη συνεργασία του Θεάτρου Τέχνης και του Εθνικού πάνω στην τριλογία των «Ακυβέρνητων Πολιτειών» του Στρατή Τσίρκα, με το πρώτο βιβλίο της σειράς να σκηνοθετεί η Εφη Θεοδώρου.

«Θα δοκιμάσουμε τη γλώσσα του θεάτρου πάνω σε αυτά τα βιβλία με την πολύτιμη συνεργασία της Χρύσας Προκοπάκη που γνώρισε τον Τσίρκα και συνεργάστηκε μαζί του. Είναι επικίνδυνο εγχείρημα, μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά ακόμα κι αν αποτύχει θα έχουμε τολμήσει, θα είναι μια μεγάλη, τολμηρή αποτυχία» επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, επιδοκιμάζοντας με θέρμη τη σύμπραξη των δύο ιστορικών θεάτρων της χώρας.

collage texnis 4
Παντελής Δεντάκης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Αργυρώ Χιώτη και Μαρία Χανθοπουλίδου σκηνοθετούν στη σκηνή της Φρυνίχου


Στη σκηνή της Φρυνίχου

Η “τρέλα” τώρα, η έτερη θεματική του χειμώνα, και μάλιστα με τη φόρμα του μουσικού θεάτρου θα φιλοξενηθεί στη σκηνή της Φρυνίχου περιλαμβάνοντας επίσης πέντε παραγωγές – πιο πειραματικές ανταποκρινόμενες προφανώς στις ανάγκες της ενότητας.

  • Εδώ, η Αργυρώ Χιώτη θα σκηνοθετήσει για τρίτη φορά έργο του Ευθύμη Φιλίππου υπό τον τίτλο «Διάφορες επιλογές – Πέτρος»,
  • ο Βασίλης Παπαβασιλείου μετά την σαρωτική επιτυχία του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι» (που θα επαναληφθεί) θα επιστρέψει με τη νέα μετεπιθεώρηση «Relax…Mynotis»,
  • η Μαρία Ξανθοπουλίδου θα ανεβάζει τη «Σονάτα του Κρόϊτσερ» του Τολστόϊ,
  • η Μαριάννα Κάλμπαρη θα σκηνοθετήσει τη μουσική εκδοχή του «Βικτώρ» του Ροζέ Βιτράκ σε λιμπρέτο Σταμάτη Κραουνάκη ενώ
  • ο Παντελής Δεντάκης θα οργανώσει ένα μουσικό καμπαρέ με τίτλο «2017» πάνω σε κείμενα του Πιτσιρίκου.

Επαναλήψεις

Η σεζόν ωστόσο θα ξεκινήσει – εκτός από τρεις περσινές επαναλήψεις – με τρεις άλλες παραγωγές, για περιορισμένο κύκλο παραστάσεων η καθεμία. Πρόκειται για:

  • το «Θουκυδίδη δραματικό» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη – Γιάννη Παναγόπουλου,
  • το «Insenso» όπως ανέβηκε σε παραγωγή του περίφημου Ινστιτούτου Γκροτόφκι από τον Πέτρο Σεβαστίκογλου και
  • την ελληνοαλβανική συμπαραγωγή «Μια πέτρα λάθος» από τον Θόδωρο Γράμψα.

Εφηβικό και παιδικό θέατρο

Για το εφηβικό κοινό ο Κωστής Καπελώνης θα συλλέξει κείμενα του Τσέχωφ σε μια ευφρόσυνη συρραφή με τίτλο «Η Ζωή είναι ωραία» ενώ ο Δημήτρης Δεγαϊτης θα σκηνοθετήσει «Σέρλοκ Χολμς» για τους μικρότερους θεατές.
Το πρόγραμμα του θεάτρου θα εμπλουτιστεί με επιπλέον παραγωγές που θα ενταχθούν στην ανοιξιάτικη περίοδο και θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2017.

 S 6572 Theatro Frinihou

Και σε αυτό το χειμερινό ταξίδι του θεάτρου Τέχνης, το Ιδρυμα Ωνάση θα σταθεί οικονομικός υποστηρικτής και αρωγός του. Μετά την περσινή καμπάνια συγκέντρωσης 108.000 ευρώ για την ανακαίνιση των δύο σκηνών του, το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει τώρα και το πλήρες κόστος ανανέωσης του ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού του.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου θα διατεθούν εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις στιν τιμή των 3 ευρώ

Η πρεμιέρα της σεζόν έχει προγραμματιστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου, ωστόσο σημείο εκκίνησης της προπώλησης για τις χειμερινές παραγωγές θα είναι η Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου όπου θα διατεθούν εισιτήρια (αυστηρά 100 εισιτήρια για κάθε παραγωγή) στην τιμή των 3 ευρώ – σε συνέχεια του θεσμού προσφοράς που εγκαινιάστηκε πέρυσι συγκεντρώνοντας ουρές έξω από τα ταμεία του Θεάτρου Τέχνης.
Theatro_Technis_2016_-_2107.pdf

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b