MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
21
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τους Placebo

Μια από τις πολύ σημαντικές συναυλίες του καλοκαιριού πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή 8 Αυγούστου. Οι πρωτοπόροι του εναλλακτικού ροκ, Placebo, έρχονται στην Ελλάδα για μια μοναδική συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ποιοί είναι όμως οι Placebo και γιατί ονομάζονται έτσι;

author-image Γιώργος Σμυρνής

Οι Placebo ιδρύθηκαν από τους Brian Molko (φωνή και κιθάρα) και Stefan Olsdal (μπάσο) όταν αυτοί γνωρίστηκαν τυχαία το 1994. Ο μισός Αμερικανός – μισός Σκωτσέζος, που γεννήθηκε στο Βέλγιο, Brian Molko (1972) και ο Σουηδός Stefan Olsdal (1974) μπορεί να πήγαιναν επί επτά χρόνια στο ίδιο σχολείο, το American International School of Luxembourg, δίχως να έχουν μίλησει. Μια τυχαία συνάντησή τους, ωστόσο, το 1994, στον σταθμό του South Kensington, τούς οδήγησε σε ένα κοντινό μπαρ, όπου ο πρώτος προσκάλεσε τον δεύτερο για να τον ακούσει να παίζει κιθάρα και να τραγουδά. Το ίδιο βράδυ αποφάσισαν να φτιάξουν το γκρουπ.

Αρχικά ο ντράμερ του σχήματος ήταν ο Robert Schultzberg, αλλά αργότερα ο Steve Hewitt πήρε τη θέση του το 1997. Ο τελευταίος αποχώρησε από το σχήμα το 2007. Οι μεγάλες επιτυχίες τους στην Βρετανία ήταν τα singles «Pure Morning» και «Nancy Boy» φτάνοντας και τα δύο στο top ten. Από το 1996 ως το 2013 έχουν εκδόσει 7 άλμπουμ.

TRIVIA ΓΙΑ ΤΟΥΣ PLACEBO

1) Το αρχικό όνομα του συγκροτήματος ήταν Ashtray Heart. Στη συνέχεια, το άλλαξαν σε Placebo. Θέλοντας να ειρωνευτούν την τάση πολλών συγκροτημάτων να χρησιμοποιούν ονόματα από ναρκωτικά, χρησιμοποίησαν το όνομα placebo, για να φέρουν σαν τίτλο της μπάντας τους μια ουσία που δεν λειτουργεί πραγματικά. 

2) Τι σημαίνει Placebo; Σημαίνει ψευδοφάρμακο κι είναι ένας όρος πολύ γνωστός στα ιατρικά. Βλέπετε, πολλές φορές οι ασθενείς, από την αισιοδοξία που τους δίνει το γεγονός ότι δοκιμάζουν κάποιο φάρμακο, παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα αυτοίασης, τα οποία δεν οφείλονται στην επίδραση της ουσίας, αλλά στην ψυχολογία τους και τον ίδιο τον οργανισμό τους. Αυτό ονομάζεται και Placebo effect. Στα τεστ των φαρμάκων, μάλιστα, συνήθως οι μισοί ασθενείς παίρνουν ψευδοφάρμακα και οι άλλοι μισοί τα πραγματικά, ώστε να μετρηθεί ποιες επιδράσεις οφείλονται στο Placebo effect και ποιες στην πραγματική φαρμακευτική ουσία. 

3) O Steve είναι αριστερόχειρας, ενώ οι Stef και Brian είναι δεξιόχειρες

4) Το συγκρότημα απέρριψε την ευκαιρία να παίξει τους Judas Priest στην ταινία”Metal God”

1VelvetGoldmine
5) Έπαιξαν όμως στην ταινία Velvet Goldmine του Todd Haynes, η οποία αναφερόταν στο Glam Rock, το μουσικό είδος που καθιέρωσε ο David Bowie τη δεκαετία του 70. 

6) Oi Placebo είναι πολύ καλοί φίλοι με τον David Bowie. Έπαιξαν μάλιστα στο πάρτι για τα 50 χρόνια του Bowie στην Madison Square Garden και έκαναν περιοδεία μαζί του.

7) Τα παρατσούκλια του Brian είναι ‘Smiler’ (χαμογελαστός) και ‘Molks’

8)  Ο Steve δούλευε στο πλήρωμα των πιτ σε ομάδα της Formula 1, ενώ δεν πίνει κόκκινο κρασί.

9) Ο Brian είναι bi- sexual. Στις πρώτες φάσεις της καριέρας του είχε γίνει πολύ γνωστός από το ανδρόγυνο στυλ, που πρόβαλλε. Όλες οι κιθάρες του έχουν θηλυκά ονόματα. Έχει πει ότι αν ήταν γυναίκα, θα ήθελε να είναι η  Catherine de Neuve.
1Catherine Deneuve

10) Ο Brian φοβάται τα αεροπλάνα. Για να ηρεμεί, στον ελεύθερο χρόνο του παίζει νταμς. Ντραμς παίζει και ο γιος του Cody (τον απέκτησε με την πρώην σύντροφό του Helena Berg.)

Περισσότερα από Μουσικά Νέα