MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Μουσικό Χωριό στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μια από τις πιο δυναμικές μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη κατηφορίζει από το Πήλιο στην πρωτεύουσα, για μια διήμερη πανδαισία ήχων και ιδιωμάτων, στις 23 και 24 Ιανουαρίου.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα του Μουσικού Χωριού φιλοξενείται από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζοντας ένα διήμερο μουσικών παραστάσεων και παράλληλων δράσεων από την παλαιά μουσική μέχρι την ευρωπαϊκή πρωτοπορία.

Φέτος, το ιδιαίτερο στίγμα τους θα αφήσουν τα μικρά οργανικά σύνολα και η σολιστική μουσική πράξη, καλύπτοντας ένα φάσμα γραμμένης και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις, τόσο από το χθες και το σήμερα, όσο και από τα πειραματικά πεδία δράσης και στοχασμού όπου διαγράφεται η μουσική του αύριο.

Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα από τα σημαντικότερα duos σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη, τους Ελβετούς “UMS’n JIP” όσο και έναν ιδιαίτερο διεθνή Έλληνα, πολυβραβευμένο σολίστα, με βάση το Sao Paolo της Βραζιλίας που ακροβατεί στα όρια της δεξιοτεχνίας του μπαρόκ τσέλου και της βραζιλιάνικης avant-garde, το Δήμο Γκουνταρούλη. Στην άλλη όχθη, της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, ο νομάδας Νεοζηλανδός σαξοφωνίστας, συνθέτης και παραγωγός Hayden Chisholm, μαζί με την Εύη Φιλίππου στα κρουστά, θα παρουσιάσει μία μουσική παράσταση όπου το σαξόφωνο αποκτά τις πιο ασυνήθιστες ερμηνευτικές υποστάσεις: η ακολουθία Fibonacci και ο Πυθαγόρας συναντούν την ινδική ράγκα, τις τεχνικές microtonal overtone και τη μουσική του Ιάννη Ξενάκη.

Ο πολυταλαντούχος Ουρουγουανός Camilo Betancor, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ακροβάτης και μουσικός θα παρουσιάσει με την ομάδα του ένα νέο έργο comedia del arte, γεμάτο με ζωντανή μουσική, ενώ η Μαρία Θωίδου με τη φωνή και ο Κώστας Ράπτης με το μπαγιάν θα συνταιριάξουν τραγούδια από το Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι με τραγούδια άλλων δημιουργών κοντινών ή μακρινών εποχών και τόπων. Αμέσως μετά, ο κιθαριστής Κώστας Μακρυγιαννάκης και ο σαξοφωνίστας Θεόφιλος Σωτηριάδης θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση “on lacrimae” το οποίο και “κυλιέται” μεταξύ εσωστρέφειας και θορύβου και φλερτάρει προκλητικά με το kitch, την ποπ και τον αυτοσχεδιασμό.

saxo

Τέλος, κατά τη διάρκεια του διημέρου θα συναντηθούν εννέα σολίστες μουσικοί με ιδιαίτερο στίγμα οι οποίοι συνεργάζονται, για πρώτη φορά, σε δύο ντουέτα και ένα σεξτέτο. Έτσι, ο διεθνής πιανίστας της τζαζ Γιώργος Κοντραφούρης συναντά έναν από τους πιο πολυσυζητημένους Έλληνες ντράμερ, τον Κώστα Αναστασιάδη, ενώ ο Μιχάλης Κουλουμής, ένας από τους δυναμικότερους νέους βιολιστές της ανατολικής μουσικής, έρχεται από το Λονδίνο για να συμπράξει για πρώτη φορά με τον Ισπανό πολυοργανίστα, συνθέτη και παραγωγό Efren Lopez. Tέλος, ο Θύμιος Ατζακάς θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση το έργο του “Udopia” με όχημα ένα κουιντέτο που συνδιαλέγεται με ένα ούτι.
Μαζί του ο James Wylie στο σαξόφωνο και την πολίτικη λύρα, ο Νίκος Παραλουλάκης στο νέυ, ο Κώστας Αναστασιάδης στα κρουστά, η Ηλέκτρα Μηλιάδου στο τσέλο και τη βιόλα ντα γκάμπα και ο Δημήτρης Ζαχαράκης στη μαρίμπα και τα κρουστά.


