MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Vintage αγάπη μου!

Όταν λέω “vintage” σκέφτομαι τα γυαλιά της Έλενας Ναθαναήλ στο «Εκείνο το καλοκαίρι» αλλά και το πουλόβερ της Τζόυς Ευείδη στο «Ρετιρέ». Μα τι είναι vintage τελοσπάντων;Aπό τον Γιάννη Παυλόπουλο

Monopoli Team
vintage1

Όπως μου λέει και ο JoePe, εμπνευστής του Retrosexual Vintage Shop στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, Vintage ορίζεται κάτι που βλέποντας το μας παραπέμπει σε συγκεκριμένη δεκαετία. Όταν κάτι το βλέπουμε και λέμε 80’s, 70’s. Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε κάθε δεκαετία. Αυτά δεν θεωρούνται vintage.

vintage4

Και ποιες δεκαετίες περιλαμβάνει;
Το vintage είναι ανεξάρτητο από δεκαετίες και πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Κάποιοι αγαπούν τα 30’s ενώ άλλοι λατρεύουν τα 50’s γιατί έχουν έναν ρομαντισμό ιδιαίτερο.” Και τα 90’s ρωτάω; Είναι vintage; “Τα 90’s είναι τα τελευταία αναλογικά χρόνια. Από τότε που μπαίνει η ψηφιακή εποχή, όλα τα πράγματα γίνονται κάπως πιο εύκολα και λιγότερα ρομαντικά. Από ότι φαίνεται πολλοί νοσταλγούν τα 90’s οπότε ναι είναι vintage.”

Αν θέλαμε να κάνουμε μια λίστα και να πούμε vintage είναι... “Δεν είναι. Είναι άπειρα πράγματα, στιγμές, άνθρωποι, γεγονότα. Τα πράγματα μέχρι τα μέσα του ’80, φτιάχνονταν για να είναι για πάντα. Δεν είχαν ημερομηνία λήξης. Τα πράγματα σήμερα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, γιατί αυτό επιβάλλει ο καταναλωτισμός. Οι άνθρωποι παλιότερα ότι χαλούσε το έφτιαχναν και κατ’ επέκταση το ίδιο έκαναν και στις ανθρώπινές τους σχέσεις. Υπάρχουν πολλές εκφάνσεις.”

vintage2

Ντυθήκαμε vintage και φωτογραφηθήκαμε με τα αντικείμενα του Retrosexual Vintage Shop

vintage8

Και ποιοι επισκέπτονται το Retrosexual Vintage Shop;Υπάρχει σταθερό κοινό, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς. Παλιότερα το vintage θεωρούνταν κάπως περιθώριο. Τώρα βρίσκεται στα top του. Το Retrosexual είναι ένας χώρος όπου μαζεύονται συλλέκτες, νοσταλγοί, άνθρωποι που εμπνέονται από το παρελθόν. Όχι με την έννοια του παγιωμένου. Εμπνέονται από το παρελθόν και δημιουργούν το μέλλον τους.”

vintage5
Γιατί το vintage είναι “της μοδός”;
Μόδα; Έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα κάποια πράγματα. Έξω, και παγκόσμια είναι χρόνια τάση όλο αυτό, είναι τρόπος ζωής. Κάθε εποχή είχε την νοσταλγία της. Και θεωρώ ότι είναι πετυχημένη κάθε εποχή που την νοσταλγούμε. Ελπίζω και στο μέλλον, αυτό που ζούμε τώρα, να το νοσταλγούν κάποιοι γιατί τότε θα χει ενδιαφέρον. Αν δεν το νοσταλγούν πάει να πει ότι κάτι έχει χαλάσει.
vintage6

H γοητεία της νοσταλγίας σε καθηλώνει σαν διαβείς την πόρτα του Retrosexual Vintage Shop. Η φωτογραφική μηχανή που είχαμε στις διακοπές, τα γυαλιά του μπαμπά, η σερβάντα της γιαγιάς με τα “καλά” ποτήρια, τα παγωτά που τρώγαμε μικροί, το viewmaster, το τηλέφωνο στο καφενείο του χωριού και οι αναμνήσεις δεν τελειώνουν.

Info
Retrosexual Vintage Shop
Αγίας Ειρήνης 3
2105451553
www.retrosexual.gr

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b