MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Pasolini”: Oι τελευταίες ώρες του ανατρεπτικού δημιουργού αποκλειστικά στον ΟΤΕ TV

Νοέμβριος του 1975. Το τελευταίο 24ωρο της ζωής του βρίσκει τον Πιερ Πάολο Παζολίνι να προετοιμάζει την πρεμιέρα της ωμής και σκληρής αντιφασιστικής του ταινίας «Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα» και να γράφει οργισμένα άρθρα εναντίον των πολιτικών της χώρας του.Ο Εϊμπέλ Φεράρα αποτυπώνει στη μεγάλη οθόνη αυτές τις τελευταίες ώρες του Παζολίνι, λίγο πριν τη μυστηριώδη δολοφονία του, σε μία αντισυμβατική βιογραφική ταινία που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση στο ΟΤΕ CΙΝΕΜΑ 1 HD την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, στις 23.50.

Monopoli Team

Τον αιρετικό μαρξιστή σκηνοθέτη και ποιητή ενσαρκώνει ο Γουίλιαμ Νταφόε, φορώντας τα χαρακτηριστικά σκούρα γυαλιά του σκηνοθέτη, ενώ η ταινία αφηγείται τα γεγονότα που συνέβησαν στις 2 Νοεμβρίου του 1975 όταν ο Πιερ Πάολο Παζολίνι είχες μόλις επιστρέψει στη Ρώμη από τη Σουηδία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της ζωής του ο Παζολίνι περνά τις ώρες του με την πολυαγαπημένη του μητέρα και αργότερα με τους καλούς του φίλους. Αναζητώντας τον τότε εραστή του, έναν νεαρό hustler, έκλεισε ραντεβού μαζί του για το επόμενο απόγευμα, για να έρθει αντιμέτωπος με μια ομάδα ακτιβιστών που τον προειδοποίησαν πως έπρεπε να σταματήσει να γράφει άρθρα εναντίον Χριστιανοδημοκρατών.

pasolini

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι βρέθηκε νεκρός πολλαπλά τραυματισμένος από το ίδιο το αυτοκίνητό του στις 2 Νοεμβρίου του 1975, στην παραλία της Όστια, στα περίχωρα της Ρώμης, σε μια τοποθεσία χαρακτηριστική των ιστοριών του. Δεν εξακριβώθηκε ποτέ εάν τελικά ο θάνατος του επρόκειτο για άγριο έγκλημα πάθους ή πολιτική δολοφονία. To “Pasolini” δεν είναι, όμως, μία ταινία μυστηρίου ή θρίλερ, αλλά ένα avant-garde πρωσοπογραφικό ντοκιμαντέρ, που κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το παραστατικό, για μία ασυμβίβαστη κινηματογραφική ιδιοφυΐα που πάλεψε εναντίον της διεφθαρμένης εξουσίας.

pasolini2

Στην ταινία, όσο αυτό ήταν δυνατό χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες τοποθεσίες όπου συνέβησαν τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και τα ίδια τα προσωπικά αντικείμενα και ρούχα του Παζολίνι που παραχώρησαν συγγενείς και φίλοι του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νταφόε «Όλα αυτά τα κειμήλια έχουν εξαιρετική δύναμη και μαγεία, και βοηθούν να έρθεις σε επαφή με το παρελθόν. Είμαι σαν ένα μέντιουμ που με προσεκτικές κινήσεις καλώ κάτι να εμφανιστεί».

pasolini3

Η ταινία “Pasolini” συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν 2014 και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2014. Η Guardian έγραψε χαρακτηριστικά “Ο Γουίλαμ Νταφόε είναι εξαιρετικός στον ρόλο του φημισμένου Ιταλού σκηνοθέτη που πέθανε μυστηριωδώς το 1975, σε μία ταινία που μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη του Φεράρα μέχρι στιγμής”.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b