MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γκουλτουρομπούσουλας #TIFF55: 15 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μην πνίγεστε βρε. Μην απελπίζεστε.Σας έχουμε αφήσει κάποια χρονιά χωρίς πυξίδα στο (ομολογουμένως) τεράστιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;Έτσι και φέτος είμαστε εδώ, για το 55ο TIFF το οποίο σηκώνει αυλαία αυτή την Παρασκευή 31/10 με 15(ish) προτάσεις για ταινίες και αφιερώματα.Η λογική μας όπως πάντα είναι να βρούμε πράγματα που ταιριάζουν στην άποψη του blog, αποφεύγοντας όσο μπορούμε τους μεγάλους κράχτες των βραβείων (επειδή, υπομονή-αίθουσες-διανομή) και ανακαλύπτοντας νέες προτάσεις και δουλειές από αγαπημένους μας δημιουργούς.Από τον Μανώλη ΒαμβούνηΠηγή: Gkoultoura.gr

Monopoli Team


1) Η Τριλογία των Ζωντανών / Ρόι Άντερσον

«Μου αρέσει να ασχολούμαι με υπαρξιακά ζητήματα μέσα από συνηθισμένες και φαινομενικά μπανάλ καταστάσεις» λέει ο Ρόι Άντερσον. «Στο σινεμά έχουμε δει ρεύματα όπως ο νεορεαλισμός ή το σινεμά του παραλόγου, εγώ προσπαθώ να εισάγω τον ‘ασημαντισμό’.»

Ο Ρόι Αντερσον έχει τον τρόπο να λέει τα πιο βαθιά και σημαντικά πράγματα με τον πιο απλό και απροσποίητο τρόπο. Και το ίδιο κάνει και μέσα από τις ταινίες του. Στο φετινό αφιέρωμα βλέπουμε ολόκληρη την Τριλογία των Ζωντανών με θέμα «το να είσαι άνθρωπος», η οποία ολοκληρώνεται με τη νέα του ταινία “Ένα περιστέρι έκατσε σ’ ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του” (Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας).

Εσείς, οι ζωντανοί
«Μιλά για το ανθρώπινο ον, για το μεγαλείο και την ποταπότητά του, για τη χαρά και τη λύπη του, την αυτοπεποίθηση και το άγχος του. Ένα ον με το οποίο θέλουμε να γελάσουμε και για το οποίο θέλουμε επίσης να κλάψουμε. Είναι απλώς μια τραγική κωμωδία ή μια κωμική τραγωδία για μας τους ιδίους.»

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 – 13:00
TΩNIA MAPKETAKH: Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014 – 17:00

Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο
Ένα βραδάκι, εκτυλίσσεται μια σειρά από παράξενα γεγονότα που καμιά προφανής λογική δεν τα συνδέει. Ένας ταμίας απολύεται ως υπεράριθμος· ένας μετανάστης πέφτει θύμα βίαιης επίθεσης· ένας επαγγελματίας μάγος βγαίνει στη σκηνή και τα κάνει εντελώς μαντάρα. Ένας άνθρωπος ξεχωρίζει σ’ αυτήν την πινακοθήκη χαρακτήρων – είναι ο Καρλ και το πρόσωπό του είναι μουτζουρωμένο με στάχτη. Μόλις έβαλε φωτιά στο μαγαζί επίπλων του για να εισπράξει την αποζημίωση από την ασφάλεια. Κανείς δεν θα κλείσει μάτι αυτή τη νύχτα.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014 – 22:00 
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 – 15:00

Ένα περιστέρι έκατσε σ’ ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του
Σαν να ‘ταν οι σύγχρονοι Δον Κιχώτης και Σάντσο Πάντσα, οι Σαμ και Τζόναθαν, δύο πλανόδιοι πωλητές που εμπορεύονται «γκατζετάκια», μας παίρνουν σε μια καλειδοσκοπική περιπλάνηση στο ανθρώπινο πεπρωμένο.