Σχεδιασμός προγράμματος, συντονισμός συντελεστών:
arTree – Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ώρα 20.00 – 20.30 | Electronic Avantgarde με το ελβετικό duo UMS ‘n JIP | Διάρκεια: 30′ | Μικρή Σκηνή

Το Ελβετικό duo Ums ‘n Jip ιδρύθηκε το 2007 από τους Ulrike Mayer-Spohn [UMS] και Javier Hagen [JIP]. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σύνολα σύγχρονης μουσικής της Ελβετίας και ένα από τα πλέον δραστήρια παγκοσμίως, δίνοντας περισσότερες από 100 συναυλίες ετησίως και παρουσιάζοντας σε πρώτες εκτελέσεις περίπου 15 έργα το χρόνο. Aπό τα 130 περίπου έργα που γράφτηκαν για τους UMS’nJIP από το 2007, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που συνδυάζει διαφορετικές τεχνοτροπίες συνθετών επάνω σε ηλεκτροακουστικά μέσα σύνθεσης.

CHIKASHI MIYAMA (JP) – Factoria 2013
http://japan.umsnjip.ch/oeuvres.html

LUIS CODERA PUZO (ESP) – oscillation ou interstice 2013
http://spain.umsnjip.ch/oeuvres.html

PANAYIOTIS KOKORAS (*1974, GR) – Hiss and Whistle 2013
http://greece.umsnjip.ch/oeuvres.html

Ώρα 20.45 – 21.30 | Τα πρώτα έργα για βιολοντσέλο σόλο – Domenico Gabrielli, J.S.Bach | Διάρκεια: 45′ | Μικρή Σκηνή

Ο Δήμος Γκουνταρούλης, διεθνής τσελίστας της παλαιάς μουσικής, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, έρχεται από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας για να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με κάποια από τα 7 Ricercari για βιολοντσέλο σόλο του Domenico Gabrielli (1689) καθώς και με δύο Σουίτες του J.S.Bach. Aνάμεσα στα παραπάνω έργα, θα ακουστούν εμβόλιμες αυτοσχεδιαστικές μινιατούρες που δίνουν και το στίγμα της ιδιαίτερης μουσικής ιδιοσυγκρασίας του Δήμου Γκουνταρούλη.

Ώρα 21.45 – 22.30 | Hayden Chisholm και Εύη Φιλίππου | Διάρκεια: 45′ | Μικρή Σκηνή

Ο νομάδας Νεοζηλανδός σαξοφωνίστας, συνθέτης και παραγωγός Hayden Chisholm, μαζί με την Εύη Φιλίππου στα κρουστά, θα παρουσιάσει μία μουσική παράσταση όπου το σαξόφωνο αποκτά τις πιο ασυνήθιστες ερμηνευτικές υποστάσεις: η ακολουθία Fibonacci και ο Πυθαγόρας συναντούν την ινδική ράγκα, τις τεχνικές microtonal overtone και τη μουσική του Ιάννη Ξενάκη.

The Well Tempered Sruti Box – Hayden Chisholm
Rebonds B – Iannis Xenakis
Composition X293e – Hayden Chisholm
Composition X275h – Hayden Chisholm
Dmaathen – Iannis Xenakis

violi

Ώρα 22.45 – 23.30 | Γιώργος Κοντραφούρης και Κώστας Αναστασιάδης | Διάρκεια: 40′Μικρή Σκηνή

O διεθνής πιανίστας της τζαζ συναντά, για πρώτη φορά επί σκηνής, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους Έλληνες ντράμερ. Το duo εξερευνά τις εκπληκτικές του δυναμικές μέσα από την κουλτούρα της bebop, της modal jazz, της fussion και της βαλκανικής παράδοσης.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ώρα 19.00 – 19.30 | Comedia del Arte alla Improvisata – Camilo Bentacor, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Θέμος Σκανδάμης and company | 
Διάρκεια: 30′ | Μικρή Σκηνή

Ο πολυτάλαντος σκηνοθέτης, ηθοποιός και ακροβάτης Camilo Bentacor με την ομάδα του θα παρουσιάσει 3 σκηνές – τραγούδια ενσαρκώνοντας τον ηθοποιό του αναγεννησιακού λαϊκού θεάτρου, της Comedia del Arte. Τότε που το παίξιμο δεν ήταν απλά και μόνο μια ακόμη εκφραστική τεχνική, αλλά ο ηθοποιός – μάστορας ήταν ο αποκλειστικός φορέας του αδιαμεσολάβητου θεατρικού γίγνεσθαι, ο μόνος δημιουργός της τέχνης του, ένας πλανόδιος “καλλιτεχνίτης” που μάχεται με τις αντιξοότητες της καθημερινής του επιβίωσης.

