MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιες ηθοποιοί διεκδικούν το χρυσό αγαλματάκι;

Δυο αγγλίδες και μια γαλλίδα δίνουν αδιαμφισβήτητα ευρωπαϊκό αέρα στις υποψηφιότητες α γυναικείου ρόλου για τα φετινά Όσκαρ. Βέβαια η Αμερική, η χώρα που φιλοξενεί τα Όσκαρ, εκπροσωπείται επάξια στην συγκεκριμένη κατηγορία, όταν μία από τις υποψήφιες είναι η πολύ σημαντική ηθοποιός (και για πολλούς το απόλυτο φαβορί) Julianne Moore.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Marion Cotillard – “Δύο ημέρες, μία νύχτα”
Το ότι η πρωταγωνίστρια μιας γαλλόφωνης βελγικής ταινίας των αδερφών Dardenne, βρίσκεται υποψήφια στην κατηγορία α γυναικείου ρόλου, δείχνει πόσο δημοφιλής είναι η Cotillard σε διεθνές επίπεδο. Έτσι κι αλλιώς η 39χρονη ηθοποιός έχει ήδη κατακτήσει ένα όσκαρ το 2007 με το γαλλικό “Ζωή σαν τριαντάφυλλο”, όπου ερμήνευσε τη ζωή της μεγάλης γαλλίδας τραγουδίστριας Edith Piaff. Λέτε να τα ξανακαταφέρει; Πάντως, η ερμηνεία της στον απαιτητικό ρόλο μιας γυναίκας που παλεύει από τη μια με την κατάθλιψη κι από την άλλη με το ενδεχόμενο της ανεργίας, στην εξαιρετικά επίκαιρη ταινία των Dardenne είναι εξαιρετική. 
1two-days-one-night-cannes-2014-5

Felicity Jones – Η Θεωρία των Πάντων”
Ένα από τα πολλά next big things που βγάζει η αγγλική υποκριτική σχολή, η 31χρονη Felicity Jones κέρδισε μια υποψηφιότητα για τα Όσκαρ. Μπορεί στην “Θεωρία των Πάντων” ο Eddie Redmayne να έχει μαγέψει με την ερμηνεία του ως καθηγητής Hawking, αλλά και η  Jones αναμφισβήτητα έχει ξεχωρίσει, στον ρόλο της συζύγου του μεγάλου επιστήμονα. Κι είναι κι αυτή που αφηγείται την ιστορία (η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Jane Wilde Hawking “My Life with Stephen). Εκτός από υποψηφιότητα για Όσκαρ, η Jones κέρδισε υποψηφιότητες και για βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες και στα Bafta. Η καριέρα της βρίσκεται τώρα σε φάση απογείωσης, αλλά ήδη έχει πάρει μέρος σε αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων και το blockbuster “Amazing Spider-Man 2” του 2014. 
1felicity jones the theory of everything

Julianne Moore- “Still Alice”
Το “Still Alice” δεν θα έρθει στη χώρα μας πριν τις 19 Μαρτίου και δεν θα έχουμε μέχρι τότε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ταινία με την ερμηνεία που θεωρείται φαβορί σε αυτή την κατηγορία για τα φετινά Όσκαρ. Γεγονός πάντως είναι πως στην κρίση των χιλιάδων μελών της Ακαδημίας βαραίνει και η αίσθηση ότι κάτι χρωστούν στην Julianne Moore. Εδώ και χρόνια βρισκόταν στις λίστες των κορυφαίων ηθοποιών που δεν έχουν τιμηθεί με το αγαλματίδιο για κάποια ερμηνεία τους. Και φέτος τα προγνωστικά δείχνουν ότι η πέμπτη της υποψηφιότητα για το Όσκαρ θα είναι κι η “φαρμακερή”.

