MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
15
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα CINOBO ΜΑΣΚΩΤ ODEON ESCAPE ODEON ESCAPE - 8 TOWN CINEMAS VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ VILLAGE SHOPPING AND MORE ΑΒΑΝΑ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ EXPERIENCE powered by Allianz ΑΙΓΛΗ ΑΙΓΛΗ 3 ΑΙΓΛΗ CINEMA ΑΚΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΙΚΗ DIGITAL ΑΛΟΜΑ ΑΛΣΟΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ-Garden Cinema Digital ΑΜΙΚΟ ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΝΕΣΙΣ ΑΝΟΙΞΙΣ ΑΡΙΑΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 3D digital Αττικόν Άλσος ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΑΡΚΙΖΑ - 3 ΒΟΞ ΔΑΝΑΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ ΔΙΑΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΚΡΑΝ ΖΕΦΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΘΗΣΕΙΟΝ ΚΑΡΜΕΝ ΚΗΠΟΣ ΛΑΟΥΡΑ EUROPA CINEMAS DIGITAL ΛΑΪΣ ΛΙΛΑ DIGITAL CINEMA ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ DIGITAL ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΑΣΙΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ΡΙΑ ΡΙΒΙΕΡΑ ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΙΣ ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ PEUGEOT ΣΙΝΕ ΨΥΧΙΚΟ ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter ΦΙΛΟΘΕΗ ΦΛΕΡΥ ΧΛΟΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 ώρες διορία
8 ½
Bashu, ο μικρός ξένος
Fuze
Hope
Insidious: Εξω από το απώτερο
Manila in the Claws of Light
Mauthausen
Minions & Τέρατα (μεταγλωττισμένη)
Oasis: Don’t Look Back in Anger
O Κομφορμίστας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
PAW Patrol: Κουτάβια και δεινόσαυροι (μεταγλωττισμένη)
Paprika
Secret Movie Nights
Spider-Man: Καινούργια μέρα
The Match
Toy Story 5 (μεταγλωττισμένη)
Trainspotting
Έκλειψη
Ένα απλό ατύχημα
Όλα για τη μητέρα μου
Όλες οι Κυριακές
Αμελί
Αναγέννηση
Ανθρώπινη κόλαση
Ανταρσία
Αποχαιρετισμός στα όπλα
Αρκουδότρυπα
Αυτοί που άγγιξαν τον πόλεμο
Για μία νύχτα μόνο
Γράμματα αγάπης
Γυμνή πόλη
Δέσε με
Δυστυχώς βρίζω
Εγκλημα στον τρίτο όροφο
Εμμονή
Ετσι είναι η ζωή
Η γοητεία της αμαρτίας
Η εξαφάνιση
Η μεγάλη σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου
Η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο
Η πισίνα
Καποδίστριας
Κομάντο
Κραυγή αγωνίας
Κόκορας
Μέχρι το τέλος του κόσμου (Director’s Cut)
Μίστερ Κλάιν
Μαγικά φίλτρα 2
Με κάθε κόστος
Μια θέση στον ήλιο
Μπλε βελούδο
Μυστικά και Ψέματα
Ο Αλιέντε στον λαβύρινθό του
Ο Δολοφόνος του Τόκιο
Ο Παραχαράκτης
Ο αστερισμός του σκύλου
Ο δειλός
Ο διάβολος φοράει Prada 2
Οδός Μάλαγα
Οδός Μαλχόλαντ
Οδύσσεια
Οι Δοκιμάστριες
Οι λεγεωνάριοι
Ο κλειδαράς του ενός εκατομμυρίου
Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου
Ο μεγάλος ύπνος
Ο τελευταίος Βίκινγκ
Πατρίδα
Πολίτικη κουζίνα
Που είναι το σπίτι του φίλου μου?
Πρόγευμα στο Τίφανις
Πτώση 2
Σεξ και αίμα στο Κάμπ Μιάσμα
Σπασμένη φλέβα
Στάλκερ
Στάσου πλάι μου
Στη βοή της καταιγίδας
Συμπέθεροι από σόι 2
Συναισθηματική αξία
Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας
Το δείπνο του Φράνκο
Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι
Το καλοκαίρι της Κάρμεν
Το μίσος
Το πολλαπλό σου είδωλο – Χειμερινοί Κολυμβητές
Το τέλος της οδού Όουκ
Τρία Χρώματα: Η Κόκκινη Ταινία
Τρία Χρώματα: Η Λευκή Ταινία
Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία
Υπεράνω πάσης υποψίας
Φάκελος 137
Φάουστ
Φιόρδ
Φόνος στην Πρεσβεία
Ψυχώ
ΔΡΑΜΑ

Αλύγιστος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Angelina Jolie βαρέθηκε να είναι ηθοποιός κι αποφάσισε ότι η σκηνοθεσία της πάει περισσότερο. Η νέα της ταινία, ο «Αλύγιστος», μιλάει για έναν ολυμπιονίκη (8ο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου) που υπέστη τα πάνδεινα ως αιχμάλωτος των Ιαπώνων στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 137'

