MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
EPiC: Ο Elvis Presley σε μια μοναδική συναυλία
Enhypen: Walk the Line Summer Edition – in Cinemas
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
How to Shoot a Ghost
Madonnas
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Mauthausen
No Budget Story
Pillion
Scarlet (με υπότιτλους)
Scream 7
Sirât
Tack
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Όλες οι Κυριακές
Αγιος Παΐσιος
Αδέσποτα κορμιά
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αντίπαλοι για καλό – Η ένωση
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Από το βιβλίο στην οθόνη
Αρωμα γυναίκας
Αυτόχειρες παρθένοι
Βουγονία
Γερτρούδη
Δύο εισαγγελείς
Δύο εποχές, δύο ξένοι
Είμαι η Κούβα
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της
Η Χάνα και οι αδελφές της
Η νύφη!
Η νύχτα των Σαλτιμπάγκων
Η πόλη του Θεού
Η σιωπή των αμνών
Η τούρτα του προέδρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Η ώρα του λύκου
Καλλιτέχνες στον ύπνο τους
Καποδίστριας
Κραυγές
Λευκά όρη
Μάμα Γκλόρια
Μαθήματα χορού
Μια μάχη μετά την άλλη
Μνήμες υπανάπτηξης
Μπιτσκόμπερ
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Νυρεμβέργη
Ο Σημαδεμένος
Ο ήχος της πτώσης
Ο δρόμος του εγκλήματος
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη
Οι δώδεκα καρέκλες
Ο μυστικός πράκτορας
Περσόνα
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Σπασμένη φλέβα
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Στον κόσμο των ζώων (με υπότιτλους)
Συναισθηματική αξία
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το καταφύγιο
Το μεγαλείο
Το οτιδήποτε
Το σφύριγμα του θανάτου
Το τραγούδι του δάσους
Το χρώμα του ροδιού
Το χρώμα του χρήματος
Το ψωνιστήρι
Τσάρλι ο σούπερ-σκύλος (μεταγλωττισμένη)
Φίλοι για πάντα
Βιογραφική

Το Κορίτσι από τη Δανία

Ύστερα από τη μεταμόρφωση του σε Stephen Hawking που του χάρισε πέρσι το Όσκαρ, ο Eddie Redmayne υποδύεται ένα άλλο υπαρκτό πρόσωπο, το δανό διεμφυλικό ζωγράφο Einar Veneger και ετοιμάζεται για την… επιστροφή!

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 119'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Στην Κοπεγχάγη της δεκαετίας του ’20 ο γνωστός ζωγράφος Einar Veneger (Eddie Redmayne) και η επίσης ζωγράφος σύζυγός του Gerda (Alicia Vikander) είναι από τα πιο δημοφιλή κι αγαπητά ζευγάρια της τοπικής ιντελιγκέντσια. Όταν μια μέρα η Gerda ζητάει από το σύντροφο της να ποζάρει αντί του θηλυκού μοντέλου που την έστησε, δεν γνωρίζει πως ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Η εμπειρία αυτή συγκλονίζει τον Veneger και τον οδηγεί στην αναζήτηση της αληθινής ταυτότητας του που δεν είναι άλλη από τη σαγηνευτική Λίλυ..

danish-girl

Ο Tom Hooper, σκηνοθέτης του οσκαρικού «Λόγου του βασιλιά» διαχειρίζεται το θέμα της αλλαγής «ταυτότητας» του δανού ζωγράφου Einar Veneger ως μια σεισμική δόνηση που γκρεμίζει τα πάντα.

Κι αυτό ακριβώς είναι που αντιμετωπίζει ο ήρωας: τη διάλυση του κόσμου του. Ενός κόσμου δημιουργίας και αναγνώρισης, με την αγάπη (ο έρωτας του παντρεμένου ζευγαριού δεν αμφισβητείται ποτέ) να του χαρίζει ακόμη περισσότερη λάμψη. Όμως οι ανεπαίσθητες ρωγμές υπήρχαν από πριν. Ήταν εκεί και απλώς δεν τους δόθηκε σημασία. Οι Einar και Gerda πολύ πιο πριν εμφανιστεί η Λίλυ, διασκεδάζουν να σοκάρουν τον περίγυρο τους με την ακομπλεξάριστη και ειλικρινή σχέση τους. Το να εμφανιστεί ο Einer ντυμένος γυναίκα σε ένα κοσμικό πάρτι θα μπορούσε να ήταν άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα του αντικομφορμιστικού βίου τους.

dania

Όμως εκείνη τη βραδιά θα αλλάξουν τα πάντα. Ο σκηνοθέτης μετρά με απόλυτη προσήλωση στη λεπτομέρεια – λες και φτιάχνει το δικό του πίνακα- το κάθε νεύμα, την κάθε σκιά, το κάθε σχόλιο που αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Και καταγράφει τις απώλειες που έρχονται. Η σχέση του ζευγαριού. Το μοιραίο ταξίδι στο Παρίσι. Ο παιδικός φίλος. Η τραυματική επαφή με τους γιατρούς που θεωρούν τον ήρωα σχιζοφρενή ή ικανό να θεραπευτεί μόνο με την «έκθεση του σε ραδιενέργεια»!

Είναι συγκινητική αλλά όχι και εκβιαστική η ταινία. Ο Hooper εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ανάπλαση ενός κόσμου απέραντης ομορφιάς και σεξουαλικότητας, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον πρωταγωνιστή του να μεγαλουργήσει σε ένα διττό ρόλο που εύκολα θα μπορούσε να χαθεί σε ευκολίες και μανιέρες.

danishgirl

Ο Redmayne όμως αποδεικνύεται ηθοποιός μεταμορφώσεων. Το βάρος του πόνου και της αγωνίας του μετριέται στο βλέμμα της έκπληξης, στην ταραχή των πρωτόγνωρων αισθήσεων και στην απόφαση ζωής να βγάλει τον αληθινό του εαυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να θυσιαστεί ο ίδιος. Με 4 υποψηφιότητες (Eddie Redmayne για Α’ αντρικό ρόλο, Alicia Vikander για Β’ γυναικείο –θα έπρεπε να ήταν υποψήφια Α’ ρόλου καθώς πρόκειται για την πρωταγωνίστρια του φιλμ- κοστούμια και καλλιτεχνική διεύθυνση) το «Κορίτσι από τη Δανία» είναι μια ταινία για την αναζήτηση της ταυτότητας και τη σημασία της διαφορετικότητας. Μια ταινία ωριμότητας και ουσίας που απεικονίζει με απόλυτη ειλικρίνεια και σεβασμό τα πρώτα επίσημα δείγματα της διαφυλικότητας και την αναγνώριση της από την επιστημονική κοινότητα.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ (The Danish Girl)
Σκηνοθεσία: Tom Hooper
Σενάριο: Lucinda Coxon (από το μυθιστόρημα του David Ebershoff)

Παίζουν: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw

Διάρκεια: 119'
Χώρα: ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο
Έτος: 2015

Rating: 3
Διανομή: U.I.P.
Περισσότερα από CINEMA