MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το “ΟΧΙ” του Σωτήρη Χατζάκη στον Υπουργό Πολιτισμού

Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση στα χρονικά των πολιτιστικών θεσμών που επικεφαλής ενός κρατικού οργανισμού δεν συμμορφώνεται με την επιθυμία του πολιτικού του προϊστάμενου. Αυτό ακριβώς συνέβη όταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης ζήτησε – την περασμένη Πέμπτη – την παραίτηση του Σωτήρη Χατζάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Παρόλα αυτά, εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές όχι.

author-image Στέλλα Χαραμή

Η πρόθεση του υπουργού ήταν εδώ και εβδομάδες γνωστή, κάτι που και ο ίδιος είχε επιβεβαιώσει δηλώνοντας ανοιχτά, κατά την διάρκεια της γνωριμία τους δημοσιογράφους, πως θα παραιτήσει τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των κρατικών θεάτρων πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους• κάνοντας με αυτό τον τρόπο χρήση του δικαιώματος που διατηρεί κάθε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Το ίδιο ωστόσο έπραξε, με τον δικό του τρόπο, και ο κ. Χατζάκης. Δυο μέρες πριν επισημοποιηθεί το αίτημα παραίτησης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού είχε πρωταγωνιστήσει σε μια καθόλα «αστραφτερή» συνέντευξη τύπου, που μοναδικό σκοπό είχε να επαινέσει το προσωπικό του έργο. «Η θητεία μας έχει άλλο τόσο» επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία, δίνοντας το μήνυμα στο υπουργείο πως θέλει να μείνει στη θέση του.

Η απόφαση του ωστόσο, να μην υποχωρήσει στο αίτημα της παραίτησης – τη στιγμή δε που είναι θέμα χρόνου να δρομολογηθεί από το υπουργείο με άλλη, νόμιμη διαδικασία – ανεβάζει την κλίμακα της έντασης σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την ιστορία των πολιτιστικών θεσμών. 

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b