MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Κάτω Από Τον ήλιο

Καλοκαιρινό, αισθησιακό και αρκετά…ροκ ερωτικό θρίλερ, διασκευή της κλασικής «Πισίνας» του 1969 (του Jacques Deray με τους Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet και Jane Birkin).

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Η Μαριάν (Tilda Swinton), διάσημη ροκ σταρ που έχει «χάσει» τη φωνή της, αναπαύεται μαζί με τον κινηματογραφιστή σύντροφο της Πολ (Matthias Schoenaerts) στη βίλα της στη Σικελία. Ο αναπάντεχος ερχομός του παλιού φίλου τους Χάρι (Ralph Fiennes) και της κόρης του Πενέλοπε (Dakota Johnson), θα πυροδοτήσει μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων που θα κορυφωθούν με ένα τραγικό συμβάν…

Ο Luca Guadagnino μας είχε θαμπώσει με το εικαστικό, οπερατικό και ανυπέρβλητο δράμα «Είμαι ο έρωτας» που είχε ως θέμα τις ερωτικές και άλλες γοητευτικές… ανησυχίες μιας μπουρζουαζικής φαμίλιας του Μιλάνου. Έξι χρόνια σχεδόν μετά ο ιταλός σκηνοθέτης μεταφέρει την παρόμοια σχεδόν προβληματική του στο ειδυλλιακό, φλογερό αλλά και απειλητικό ιταλικό νότο με πρωθιέρεια του και πάλι τη μοναδική Tilda Swinton. Εδώ το εκκεντρικό αποτύπωμα μιας ετερόκλητης παρέας καλλιτεχνών, χαράζει το άγονο σικελικό τοπίο. Η εκκεντρικότητα, το μπλαζέ υφάκι και ο εναγκαλισμός με τις τέχνες των διάσημων κατοίκων της βίλας (μαζί με την απόσταση ασφαλείας από τα «άξεστα» ανθρωπάκια του χωριού φυσικά που τους χαζεύουν σαν θεούς), τους χαρίζει όχι απλώς την ανοχή ή τη νομιμότητα αλλά την αίσθηση κυριαρχίας και ανωτερότητας σε ότι κάνουν.

A BIGGER SPLASH

Το θέμα του φιλμ είναι δανεισμένο από την «Πισίνα» του Jacques Deray, όπου το νουάρ ένστικτο και η ερωτική κάψα έδεναν τέλεια με τα αισθησιακά κορμιά των Alain Delon, Romy Schneider και Jane Birkin. Στο «Bigger splash» ο Guadagnino εξελίσσει την βασική ιδέα σε μια αναπάντεχη συνάντηση των δύο παράλληλων σύμπαντων. Από τη μια η άχρωμη, σκληρή και «ασήμαντη» πραγματικότητα των κατοίκων του χωριού –η οποία επιβαρύνεται από τα κύματα των λαθρομεταναστών που έρχονται από την Αφρική- κι από την άλλη η σεξουαλική υπερδιέργερση (η νεαρή Dakota Johnson μεταφέρει τη γυμνή και σέξι αύρα της σε όλο το φιλμ κάνοντας το πέρασμα της από το «50 αποχρώσεις του γκρι» να μοιάζει με ανέκδοτο), το καλλιτεχνικό άλλοθι και ο ανταγωνισμός των …διασημοτήτων. Το θέμα της λίμπιντο ως μέσο αυτοπροσδιορισμού, επιβεβαίωσης και ψυχολογικής ισορροπίας, ο σκηνοθέτης το πιάνει από δεκάδες πλευρές. Το φιλμ είναι απέραντα σέξι, αρκετά δραματικό αλλά και απρόβλεπτα κωμικό («πώς τράκαρες» ρωτάει ο Schoenaerts τον Fiennes, για να πάρει την ανεπανάληπτη απάντηση: «μα οδηγούσα και…τέλειωνα ταυτόχρονα!»), ενώ δίνει την ευκαιρία και στους 4 πρωταγωνιστές να δώσουν μια ερμηνεία υψηλού επιπέδου. Ειδικά ο Fiennes είναι το κάτι άλλο!

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Luca Guadagnino



Διάρκεια: 125'
Σενάριο: David Kajganich, (διασκευή της πρωτότυπης ιδέας του Alain Page)
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b