OΛYMΠION: Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014 – 21:00 

*Ακόμα, στο αφιέρωμα, το δυσέυρετο Γκίλιαπ και το Μια ερωτική ιστορία

2) Νορβηγία / Γιάννης Βεσλεμές ή Felizol

«Βρυκόλακας είσαι ρε μαλάκα, ή ποιητής;». Το ελληνικό σινεμά τρόμου βγάζει δόντια, ή κάτι αντίστοιχα δημοσιογραφίστικο. Επιτέλους μια απενεχοποιημένα καλτ αλλά προσεγμένης αισθητικής ταινία (παρωδία;) τρόμου με τον Μουρίκη σαν ζοφερή blood-sucking μηχανή ατάκας και χορού ντίσκο. Ο χειμώνας του ’84 ήταν σκέτη κόλαση. Ο Ζανό φτάνει για πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρυκόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Και το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, θα συναντήσει την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους θα αναλάβει μια ύποπτη δουλειά που θα τον οδηγήσει στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

OΛYMΠION: Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 – 18:00
TΩNIA MAPKETAKH: Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014 – 22:00



3) Βασίλισσα Αντιγόνη / Τηλέμαχος Αλεξίου

Ο νεαρός σκηνοθέτης του (για μας τόσο απολαυστικού) αισθητικού πορνό δηθενιάς που ήταν Η Αφροδιτη στην Αυλη επιστρέφει με τη δεύτερη του ταινία και θεματολογία πάλι εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα. Μια νεαρή γυναίκα ζει με τον βαριά άρρωστο πατέρα της και τον έφηβο αδελφό της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας. Θέλει να ξεσπάσει αλλά δεν βρίσκει λόγια. Ψάχνοντας για τσιγάρα στην σχολική τσάντα του αδελφού της, βρίσκει την Αντιγόνη του Σοφοκλή και σταδιακά ταυτίζεται με την ηρωίδα. Αδύναμη και αυτοκαταστροφική, μετατρέπεται σε θύμα της μοίρας της, ακολουθώντας το μονοπάτι της τραγικής της πτώσης και της τελικής κάθαρσης, μ’ έναν χορό τριών νέων ανδρών να την οδηγεί.

TΩNIA MAPKETAKH: Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014 – 22:00 | ID:437
TΩNIA MAPKETAKH: Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 – 17:00 | ID:535 



4) A Blast / Σύλλας Τζουμέρκας

Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα μετά το Homeland, σε δεύτερη πανελλήνια προβολή μετά τις Νύχτες Πρεμιέρας, και μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διεθνές διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2014. Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

TΩNIA MAPKETAKH: Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014 – 19:30 | ID:236

*Σημείωση: εξαιρετική η κίνηση το φεστιβάλ να επαναλάβει όλες τις ελληνικές ταινίες οι οποίες έκαναν πρεμιέρα στις Νύχτες Πρεμιέρας (Xenia, A Blast, Electra, 7 Θυμοί, Μητριαρχία, Για Πάντα, Ανεμιστήρας). Μαζί, στο παράλληλο αφιέρωμα “100 χρόνια Ελληνικός Κινηματογράφος“, θα προβληθούν οι 20 πιο δημοφιλείς κλασσικές ταινίες από το πρόσφατο αμφιλεγόμενο poll στο site του φεστιβάλ – ευκαιρία να δούμε τη Στέλλα μαζί με τη Στρέλλα, και Κυνόδοντα, Δράκο, Θίασο, Κάλπικη Λίρα (μαστ), Από την Άκρη της Πόλης, Όλα Είναι Δρόμος κ.α.

5) Ο δούκας της Βουργουνδίας / Πίτερ Στρίκλαντ
Η νέα ταινία του Πἰτερ Στρίκλαντ (Berberian Sound Studio) είναι μια τολμηρή και αισθησιακή εξερεύνηση της δυναμικής ανάμεσα σε δυο γυναίκες που ζουν αποκομμένες από τον έξω κόσμο, και μπορούν να εκφράσουν τον έρωτα τους μόνο μέσα από τελετουργικές πράξεις σαδομαζοχισμού. Η Έβελιν φτάνει με το ποδήλατο στο σπίτι της Σύνθια, όπου αναλαμβάνει διάφορες δουλειές του σπιτιού. Ανάμεσα στις διάφορες εξορμήσεις της, κατά τις οποίες μελετά πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες, η Έβελιν επιστρέφει στο σπίτι, όπου η Σύνθια την υποβάλλει σε ολοένα και πιο ταπεινωτική μεταχείριση.Η Σύνθια και η Έβελιν αγαπιούνται. Κάθε μέρα, ανάμεσα στο ζευγάρι διεξάγεται μια απλή τελετή που καταλήγει στην τιμωρία της Έβελιν, αλλά η Σύνθια λαχταρά μια πιο συμβατική σχέση.

ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014 – 22:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014 – 23:00 

**Στην κατηγορία Παλιοί μας γνώριμοι του φεστιβάλ, ξεχωρίζουμε ακόμα την Πριγκίπισσα της Γαλλίας του Ματίας Πινιέιρο (Viola), το Itsi Bitsi του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν (Superclasico) και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Φατίχ Ακίν με το The Cut.

6) Κουμίκο, η κυνηγός του θησαυρού / Ντέιβιντ Zέλνερ, Νέιθαν Ζέλνερ
Χαζούλα μοναχική Γιαπωνέζα πείθεται πως η θαμμένη τσάντα γεμάτη χρήματα από την ταινία Fargo των αδερφών Κοέν που βλέπει είναι όντως αληθινή και εγκαταλείπει τη στρωμένη της ζωή στο Τόκιο για την ερημιά της παγωμένης Μινεσότα, σε αναζήτηση της χαμένης μυθικής περιουσίας. Eιδικό βραβείο της επιτροπής στο Sundance.

ΦPINTA ΛIAΠΠA: Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 – 13:00
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014 – 15:45 

7) Magical Girl / Κάρλος Βερμούτ
Βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο San Sebastian. Το Μαγικό κορίτσι ξετυλίγει μια ιστορία που κινείται με μια ξεχωριστή αίσθηση ψυχολογικής και κινηματογραφικής αγωνίας, που φλερτάρει με το αστείο και το γκροτέσκο, μα σε αφήνει να κοιτάξεις κάτω από την επιφάνειά του, μέσα από τις λεπτές χαραμάδες των ηρώων του σε κάτι που μπορείς να αναγνωρίσεις: ένα άρρωστο κορίτσι, ένας απεγνωσμένος πατέρας, μια γυναίκα που χάνει τον εαυτό της κι ένας άντρας που βγαίνει από την φυλακή.

OΛYMΠION: Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014 – 15:00
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 – 18:30

8) Η φυλή / Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι
Το Μεγάλο Βραβείο της εβδομάδας κριτικής των Καννών. Δίχως υπότιτλους, δίχως διαλόγους, το φιλμ μπαίνει στα άδυτα ενός σχολείου κωφών και παρακολουθεί μια κοινωνία με δικούς της κώδικες. Εικόνες «ηχηρές», έντονες, δοσμένες νατουραλιστικά, αφηγούνται μια ιστορία βίας και ενηλικίωσης. Η σιωπή κυριαρχεί, γι’ αυτό και η κραυγή των ηρώων είναι ακόμη πιο σπαρακτική.

OΛYMΠION: Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014 – 15:00
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014 – 17:30

9) Καληνύχτα μαμά / Βερόνικα Φραντς, Σεβερέν Φιαλά
Το ανατριχιαστικό σκηνοθετικό ντεμπούτο της συζύγου του Ulrich Seidl, Βερόνικα Φραντς, σε παραγωγή του ιδίου. Σε μια απομονωμένη καμπίνα μια νεαρή μητέρα αναρρώνει από πλαστική εγχείριση στο πρόσωπο μαζί με τα δίδυμα 9χρονα αγόρια της. Με το πρόσωπο της πρησμένο και παραμορφωμένο κάτω από τους επιδέσμους, τα αρνητικά συναισθήματα των δυο αγοριών προς τη μητέρα τους θα εξελιχθούν σε μια θανατηφόρα και παρανοϊκή ψευδαίσθηση. Παιγνιώδες και απρόβλεπτο, ανατριχιαστικό και ταυτόχρονα ειρωνικό, το φιλμ ορίζει το δικό του κινηματογραφικό είδος, χτίζοντας πάνω σε μια σειρά από κινηματογραφικούς κανόνες, μόνο και μόνο για να τους ανατρέψει ολοκληρωτικά στην πορεία.

