MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 συνταγές για απολαυστικά και δροσιστικά σορμπέ!

10 λαχταριστές συνταγές για σορμπέ που θα σε κάνουν να αφήσεις στην άκρη τα παγωτά και να απολαύσεις χωρίς ενοχές το καλοκαίρι σου!

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

1. Σορμπέ raspberry 
sorbe1

Θα χρειαστούμε:

  • 5 φλιτζάνια φρέσκα raspberries
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1+1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 
  • 1-2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Προσθέτουμε το νερό και τα raspberries σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ύστερα τοποθετούμε ένα λεπτό σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε λίγο-λίγο κάθε φορά το πολτοποιημένο μείγμα στο σουρωτήρι και πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού έτσι ώστε να περάσει το υγρό και να να μείνουν οι σπόροι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο τον πουρέ σμέουρων και αφαιρούμε στο τέλος ότι έχει μείνει στο σουρωτήρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, και το χυμό λεμονιού στο μπολ που έχουμε τον χυμό από τα σμέουρα και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τέλος, παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανή μας. Σερβίρουμε αμέσως για ένα μαλακό επιδόρπιο ή μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ρηχό ανοξείδωτο δοχείο και παγώνουμε επιπλέον 1-2 ώρες για μια πιο σταθερή γρανίτα.

2. Σορμπέ λεμόνι
sorbe2

Θα χρειαστούμε:

  • 1+1/2 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 φλιτζάνι σόδα με λεμόνι ή Sprite
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 8 λεμόνια)
  • 1-2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:
Αρχικά στύβουμε τα λεμόνια και κρατάμε τις μισές κούπες λεμονιών για το σερβίρισμα. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ στραγγίζουμε το μείγμα λεμονιού και ανακατεύουμε σε 2 φλιτζάνια το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και το μισό φλιτζάνι σόδα. Τέλος, μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη (για 2-4 ώρες). Ανακατεύουμε με το πιρούνι κάθε μισή ώρα έτσι ώστε να παγώσει ομοιόμορφα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
 
3. Σορμπέ αγγούρι – μέντα
sorbe3

Θα χρειαστούμε:

  • 150γρ ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού νερό
  • 1 χούφτα δυόσμο
  • 300γρ αγγούρι, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:
Αρχικά, φτιάχνουμε το σιρόπι μέντας: τοποθετούμε τη ζάχαρη, το νερό και την μέντα σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, έτσι ώστε να πάρουν μια βράση και να έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια βάζουμε το κομμένο αγγούρι σε ένα μπλέντερ και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το κρύο σιρόπι μέσα στον πουρέ αγγούρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχει μια απαλή υφή. Για το πάγωμα, αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, μπορούμε να βάλουμε το μείγμα σε ένα δοχείο στην κατάψυξη και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να το ανακατεύουμε έτσι ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους και να έχει μια ευχάριστη υφή.

4. Σορμπέ ακτινίδιο – lime
sorbe7

Θα χρειαστούμε:

  • 10 ακτινίδια
  • 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη cup sugar
  • 1/4 χυμό lime   

Εκτέλεση: 
Κόβουμε τα ακτινίδια στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα του φρούτου με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε στο μπλέντερ τα ακτινίδια και χτυπάμε 3-4 φορές, μέχρι να γίνουν πουρές. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χυμό λάιμ και χτυπάμε ξανά, έως ότου τα ακτινίδια ομογενοποιηθούν και δεν έχουμε άλλα κομμάτια. Στο σημείο αυτό βάζουμε το μείγμα σε πλαστική σακούλα τροφίμων, προσέχουμε να μην υπάρχει καθόλου αέρας και την κλείνουμε προσεχτικά. Τοποθετούμε τη σακούλα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 45 λεπτά και συνεχίζουμε με ή χωρίς παγωτομηχανή.

5. Σορμπέ καρπούζι – φράουλα
sorbe10

Θα χρειαστούμε:

  • 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό
  • 5 φλιτζάνια καρπούζι χωρίς κουκούτσια, κομμένο σε χοντρά κομμάτια και κατεψυγμένα
  • 1+1/4 φλιτζάνι κατεψυγμένες φράουλες
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (ή ανάλογα με το γούστο) 

Εκτέλεση: 
Τοποθετούμε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ τροφίμων, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα (μπορεί να χρειαστεί επιπλέον κρύο νερό και καλό ανακάτεμμα). Μπορούμε να απολαύσουμε το σορμπέ αμέσως ή να το βάλουμε στην κατάψυξη σε ένα δοχείο τάπερ για πιο παγωμένο αποτέλεσμα! Πριν το σερβίρουμε, το αφήνουμε να μαλακώσει για περίπου 5 λεπτά!

