MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Film Festival Berlin 2016: η Χρυσή Άρκτος στους… πρόσφυγες

Ολοκληρώθηκε το 66ο φεστιβάλ της Μπερλινάλε που φέτος δανείστηκε λίγη λάμψη από Χόλιγουντ, έχοντας για πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής την Meryl Streep.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Τη γιορτή άνοιξαν οι αδελφοί Cohen με το «Χαίρε Καίσαρα» και την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου όπου ο George Clooney τα πήρε στο… κρανίο όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος με υφάκι για το τι προτίθεται να κάνει σχετικά με το μεταναστευτικό κι εκείνος απάντησε σε έντονο με ύφος και την ατάκα «κι εσύ τι κάνεις για αυτό;»

meril strip
Meryl Streep

Όσον αφορά το κινηματογραφικό κομμάτι ήταν μάλλον ένα υποτονικό φεστιβάλ αλλά έντονα φορτισμένο από τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας («efkaristo ellada» είπε με άπαιχτη αξάν η Έμα Τόμσον) και το προσφυγικό ζήτημα. Αναπόφευκτη λοιπόν η πολιτικοποιημένη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με τις ταινίες που έθιγαν καίρια ζητήματα να έβγαιναν ευνοημένες και προβεβλημένες και τις υπόλοιπες να αγκομαχούν να τις φτάσουν.

Το κερασάκι στην τούρτα σε όλο αυτό το τεταμένο κλίμα ήταν φυσικά ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ πρωταγωνιστής της ταινίας «Saint Amour», ο οποίος μέσα σε 15 λεπτά κατάφερε να δηλώσει απέχθεια για τους ηθοποιούς ακτιβιστές και να τα… χώσει σε αρκετούς (Ντι Κάπριο, Κλούνι, Χόλιγουντ, Ολάντ, Γαλλία) δηλώνοντας ρώσος πολίτης πλέον (εδώ και λίγα χρόνια έχει αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα) και θαυμαστής του Πούτιν. Το πάλαι ποτέ είδωλο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, συνεχίζει να αποδομεί συστηματικά τον εαυτό του με τρόπο που δεν σηκώνει αμφισβήτηση, επισκιάζοντας τους υπόλοιπους σταρ (Τζούλιαν Μουρ, Νικόλ Κίντμαν, Μπρένταν Γκλίζον, Τζουντ Λο, τον Άνταμ Ντράϊβερ κ.α.) που βρέθηκαν στη γερμανική μεγαλούπολη.

Gianfranco Rosi
Gianfranco Rosi

Όπως είχαν υποψιαστεί οι περισσότεροι η Χρυσή Άρκτος πήγε στο «Fire at Sea» του Gianfranco Rosi που δεν είχε ισχυρό συναγωνισμό. Το ντοκιμαντέρ του ιταλού σκηνοθέτη, βραβευμένου με το Χρυσό Λέοντα του φεστιβάλ Βενετίας το 2012 με το «Sacro GRA», είναι γυρισμένο στο νησί της Λαμπεντούζα, το μέρος που συγκλόνισε πριν από λίγα χρόνια την υφήλιο με μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες που είχε για θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες.

berlinale2
Ντάνις Τάνοβιτς

Η Αργυρή Άρκτος πήγε στο φιλμ «Θάνατος στο Σεράγιεβο» του βόσνιου Ντάνις Τάνοβιτς που απέσπασε επίσης το βραβείο της Fipresci, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών. Στις ερμηνείες η Trine Dyrholm (The Commune) κέρδισε το γυναικείο βραβείο, ενώ το αντίστοιχο στους άντρες (Άρκτος Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας) πήρε ο Majd Mastoura για το Hedi.

Αναλυτικά τα βραβεία της κριτικής επιτροπής, που εκτός της ξεχωριστής προέδρου της, είχε ακόμη ως μέλη τους ηθοποιούς Clive Owen, Lars Eidinger και Alba Rohrwacher, τον βρετανό κριτικό κινηματογράφου Νick James, United Kingdom, τη γαλλίδα φωτογράφο Brigitte Lacombe και την πολωνή κινηματογραφίστρια Małgorzata Szumowska ήταν τα εξής:

  • Golden Bear for Best Film: Fire at sea του Gianfranco Rosi
  • Silver Bear Grand Jury Prize: Death in Sarajevo του Danis Tanovic
  • Silver Bear Alfred Bauer Prize: A Lullaby to the Sorrowful Mystery του Lav Diaz από τις Φιλιππίνες
  • Silver Bear for Best Director: L’Avenir, της Mia Hansen-Løve
  • Silver Bear for Best Actress: The Commune, για την Trine Dyrholm
  • Silver Bear for Best Actor: Hedi, για τον Majd Mastoura
  • Silver Bear for Best Script: United States of Love, για τον Tomasz Wasilewski 
  • Silver Bear for Outstanding Artistic Contribution: για την φωτογραφία του Mark Lee Ping-Bing στην ταινία Crosscurrent του Yang Chao

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b