OΛYMΠION: Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014 – 18:00 | ID:215
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 – 15:30 | ID:344

10) Αφιέρωμα στον Κόρνελ Μούντρουτσο

Στο αφιέρωμα στον Ούγγρο σκηνοθέτη θα προβληθούν και οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του, εμείς όμως ξεχωρίζουμε:

Γιοχάνα
Μια νεαρή ναρκομανής πέφτει σε κώμα μετά από ατύχημα. Οι γιατροί καταφέρνουν ως εκ θαύματος να τη σώσουν και η Γιοχάννα, ως αποδέκτης πλέον της Θείας Χάριτος, γίνεται νοσοκόμα και αρχίζει να θεραπεύει ασθενείς προσφέροντας το κορμί της. Μια κινηματογραφική και μουσική μεταφορά του Πάθους της Ιωάννας της Λωρραίνης.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 – 17:00 
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014 – 13:00 

Ο στοργικός γιος – Υπόθεση Φράνκενσταϊν
Ο 17χρονος Ρούντι επιστρέφει σπίτι ελπίζοντας στην επανένωση με τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ, αλλά συνειδητοποιεί πως είναι ανεπιθύμητος. Σχεδόν τυχαία, συμμετέχει σε μια οντισιόν όπου ο σκηνοθέτης μαγεύεται από την αθωότητά του. Όταν ο Ρούντι σύντομα βρεθεί καταζητούμενος δολοφόνος, ο σκηνοθέτης θα αντιληφθεί πως αυτό το παράξενο, σιωπηλό αγόρι είναι ο γιος του και δικό του, τερατώδες δημιούργημα. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το κλασικό γοτθικό μυθιστόρημα Φράνκενσταϊν της Μαίρη Σέλεϊ.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014 – 12:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014 – 19:30 

Στο δέλτα
Ένας συνεσταλμένος νέος επιστρέφει στο άγριο, απομονωμένο τοπίο του Δέλτα και του συστήνουν την αδελφή του, που εκείνος ούτε ήξερε πως υπήρχε. Μαζί χτίζουν ένα σπίτι πάνω σε ξύλινους πασσάλους στη μέση του ποταμού, μακριά απ’όλους τους άλλους. Μια μέρα, προσκαλούν τους κατοίκους του χωριού να φάνε μαζί, αλλά γίνεται σαφές πως οι άξεστοι ντόπιοι δεν αποδέχονται την «αφύσικη» σχέση τους.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014 – 14:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014 – 24:00 

11) Μεταμορφώσεις / Κριστόφ Ονορέ

Οι Έλληνες Θεοί ξαναζούν στο σήμερα σαν άτακτοι νέοι σε αυτή τη διασκευή του μακροσκελούς ποιήματος «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου στη μορφή μιας εφηβικής ταινίας με θέμα τον έρωτα, το σεξ, την επιθυμία και το θάνατο…. Όταν η Ευρώπη κάνει κοπάνα απ’ το μάθημα για ν’ ανέβει σ’ ένα οκτάτροχο φορτηγό μαζί μ’ έναν σαγηνευτικό νεαρό ονόματι Δία, ούτε που υποψιάζεται το ταξίδι μύησης που θ’ ακολουθήσει. Στην άκρη του αυτοκινητόδρομου βρίσκεται ένας τόπος που κατοικείται από ισχυρούς θεούς (ο Δίας, ο Βάκχος, ο Ορφέας), οι οποίοι μπορούν να μεταμορφώσουν τους ανθρώπους σε ζώα ή σε φυτά εν ριπή οφθαλμού.

TZON KAΣΣABETHΣ: Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014 – 13:00
TZON KAΣΣABETHΣ: Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 – 17:30

12) Βικτόρια / Μάγια Βίτκοβα
Η μικρή Βικτόρια γεννιέται στην κομμουνιστική Βουλγαρία το 1979, παραδόξως χωρίς αφαλό, κι ανακηρύσσεται το μωρό της δεκαετίας. Χαϊδεμένη ώς τα εννιά της χρόνια από το κράτος-πατέρα, η δεκαετία της φήμης της κατακρημνίζεται μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κομμουνισμό.

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 – 20:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014 – 22:30

13) Κουβέντες με τους θεούς / Ουόρικ Θόρντον, Έκτορ Μπαμπένκο, Μίρα Ναΐρ, Χιντέο Νακάτα, Άμος Γκιτάι, Άλεξ δε λα Ιγκλέσια, Εμίρ Κουστουρίτσα, Μπαχμάν Γκομπαντί, Γκιγιέρμο Αριάγα

Εννιά ιστορίες πίστης, γυρισμένες από μερικούς από τους πιο ονομαστούς σκηνοθέτες του κόσμου. Αποδίδεται έτσι ένα δραματικό φάσμα πίστεων, στο οποίο κάθε σκηνοθέτης μιλά γι’ αυτήν που είναι εγγύτερα στην κουλτούρα που αναπαριστά στην ιστορία του/της. Η ταινία είναι μια πανοραμική παγκόσμια ιστορία που έρχεται αντιμέτωπη με τη γέννηση και το θάνατο, τις μοιραίες επιλογές, και την πίστη που χάνεται και ξανακερδίζεται.

TΩNIA MAPKETAKH: Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 – 14:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014 – 15:30

14) The Little Death / Τζος Λώσον
Όπου «la petite mort» – ο μικρός θάνατος όπως αποκαλούν οι Γάλλοι τη φευγαλέα στιγμή της σεξουαλικής έκστασης. Το αυστραλέζικο Safe Sex, βασικά, με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της Αυστραλίας σε μια κωμωδία για το σεξ, τον έρωτα, τις σχέσεις και τα ταμπού η οποία παρακολουθεί την κρυφή σεξουαλική ζωή πέντε καθημερινών ζευγαριών.

OΛYMΠION: Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 – 22:45
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014 – 20:00

15) Force Mejeure – Turist / Ρούμπεν Έστλουντ
Μια Σκανδιναβική μαύρη κωμωδία με φόντο το άσπρο των Άλπεων και στις αποσκευές της το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Un Certain Regard των Καννών. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο εστιατόριο στην πλαγιά των Γαλλικών Άλπεων, μια χιονοστιβάδα φέρνει τα πάνω-κάτω. Ενώ οι πελάτες τρέχουν να κρυφτούν, η μητέρα μιας οικογένειας ψάχνει τον σύζυγό της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προστατεύσει τα παιδιά τους, εκείνος όμως το ‘χει βάλει ήδη στα πόδια. H απροσδόκητη αντίδραση του θα κάνει τα μέλη της οικογένειας να επανεξετάσουν τους ρόλους τους και όσα παίρνουν ως δεδομένα.

OΛYMΠION: Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014 – 23:15
OΛYMΠION: Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014 – 18:00
 

**Bonus Cannes αγάπη φέτος στο Φεστιβάλ με τον φετινό Χρυσό Φοίνικα: την τιτανοτεράστιας διάρκειας Χειμερία Νάρκη του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» Λευκός θεός, και το νικητή του βραβείου σεναρίου Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Επιστροφή, Έλενα) με το Leviathan.

Τι, θέλετε κι άλλα; Μια εξτρά πεντάδα με γνώμονα ξεκάθαρα, το #StarPower

Φιντέλιο -Η Οδύσσεια της Αλίκης της Λυσί Μπορλετώ με πρωταγωνιστικό ζευγάρι την Ariane Labed (με βραβείο για την ερμηνεία της στο φεστιβάλ του Locarno) και τον Melvil Poupaud (Laurence Anyways).

Η αγάπη είναι παράξενη του Άιρα Σακς με τους John Lithgow και Alfred Molina ως φρεσκοπαντρεμένο ζευγάρι στους οποίους δεν επιτρέπεται να συζύσουν.

Η Marion Cotillard πρωταγωνιστεί στο Δύο μέρες, μία νύχτα των αδερφών Νταρντέν ως μια γυναίκα η οποία έχει μόνο ένα Σαββατοκύριακο για να επισκεφτεί τους συναδέλφους της και να τους πείσει να θυσιάσουν το μπόνους στο μισθό τους ώστε εκείνη να μη χάσει τη δουλειά της.

Στη νέα ταινία 99 σπιτικά του Ραμίν Μπαχράνι πρωταγωνιστεί o Andrew Garfield ως ένας οικοδόμος που προσπαθεί να ξανακερδίσει το σπίτι του μετά από την έξωση που έκαναν σε αυτόν, τη γυναίκα και το παίδι του. Μαζί του ο Michael Shannon και η Laura Dern.

Ο Nikolaj Coster-Waldau (να τον πούμε Τζεημι Λάννιστερ κατευθείαν, να καταλάβετε) πρωταγωνιστεί στο A Second Chance της Σουσάνε Μπίερ (νικήτρια του Ὀσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το In a better world).

Tο Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα, ένα θαλασσινό “road movie” γυρισμένο στην Αλάσκα με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου μια ταινίαπου θα συμμετάσχει στο διεθνές διαγωνιστικό.

Αυτά για την ώρα. Θα τα λέμε και καθημερινά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο twitter μέσω του hashtag #TIFF55 και στο letterboxd με καθημερινά short reviews!

Καλό μας φεστιβάλ!

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b