MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πόσο αρχαίο είναι το παρελθόν; Δημόσια συζήτηση με ελεύθερη είσοδο από το Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με τίτλο “Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα”, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και ώρα 19.00 πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η δεύτερη δημόσια συζήτηση με θέμα: “Πόσο αρχαίο είναι το παρελθόν;”.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Ομιλητές είναι ο James Wright, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, η Δάφνη Βουδούρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου και Πολιτικής Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Δημήτρης Πλάντζος, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Συντονιστής είναι ο Νίκος Παπαδημητρίου, Αρχαιολόγος, Επιμελητής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Η εικόνα που έχουμε για το παρελθόν δεν είναι στατική. Αλλάζει ανάλογα με τις αντιλήψεις των ειδικών και του κοινού για την ιστορική «αξία» της κάθε περιόδου και επηρεάζεται από το τί επιλέγουμε κάθε φορά να προβάλλουμε σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κτλ. Οι επιλογές αυτές δε βασίζονται αποκλειστικά σε επιστημονικά κριτήρια. Συχνά έχουν αισθητικά, ιδεολογικά ή πολιτικά συμφραζόμενα.

Στην Ελλάδα η ιδεολογική υπεροχή της «αρχαιότητας» θεωρείται αξιωματική. Αυτό συχνά οδηγεί σε μια υποβάθμιση πιο πρόσφατων περιόδων της ιστορίας, ενίοτε δε και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Ωστόσο, τελευταία ακούγονται φωνές που διεκδικούν μια πιο διαλεκτική σχέση μεταξύ αρχαίας και νεώτερης κληρονομιάς. Στη συζήτηση αυτή θα διερευνηθούν τα αξιολογικά κριτήρια που καθορίζουν την πολιτισμική διαχείριση σε επίπεδο νομοθεσίας, αρχαιολογικής πρακτικής και ιδεολογίας και οι αλλαγές που έχουν συμβεί από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν είναι τα εξής:
– Πώς επιλέγουμε τι είναι σημαντικό να αναδειχθεί σε έναν αρχαιολογικό χώρο ή σε ένα μουσείο και τι όχι;
– Γιατί κάποιες ιστορικές περίοδοι αντιμετωπίζονται ως «υποδεέστερες» από άλλες;
– Τι έχει αλλάξει στο νόμο και την αντίληψη του κοινού στη διάρκεια του χρόνου;
– Πώς συνδυάζεται η προστασία των μνημείων με τη ζωντανή λειτουργία μια πόλης;
– Πώς αποτιμούμε σήμερα μεγάλης έκτασης αρχαιολογικά έργα εντός του αστικού ιστού, όπως η ανασκαφή της αρχαίας Αγοράς σε μια πρώην πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Πλάκας;

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα | τηλ. 2107228321

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b