MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πέθανε ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι

Ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο πολυ-βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης του οποίου η ταινία “Η Γεύση του Κερασιού”, τιμήθηκε το 1997 με “Χρυσό Φοίνικα” στο Φεστιβάλ των Καννών, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών.

Monopoli Team

Ο “ποιητής” του ιρακινού κινηματογράφου, είχε γυρίσει περισσότερες από 40 ταινίες και είχε κερδίσει παραπάνω από 70 βραβεία σε όλη την καριέρα του, η οποία διήρκεσε σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Ο σκηνοθέτης είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου το Μάρτιο του 2016 και είχε υποβληθεί σε σειρά εγχειρήσεων, με πιο πρόσφατη στο Παρίσι τον περασμένο μήνα.

Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1940. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Καταπιάστηκε αρχικά με τα ζωγραφική, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης.

abbas kiarostami pethane 2016 2
Ο Κιαροστάμι παραλαμβάνει το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα

Μέλος ενός νέου ρεύματος στον ιρανικό κινηματογράφο που άρχισε τη δεκαετία του 1960 και έγινε γνωστό τις ρεαλιστικές ιστορίες πάνω στις ζωές κοινών ανθρώπων, ο Κιαροστάμι ήταν ένας από τους λίγους κινηματογραφιστές που έμειναν και διέπρεψαν στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979.

Η τελευταία του ταινία ήταν “Κάτι σαν έρωτας”, που γυρίστηκε στην Ιαπωνία και κυκλοφόρησε το 2012.

Ο βετεράνος κριτικός κινηματογράφου A. Ο Scott των The New York Times σε μία κριτική του το 2003, περιγράφει τον Κιαροστάμι: “ίσως ο πιο αξιοθαύμαστος διεθνώς, Ιρανός σκηνοθέτης της τελευταίας δεκαετίας.”

Ο Κιαροστάμι παντρεύτηκε μία φορά το 1969 με την Παρβιν Αμίρ-Χολ και έκαναν μαζί δύο γιους, τον Αχμάντ και τον Μπαχμάν, αλλά χώρισαν το 1982.

Ο θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για το παγκόσμια σινεμά.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b