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Μαρίνα Πυλαρινού

Ο Αλύγιστος είναι μια ταινία με μεγάλη διάρκεια (2 ώρες και 20 λεπτά) κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο. Αρχικά φαίνεται να ξεκινά ως μια βιογραφική ταινία, αλλά ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δεν είναι ακριβής. Το βιογραφικό κομμάτι είναι σύντομο, συνοπτικό και εξυπηρετεί μόνο στο να μας συστήσει τον ήρωα. Μας μιλάει για τα χρόνια της αλητείας, όταν ήταν μικρό παιδί, για την ενασχόλησή του με το τρέξιμο, που του άλλαξε τη ζωή και σχεδόν επιγραμματικά για την εμπειρία του στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το κύριο βάρος της ταινίας το σηκώνουν οι δραματικές πολεμικές εμπειρίες του κεντρικού χαρακτήρα, οι πάνω από 40 μέρες που πέρασε στη θάλασσα, όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε και κυρίως τα χρόνια που πέρασε στα γιαπωνέζικα στρατόπεδα. Βασικά, η ταινία της Jolie αποτελεί μια καταγραφή των βασανιστηρίων που υπέστη ο πρωταγωνιστής κι άλλοι σύμμαχοι στα χέρια του Ιαπωνικού στρατού.

Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες, έτσι και στην Αμερική υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευκολία στο να προβάλλονται τα εγκλήματα πολέμου των άλλων εις βάρος των Αμερικανών, παρά των Αμερικανών εις βάρος των άλλων. Έτσι, το Umbroken επαναφέρει ένα γνωστό θέμα, αυτό που έχουμε δει και στη “Γέφυγα του Ποταμού Κβάι” και στο “Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς” (με τον David Bowie), αυτό της εγκληματικής μεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου από τους Ιάπωνες.

Η διαφορά είναι πως στην περίπτωση της ταινίας της Jolie ένας από τους αιχμαλώτους που βασανίστηκαν ήταν ο Louis Zamperini, ο νεότερος αμερικανός που έτρεξε σε ολυμπιακούς τα 5 χιλιόμετρα και τερμάτισε όγδοος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου του 1936. Με την κούρσα του και ιδίως τα τελευταία της μέτρα, τράβηξε μάλιστα την προσοχή του Χίτλερ. Ο Γερμανός δικτάτορας του έδωσε μια χειραψία, λέγοντας “εσύ είσαι το παιδί με το πολύ γρήγορο φίνις;” (Μια σκηνή, που για ευνόητους λόγους δεν υπάρχει στην ταινία.)

Οι Γιαπωνέζοι γενικά θεωρούσαν τιμή το να πεθαίνει κανείς στο πεδίο της μάχης κι έδειχναν τεράστια περιφρόνηση για τους αιχμαλώτους τους, καθώς με το να παραδίνονται έβαζαν τη ζωή τους πάνω από την τιμή. Αυτή η παρανοϊκή λογική δικαιολογούσε με μεγαλύτερη ευκολία τα εγκλήματα πολέμου από την πλευρά τους.

Επειδή σε μια αμερικάνικη ταινία πρέπει να υπάρχει ένας κακός, σε αυτήν εδώ είναι ο διοικητής του στρατοπέδου αιχμαλώτων: ελιτιστής αριστοκράτης, φανατικός εθνικιστής, ψυχωτικός σαδιστής. Ο Ιάπωνας ροκ σταρ Miyavi (Takamasa Ishihara) δίνει μια συγκεκιρμένη γοητεία (την οποία συνήθως έχουν οι κακοί στις ταινίες και τις σειρές) στον ρόλο, αν και δεν αποφεύγει πάντα τα κλισέ του κακού και ένα κάπως επιφανειακό παίξιμο.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και ιδίως του βρετανού Jack O’ Connell, που ήταν ο πρωταγωνιστής ήταν καλές. Καλά γυρισμένες σκηνές μάχης και επιβίωσης και αρκετό δράμα στην αφήγηση των συνθηκών της αιχμαλωσίας- χωρίς να είναι όμως όλες ίσης αξίας και ίσου ενδιαφέροντος. Η πιο πειστική πάντως σκηνή είναι αυτή της ανακούφισης των αιχμαλώτων, όταν ελευθερώνονται. Είναι μια ανακούφιση και για τον ίδιο το θεατή. Φέρνει μια κάθαρση σε όλο αυτό το δράμα, που είναι το δράμα όλου του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Ο «Αλύγιστος» καταφέρνει να μην λυγίσει, παρά την μεγάλη διάρκεια και τα πολλά βασανιστήρια και τις μελό στιγμές της. Παρά τα όποια προβλήματα, είναι μια αξιοπρεπής σκηνοθετική δουλειά της Angelina Jolie, που κατάφερε να έχει μαζί της σημαντικούς συντελεστές, όπως τους αδερφούς Coen (μεταξύ άλλων) στο ρόλο των σεναριογράφων.

Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Αλύγιστος/ Unbroken
Σκηνοθεσία: Angelina Jolie
Σενάριο: Joel Coen & Ethan Coen, Richard LaGravenese, William Nicholson

Παίζουν: Jack O'Connell, Takamasa Ishihara, Domhnall Gleeson

Διάρκεια: 137'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2014

Rating: 3
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA