MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Flâneur#8: Στην Πειραιώς 260 πριν τις παραστάσεις

Εχουμε γνωρίσει τον χώρο πάντα με κόσμο. Με κόσμο που περιμένει στα εκδοτήρια, που πίνει κάτι πρόχειρο πριν τις παραστάσεις στα δύο μπαρ των χώρων Η και Δ. Η εικόνα που έχουμε από την ιστορική έδρα του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, είναι συναντήσεις με φίλους, γνωστούς και συναδέλφους. Πώς είναι όμως ο χώρος όταν δεν υπάρχουν παραστάσεις.

author-image Όλγα Σελλά

Βρεθήκαμε εκεί, λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, για τις ανάγκες μιας συνέντευξης και μιας φωτογράφησης.

Ο αχανής χώρος της Πειραιώς 260, χθες δεν έμοιασε σε τίποτα με το κλίμα που αποπνέει όταν υπάρχουν παραστάσεις (φυσικό), αλλά είχε τη δική του, διαφορετική κίνηση.

Κατ’ αρχήν η είσοδος όλων των επισκεπτών και των καλλιτεχνών γίνεται από την πλαϊνή είσοδο, όχι από την είσοδο της Πειραιώς. Είναι αλλιώς η κίνηση της μέρας σ’ αυτόν τον ήπιας βιομηχανικής χρήσης δρόμο του λεκανοπεδίου. Φορτηγά πηγαινοέρχονται, σκυλιά γαυγίζουν… Η πλαϊνή πόρτα, πάντως, είναι ανοιχτή, ο φύλακας στη θέση του, οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Φεστιβάλ στη θέση τους, ακόμα και ο σκύλος που έχει υιοθετηθεί από το Φεστιβάλ, μόνιμος κάτοικος της Πειραιώς 260, αναζητούσε σκιά και πηγαινοερχόταν…

Οι επισκέπτες αυτό το διάστημα είναι οι καλλιτέχνες, που έχουν πρόβες, εξακολουθητικά, στις τρεις σκηνές της Πειραιώς 260: στους Χώρους Δ, Ε και Η. Τα μπαρ είναι κλειστά φυσικά, αλλά πηγαινοέρχονται εργάτες που όλο κάτι μεταφέρουν. Τα τεράστια πάρκινγκ του χώρου είναι σχεδόν άδεια, αλλά πολύ δροσερά σε σχέση με τους άλλους χώρους. Κάποια σκηνικά είναι μαζεμένα σε μιαν άκρη, κάποια ομάδα ξεκουράζεται στη σκιά πίσω από τον χώρο Ε, οι καθαρίστριες επίσης πηγαινοέρχονται με φαράσια, κουβάδες, σκούπες, σε κάποιες γωνιές κάποιοι κάνουν φωτογράφηση…

Είναι μια διαφορετική όψη ενός χώρου που κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία δέκα χρόνια γεμίζει από τις προτάσεις των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, γεμίζει από την ενδυματολογική πολυχρωμία των θεατών, από πρόσωπα που για λίγο, σ’ αυτόν τον χώρο, και με την αρωγή της τέχνης, είναι αισιόδοξα και γελαστά.
Δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, ο χώρος που θα φιλοξενήσει τις περισσότερες παραγωγές, ο χώρος λειτουργεί, οι πρόβες διαδέχονται η μία την άλλη, οι καλλιτέχνες συναντιούνται στα μεσοδιαστήματα και λένε τις αγωνίες τους και τα άγχη τους… Οι θεατές σ’ αυτή τη φάση είναι απόντες. Και περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα και την τέρψη.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b