Ώρα 19.45 – 20.20 | “Συγγένειες” – Μαρία Θωίδου (τραγούδι), Κώστας Ράπτης (μπαγιάν) | Διάρκεια: 35′ | Μικρή Σκηνή

Υπό το φως του “Μεγάλου Ερωτικού” η Μαρία Θωίδου και ο Κώστας Ράπτης ανακαλύπτουν σχέσεις δημιουργών, ποίησης και ήχων, με πρώτη ύλη τον αέρα. Το ρεπερτόριο από το οποίο πλαισιώνεται το έργο του Μάνου Χατζιδάκι ξεκινάει από το μεσογειακό bell canto και φτάνει μέχρι το αργεντίνικο tango και την τραγουδοποιία του σήμερα.

Ώρα 20.30 – 21.10 | “on lacrimae” – Κώστας Μακρυγιαννάκης (κιθάρα), Θεόφιλος Σωτηριάδης (σαξόφωνο), Xρήστος Γερμένογλου (τύμπανα), Aχιλλέας Αναστασιάδης (αφήγηση) | Διάρκεια: 40′ | Μικρή Σκηνή

fulla

Το project on lacrimae γεννήθηκε το 2011 έχοντας ως έργα αναφοράς μια διάσημη μελωδία του John Dowland γραμμένη το 1596, με τίτλο lacrimae pavane καθώς και το έργο του Καναδού συνθέτη και κιθαρίστα Ray Sealey a circle of tears, γραμμένο το 1979. Το πρώτο στην εποχή του έγινε τόσο διάσημο, που ο ίδιος ο συνθέτης το χρησιμοποίησε σε διάφορες παραλλαγές προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των ακροατών του και τις ανάγκες των μουσικών που το ερμήνευαν: έτσι το συναντάμε σε διασκευή για viols consort, για σόλο όργανα, καθώς και ως ερωτικό τραγούδι. Στο δεύτερο, ο Sealey μέσα από εφτά μικρά τραγούδια, παρασύρει τους ακροατές του σε ένα ταξίδι με προορισμό τα δάκρυα της χαράς, του θυμού, της αγάπης, του πολέμου, της δημιουργίας, του θανάτου και της ζωής.

Το on lacrimae “κυλιέται” μεταξύ εσωστρέφειας και θορύβου και φλερτάρει προκλητικά με το kitch, την ποπ και τον αυτοσχεδιασμό.

Ώρα 21.30 – 22.10 | Μιχάλης Κουλουμής και Efren Lopez | Διάρκεια: 40′ | Μικρή Σκηνή

O Μιχάλης Κουλουμής, ένας από τους δυναμικότερους νέους βιολιστές της ανατολικής μουσικής, έρχεται από το Λονδίνο για να συμπράξει για πρώτη φορά με τον Ισπανό πολυοργανίστα, συνθέτη και παραγωγό Efren Lopez. Με την μοναδική εκφραστικότητα και αισθαντικότητα που τους χαρακτηρίζει, μας ταξιδεύουν μέσα από τις πρωτότυπες συνθέσεις τους και τους αυτοσχεδιασμούς, σε καινούργια μουσικά μονοπάτια τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή.

Ώρα 22.30 – 23.20 | Θύμιος Ατζακάς: “Udopia” | Διάρκεια: 50′ | Μικρή Σκηνή

James Wylie (σαξόφωνο, πολίτικη λύρα)
Νίκος Παραουλάκης (νέυ)
Ηλέκτρα Μηλιάδου (τσέλο, βιόλα ντα γκάμπα)
Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα)
Δημήτρης Ζαχαράκης (μαρίμπα, κρουστά)
Θύμιος Ατζακάς (ούτι)

H Udopia είναι η πολυδόνητη χώρα. Εκεί όπου κάποτε ένα ευλύγιστο κομμάτι αρχαίου ξύλου έτριξε στα αυτιά του ανθρώπου, σταλάζοντας υγρή αρμονία.
Στη χώρα αυτή το ούτι ακούγεται σαν στον τόπο του, ουτοπικό. Άξεστο και δεισιδαιμονικό. Καμπύλο και ευθυτενές μαζί, έρχεται και φεύγει, πάντα απρόσκλητο, μέσα στους αρμούς της δικής μας δυστοπίας.
Η Udopia είναι ένα προφορικό βιο-μουσικό χρονολόγιο δώδεκα ετών που αποτελείται από επτά σπονδυλωτές ηχοποιητικές αφηγήσεις του Θύμιου Ατζακά, ενορχηστρωμένες για ούτι και σύνολο πέντε οργάνων.

analogio  

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b