6. Σορμπέ σαμπάνιας
sorbe16 

Θα χρειαστούμε:

  • 1 μπουκάλι 750ml martini rosato
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • φρέσκο δυόσμο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις βράσει το μείγμα, τότε αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και στη συνέχεια, το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Πριν το βάλουμε στο ψυγείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μπολ με πάγο και να βάλουμε το μείγμα σε μια αεροστεγή σακούλα για να κρυώσει πριν το βάλουμε στο ψυγείο. Μετά από μισή ώρα, τοποθετούμε το μείγμα σε παγωτομηχανή ή ακολουθούμε την χειροκίνητη διαδικασία. Σερβίρουμε σε ποτήρια σαμπάνιας για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, γαρνιρισμένο με φρέσκο δυόσμο! 

7. Σορμπέ σταφύλι
Green-Grape-Sorbet

Θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσια
  • 120 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας φυσικό χυμό λεμονιού
  • 100 γρ. νερό

Εκτέλεση:
Αρχικά χτυπάμε τα σταφύλια στο μίξερ και αφαιρούμε τυχόν κομμάτια. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Έπειτα, προσθέτουμε στα χτυπημένα σταφύλια το κρύο σιρόπι και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Μετά, συνεχίζουμε τη διαδικασία παραγωγής του σορμπέ με ή χωρίς παγωτομηχανή.

8. Σορμπέ Gin & Tonic
sorbe19

Θα χρειαστούμε:

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 ολόκληρο lime, ή 2 μεσαία λεμόνια (ξύσμα και χυμός λεμονιού)
  • 85ml Gin (ποτό)
  • 2+1/2 φλιτζάνια Tonic Water (τύπου σόδα)

Εκτέλεση:
Αρχικά, σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε ένα απλό σιρόπι με νερό και ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από το λάιμ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε το gin και το tonic σιγά σιγά, δοκιμάζοντας παράλληλα έτσι ώστε να πετύχουμε την ένταση που θέλουμε. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει λίγο και ύστερα συνεχίζουμε με ή χωρίς παγωτομηχανή. Τέλος, φυλάσσουμε σε ένα δοχείο στην κατάψυξη το σορμπέ, ώστε να μπορέσει να παγώσει λίγο περισσότερο. Σερβίρουμε σε όμορφα ποτήρια και γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα από λάιμ! 

9. Σορμπέ cranberry – πορτοκάλι
sorbe25

Θα χρειαστούμε:

  • 1+3/4 φλιτζανιού κατεψυγμένα ή φρέσκα cranberries
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 30ml χυμό λεμονιού
  • 15ml βότκα (1 κουταλιά της σούπας)
  • 15ml lemoncello (ή άλλη μια κ.σ. βότκα)
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο

Εκτέλεση:
Προσθέτουμε το νερό, τα cranberries, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Μόλις βράσει το μείγμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, έτσι ώστε να μείνει μόνο ο χυμός και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βότκα και το lemoncello και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες ή όλη τη νύχτα. Για την τελική προετοιμασία του σορμπέ, βάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο βάζουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν τα υλικά. Έπειτα τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό δοχείο στην κατάψυξη και περιμένουμε μέχρι να παγώσει πλήρως.

10. Σορμπέ πεπόνι
sorbe4

Θα χρειαστούμε:

  • 4-5 φλιτζάνια πεπόνι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δυόσμο
  • 2 κ.γ σκόνη μαρέγκας
  • 2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση:
Κόβουμε το πεπόνι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη τσάντα τροφίμων, κλείνουμε αεροστεγώς και παγώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το δυόσμο και κρατάμε στην άκρη το σιρόπι μέχρι να το χρειαστούμε. Στη συνέχεια, σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά τη σκόνη μαρέγκας με το νερό, μέχρι να διογκωθεί (αντίστοιχα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ασπράδι αυγού). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το παγωμένο πεπόνι, το σιρόπι, και τη μαρέγκα σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθούν. Το σορμπέ είναι έτοιμο να το καταναλώσουμε και ύστερα πρέπει να το φυλάξουμε σε μεταλλικό δοχείο στην κατάψυξη.

Χρήσιμες συμβουλές:

Με ή χωρίς παγωτομηχανή
Μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης κάθε συνταγής, αν έχετε παγωτομηχανή, συνεχίζετε την παρασκευή του σορμπέ σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Διαφορετικά, τοποθετείτε το μείγμα σε ένα σκεύος, κατά προτίμηση ανοξείδωτο, διότι τα πλαστικά απορροφούν τις μυρωδιές της κατάψυξης και το βάζετε μέσα. Μετά από 10′ με 15′, το βγάζετε και το ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε 6-7 φορές τη διαδικασία κάθε μισή ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει ομοιόμορφα. Διατηρείτε το σορμπέ στην κατάψυξη.

Πόσο υγιεινά είναι τα σορμπέ;
Σε αντίθεση με τα παγωτά gelato και παρφέ, τα σορμπέ δεν περιέχουν λιπαρά και, επιπλέον, διατηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά τους. Επειδή όμως περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, θα πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο!

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b