MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
23
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
11 χρόνια δίκη Χρυσή Αυγή
BTS World Tour ‘Arirang’ in Buenos Aires: Live Viewing
Begotten
Clayface
Coyote vs. Acme (μεταγλωττισμένη)
Coyote vs. Acme (με υπότιτλους)
Donnie Darko
ENHYPEN World Tour ‘Blood Saga’
Hope
Hybe Cheering Party
Minions & Τέρατα (μεταγλωττισμένη)
Motor City
Naza
Ozzy & Black Sabbath: Back to the Beginning
PAW Patrol: Κουτάβια και δεινόσαυροι (μεταγλωττισμένη)
Primetime
Resident Evil
Seventeen World Tour (New_)
Spider-Man: Καινούργια μέρα
Street Fighter
The Influencer Project
Tomorrow X Together World Tour ‘Act: Tomorrow’
Ένα φως που δεν σβήνει ποτέ
Έτσι ξαφνικά
Αλλη μαμά
Αλλού ο δρόμος
Αμελί
Αναγέννηση
Αυτοί που άγγιξαν τον πόλεμο
Βασίλισσα στη θάλασσα
Γάτες στο μουσείο 2: Οι θησαυροί της Αιγύπτου (μεταγλωττισμένη)
Δεν κοστίζει τίποτα
Η βαλίτσα
Η λευκή κορδέλα
Η μεγάλη σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η πτώση της φάλαινας
Η σιωπή των αμνών
Θυσία
Λογική και ευαισθησία
Μια φάρμα στην Πορτογαλία
Μπαλωματούλης (μεταγλωττισμένη)
Ντίγκερ
Ντε Γκωλ: Η ώρα της αντίστασης
Ντε γκωλ: προς την ελευθερία
Ξεχασμένο νησί (μεταγλωττισμένη)
Ο Tad και το μαγικό λυχνάρι (μεταγλωττισμένη)
Ο Εξολοθρευτής
Ο ασχημογλυκούλης (μεταγλωττισμένη)
Ο γυμνός
Οδύσσεια
Ολα ή τίποτα
Πατρίδα
Σον το πρόβατο και το τέρας της φάρμας (μεταγλωττισμένη)
Σπασμένη φλέβα
Στην καρδιά του κτήνους
Το Μυστικό της Vera Drake
Το άλογο του Τορίνο
Το ημερολόγιο της Verity
Τοπίο στην ομίχλη
Το φορτίο
Φιόρδ
Χωρίς ίχνος
Ψυχώ
ΔΡΑΜΑ

Macbeth

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Marion Cotillard και ο Michael Fassbender δεν φοβούνται την «κατάρα» που συνοδεύει τις κινηματογραφικές απόπειρες του «Macbeth». Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν;

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 113'

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Σκωτία του 16ου αιώνα. Έπειτα από μακροχρόνιες σκληρές μάχες, ο Μάκβεθ (Michael Fassbender), ξάδελφος και στρατηγός του Βασιλιά Ντάνκαν (David Thewlis), καταφέρνει να νικήσει τις στρατιές των συνωμοτών που απειλούσαν το θρόνο. Μαζί με το στρατηγό Μπάνκο (Paddy Considine), συναντούν τρεις μάγισσες που προφητεύουν ότι ο Μάκβεθ θα γίνει βασιλιάς της Σκωτίας, ενώ ο Μπάνκο πατέρας μελλοντικών βασιλιάδων. Τυφλωμένος από φιλοδοξία, ο Μάκβεθ στέλνει ένα γράμμα στη σύζυγο του (Marion Cotillard) αναφέροντας την προφητεία. Εκείνη, χρόνια μακριά του και σε βαθύ πένθος για την απώλεια του μοναδικού τους παιδιού, τον παρακινεί να δολοφονήσει το βασιλιά για να πάρουν το θρόνο.

Έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση του νοτιοαυστραλού Justin Kurzel («Snowtown») στο κλασικό σαιξπηρικό κείμενο. Η ματιά του αφομοιώνει την πεσιμιστική άποψη του τραγωδού, ενώ αγκαλιάζει χωρίς έλεος τους καταραμένους ήρωες του σε ένα χορό θανάτου που δεν έχει τελειωμό. Για να οδηγήσει τους βασικούς πρωταγωνιστές του «Macbeth» στην απολύτρωση, δεν γίνεται ούτε κουβέντα. Εκείνοι παραδομένοι στα πάθη, τις φιλοδοξίες και την τρέλα, αδυνατούν να ερμηνεύσουν σωστά τα σημάδια από τις προφητείες των «αλλόκοτων»¨γυναικών, πλησιάζοντας με βίαιη ταχύτητα στη σκληρή τιμωρία τους.

Ο σκηνοθέτης δεν προδίδει το αυθεντικό κείμενο, αλλά ακολουθεί μια υπεραπλούστευση του γνωρίζοντας ότι η πιστή ακολουθία του, θα κούραζε το θεατή. Μένει πιστός όμως στις βασικές αξίες του που είναι η δίψα για την εξουσία, η αόρατη κλωστή που χωρίζει το Καλό από το Κακό («κάποτε ο Macbeth ήταν ένας έντιμος άνθρωπος» λέει ένα από τα θύματα του πριν παραδοθεί στην πυρά), η σαγήνη που προκαλεί η απόλυτη δύναμη.

Οι δύο σταρ του έργου, Marion Cotillard και Michael Fassbender, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η κάμερα ωμή και ακατέργαστη στην στυλιζαρισμένη απεικόνιση της βίας, αφήνει το κόκκινο χρώμα του αίματος να απλωθεί στο κάδρο από άκρη σε άκρη του άγριου σκοτσέζικου τοπίου και δεν αφήνει αμφιβολίες για ότι παρακολουθούμε. Αυτός ο «Macbeth» είναι ένα αυθεντικό τέρας σε ταινία θρίλερ.

Κι αν πιστέψουμε το μύθο που θέλει τα περισσότερα έργα που καταπιάνονται με το «Macbeth» να είναι καταδικασμένα από μια παλιά κατάρα (λέγεται ότι ο Σαίξπηρ το έγραψε χρησιμοποιώντας ξόρκια μαγισσών κι εκείνες τον καταράστηκαν) τότε μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι οι εκδοχές του Kurosawa και του Polanski παραμένουν ακόμη οι καλύτερες κινηματογραφικές απόψεις όσον αφορά τον σφετεριστή βασιλία της Σκωτίας.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: MACBETH
Σκηνοθεσία: Justin Kurzel
Σενάριο: Jacob Koskoff, Todd Louiso και Michael Lesslie, βασισμένο στο έργο του William Shakespeare

Παίζουν: Marion Cotillard, Michael Fassbender, Elizabeth Debicki, Sean Harris, David Thewlis, Paddy Considine

Διάρκεια: 113'
Χώρα: ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γαλλία
Έτος: 2015

Rating: 3
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA