MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Πυλάδης & Ιοκάστη: όπερες δωματίου στην Πειραιώς 260

Οι όπερες δωματίου “Πυλάδης” και “Ιοκάστη” του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού παρουσιάζονται την Τετάρτη 8 Ιουλίου στον χώρο της Πειραιώς 260 (Η).

Η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου
Η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου
author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, ανανεώνουν το ραντεβού τους με το ελληνικό μουσικό θέατρο παρουσιάζοντας δύο δραματικά έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Γιώργου Κουρουπού.

Ο Γιώργος Κουρουπός έχει αφήσει το δικό του ανεξίτηλο σημάδι στο ελληνικό θέατρο. Η αρχαία τραγωδία γίνεται ο καμβάς μίας μουσικής κατάθεσης σαν ζωγραφιά, που αναζητά νέες προσεγγίσεις του Τραγικού και αναγνώσεις των σπουδαίων μύθων.

Με αφετηρία τις περιπέτειες δύο αρχετυπικών ηρωίδων, της Ηλέκτρας και της Ιοκάστης και οδηγό τη γλώσσα της μουσικής, ο Κουρουπός συναντιέται με το Τραγικό μέσα από τη λυρική απαγγελία της αρχαίας τραγωδίας. Οι αιώνιες, πανανθρώπινες αγωνίες περί οικογένειας, πίστης και τιμής, περί σεβασμού των Θεών και σεβασμού του Νόμου των ανθρώπων, αναδεικνύονται μέσα από την παράδοσης των δημοτικών τραγουδιών και μπλέκονται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα των μύθων που τα γέννησαν.

Ο Πυλάδης και η Ιοκάστη προτείνονται από την Καμεράτα σε κοινή παράσταση και στηρίζονται σε αναθεωρητικές προσεγγίσεις της «κρυφής πλευράς» του τραγικού από σημαντικούς λογοτέχνες –Γ. Χειμωνάς, Ι. Ηλιοπούλου–, εστιάζοντας στις «παράπλευρες» παρουσίες που αποτελούν ο Πυλάδης και η Ιοκάστη στους μύθους της Ηλέκτρας και του Οιδίποδα, αντίστοιχα. Παράλληλα, αποτελούν ύμνο στην πολύμορφη εκφραστικότητα της γυναικείας φωνής και πρότυπα της μοναδικής ισορροπίας διανόησης, λυρισμού και αμεσότητας που χαρακτηρίζει το συνθετικό ύφος του Γιώργου Κουρουπού.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής Γιώργος Πέτρου, ο μαέστρος που την καθοδηγεί στην εξερεύνηση νέων δρόμων, εκεί όπου η κλασική μουσική συναντά από το αρχαίο δράμα και την παράδοση μέχρι τον Σαίξπηρ και το μιούζικαλ, θα διευθύνει την Καμεράτα και σε αυτό το «ταξίδι» στην όπερα δωματίου.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο έμπειρος αμερικανός σκηνοθέτης Jay Scheib ο οποίος έχει διακριθεί για τις πρωτοποριακές αναγνώσεις τόσο στην όπερα όσο και στο θέατρο, έχοντας μάλιστα επιδείξει έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Σε συνεργασία με το σκηνογράφο Πάρι Μέξη και την ενδυματολόγο Laine Rettmer δημιουργούν έναν εντυπωσιακό υδάτινο κόσμο. Το υγρό στοιχείο δεν κυριαρχεί απλώς, αλλά περικυκλώνει τους τραγικούς ήρωες που καθρεφτίζονται μέσα του και βλέπουν τα συναισθήματά τους να μεγεθύνονται.

Η Ειρήνη Καράγιαννη, διακεκριμένη mezzo σοπράπο, έκανε το ντεμπούτο της το 1991 με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο επισκέπτεται 24 χρόνια μετά στην πιο ώριμη φάση της καριέρας της, ως Ηλέκτρα.

Η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου κάνει με την εμφάνισή της στην Ιοκάστη ένα φωνητικό και υποκριτικό “tour de force”, σ’ ένα έργο τελέιως διαφορετικό από αυτά που έχει συνηθίσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενα Γιώργος Χειμωνάς (Πυλάδης), Ιουλίτα Ηλιοπούλου (Ιοκάστη)
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου
Σκηνοθεσία Jay Scheib
Σκηνικά Πάρις Μέξης
Κοστούμια Laine Rettmer
Φωτισμοί Γιώργος Τέλλος
Βοηθός σκηνοθέτη Γιωργίνα Γερμανού

ΠΥΛΑΔΗΣ
Όπερα Δωματίου του Γιώργου Κουρουπού, σε κείμενο του Γιώργου Χειμωνά, βασισμένο στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Ο «Πυλάδης», έργο του 1992, ήταν παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής, παρουσιάστηκε στο Μέγαρο την ίδια χρονιά, σε σκηνοθεσία του Διονύση Φωτόπουλου.

Η όπερα αναζητά την αληθινή ταυτότητα του μυστηριώδους και σιωπηλού Πυλάδη, του έμπιστου φίλου που κινεί τα νήματα και καθοδηγεί τον Ορέστη και την Ηλέκτρα στο φόνο της ίδιας της μητέρας τους και του εραστή της.

Ερμηνεύουν Ειρήνη Καράγιαννη, Χρήστος Κεχρής, Μίνα Πολύχρονου, Ελένη Σταμίδου
Φωνητικό σύνολο Λητώ Μεσσήνη, Πένυ Δεληγιάννη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Αναστασία Κότσαλη, Βάγια Κωφού, Κωνσταντίνα Τσιριμώνα
Πιάνο Θανάσης Αποστολόπουλος
Κρουστά Δημήτρης Δεσύλλας
Διδασκαλία φωνητικού συνόλου Νίκος Λαάρης – Καλλιόπη Γερμανού

ΙΟΚΑΣΤΗ
Λυρική τραγωδία του Γιώργου Κουρουπού σε κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Η «Ιοκάστη», έργο του 2002, ήταν παραγγελία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών παρουσιάστηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στους Δελφούς και στη Βέροια.
Η Ιοκάστη, μητέρα, ερωμένη, βασίλισσα, λίγο πριν αποσυρθεί στο παλάτι για να πεθάνει, μέσα από τρεις παραληρηματικούς μονολόγους, αναλογίζεται τη ζωή της, βιώνοντας την πάλη της με το αναπότρεπτο.

Ερμηνεύουν Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάσος Απόστολου
Φωνητικό σύνολο Βαγγέλης Αγγελάκης, Κώστας Ζαμπούνης, Σταύρος Ζουλιάτης, Γιάννης Φίλιας, Σωτήρης Τριάντης, Σταύρος Νικολάου, Τίμος Σιρλατζής, Μιχάλης Ψύρρας
Μουσική προετοιμασία – διδασκαλία φωνητικού συνόλου Νίκος Βασιλείου Συμμετέχει η ηθοποιός Κατερίνα Δασκαλάκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιώργος Χειμωνάς (Πυλάδης), Ιουλίτα Ηλιοπούλου (Ιοκάστη)
Σκηνοθεσία: Jay Scheib

Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Γιώργος Κουρουπός
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

Παίζουν: Ειρήνη Καράγιαννη, Χρήστος Κεχρής, Μίνα Πολύχρονου, Ελένη Σταμίδου, Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάσος Απόστολου

Τιμές Εισιτηρίων: 20€, 15€ (μειωμένο), 10€ (φοιτητικό,65+), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Διάρκεια Παραστάσεων: 8 Ιουλίου 2015
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b