H 54χρονη Moore έχει πλέον μια καριέρα 30 ετών ως ηθοποιός. Ξεκίνησε από τη σαπουνόπερα “As the world turns” το 1985, για την οποία τιμήθηκε με Emmy. Το 1997 έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία Boogie Nights. Ακολούθησε η ταινία Το Τέλος Μιας Σχέσης (The End of the Affair, 1999) και η δεύτερη υποψηφιότητα στην κατηγορία α’ γυναικείου ρόλου. Το 2002 θα αναδειχθεί υποψήφια για Όσκαρ 2 φορές (για α και για β γυναικείο ρόλο) με τις ταινίες Ο Παράδεισος Είναι Μακριά (Far From Heaven) και Οι Ώρες (The Hours). Αυτό λίγο έλειψε να συμβεί και φέτος, αλλά τελικά  η ερμηνεία της στην ταινία του David Cronenberg “Οδηγός Επιτυχίας” έμεινε εκτός υποψηφιοτήτων. 
1Still Alicel

Rosamund Pike- “Το κορίτσι που εξαφανίστηκε”
Άλλη μια Αγγλίδα υποψήφια. Στο “κορίτσι που εξαφανίστηκε” του David Fincher, η ίδια υποστηρίζει ότι ερμηνεύει έναν ρόλο που είναι “ένα υπέροχο κοκτέιλ της γυναίκας”. Σίγουρα αυτό το κοκτέιλ, μεθυστικό και φαρμακερό ταυτόχρονα, κέρδισε δίκαια μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Η νέα υποδειγματική femme fatale, φέτος είναι μια από τις αποκαλύψεις της χρονιάς. Στα 36 της δεν είναι καινούρια στο χώρο. Έγινε γνωστή το 2002 όταν υποδύθηκε το κορίτσι του Bond, Miranda Frost, στην ταινία Πέθανε Μια Άλλη Μέρα (Die Another Day). Ακολούθησαν ρόλοι στις ταινίες Περηφάνια και Προκατάληψη (Pride and Prejudice, 2005), Johnny English: Η Επιστροφή (Johnny English Reborn, 2011) και Η Οργή των Τιτάνων (Wrath of the Titans, 2012). 
1gone-girl

Reese Witherspoon- “Wild” (“Άγρια”)
Μία από τις ηθοποιούς που έχουν κάνει καριέρα κυρίως σε ρομαντικές κομεντί και άλλου είδους εμπορικές κωμωδίες, τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθεια να δείξει κάτι παραπάνω. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Reese Witherspoon είναι μια θηλυκή εκδοχή του Matthew McConaughey, με την διαφορά ότι εκείνος έχει πλέον καθαρά καταξιωθεί στο χώρο του ποιοτικού. Και η Witherspoon όμως φαίνεται ότι στην ταινία Wild του Καναδού Jean-Marc Vallee, που αφηγείται την πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που έκανε πεζοπορία για κάτι λιγότερo από 2 χιλιάδες χιλιόμετρα, προκειμένου να επανέλθει ψυχολογικά από μια πρόσφατη καταστροφή. Η Witherspoon είναι μόλις 38 ετών, αλλά έχει προλάβει να πρωταγωνιστήσει σε πολλές δεκάδες ταινίες, πολλές από τις οποίες είχαν τεράστια εμπορική επιτυχία. Ο λόγος είναι απλός: Ερμηνεύει πρωταγωνιστικούς ρόλους ήδη από την ηλικία των 15 ετών από την ταινία The Man in the Moon του 1991. Μάλιστα, δύο χρόνια αργότερα, στην ταινία A Far Off Place θα κληθεί να ερμηνεύσει έναν ρόλο που πραγματοποιεί κάτι παρόμοια με την ηρωίδα της στο Wild. Η Nonnie Parker, την οποία παίζει η Witherspoon, είναι ένα κορίτσι από τη Ν. Αφρική που πρέπει να διασχίσει 2 χιλιάδες χιλιόμετρα στην αφρικανική έρημο Καλαχάρι. 
1wild-reese-witherspoon

Εκτός από τις υποψηφιότητες α γυναικείου ρόλου, υπάρχουν κι οι διεκδικήτριες για τον β γυναικείο ρόλο. 

  • Patricia Arquette για το Boyhood (Μεγαλώνοντας)
  • Laura Dern για το Wild (Άγρια)
  • Keira Knightley για το The Imitation Game (Το παιχνίδι της μίμησης)
  • Emma Stone Birdman ή (Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας)
  • Meryl Streep για το Into the Woods (Μυστικά του δάσους)

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει φαβορί και είναι η Patricia Arquette.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b