MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Gala Όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας στο Ηρώδειο από τη Λυρική

Με ένα μεγάλο γκαλά όπερας στο Ηρώδειο την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με την “Εταιρία για το Κτήριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»”, τιμά τη μνήμη της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνου που σφράγισε με τη μοναδική παρουσία της τον κόσμο της όπερας. Σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μονωδών διεθνούς ακτινοβολίας. Ώρα έναρξης: 20:30

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η Μαρία Κάλλας, η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ου αιώνα με τη χαρισματική ικανότητα να διαβάζει πίσω από τις νότες και να πλάθει αριστοτεχνικά πειστικούς χαρακτήρες μεγάλης αμεσότητας, πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προτού ακολουθήσει μια αποθεωτική καριέρα στο εξωτερικό και στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Φέτος, συμπληρώνονται 37 χρόνια από το θάνατό της και η ΕΛΣ αποτίνει έναν λυρικό φόρο τιμής στη «φωνή του αιώνα», όπου διάσημες άριες -σημαδεμένες για πάντα από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της- θα κατακλύσουν τις κερκίδες του ρωμαϊκού ωδείου με τη συμμετοχή λαμπρών Ελλήνων και ξένων μονωδών.

Τα έσοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα δοθούν στην “Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»”, για την εκπόνηση μελέτης και τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου της Πατησίων 61, όπου έζησε στα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας και το οποίο πρόκειται να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”.

Η μουσική διεύθυνση της εκδήλωσης είναι του Λουκά Καρυτινού. Τα οπερατικά διαμάντια θα ερμηνεύσουν οι διεθνούς φήμης μονωδοί (με αλφαβητική σειρά): Άρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Ντανιέλα Ντεσσί, Έλενα Ξανθουδάκη και Νίκολα Ουλιβιέρι.

Ο βαρύτονος Άρης Αργύρης έχει εμφανιστεί επανειλημμένως στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπως και σε σημαντικά λυρικά θέατρα του εξωτερικού από το Αμβούργο, τη Λειψία και το Βερολίνο, στο Λονδίνο, στην Αγία Πετρούπολη, στο Τόκυο, στο Σαν Ντιέγκο κ.ά. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ρόλους όπως ο Ντον Τζοβάννι στο ομώνυμο αριστούργημα του Μότσαρτ, Ντον Φερνάντο (Φιντέλιο), Μπελκόρε (Ελιξίριο του Έρωτα) Εσκαμίλιο (Κάρμεν), Ζερμόν (Τραβιάτα), Βάλεντιν (Φάουστ), Νταντίνι (Σταχτοπούτα) κ.ά. Έχει υπάρξει μέλος των ανσάμπλ στις όπερες σε Ντόρτμουντ, Βόννη και Φρανκφούρτη.

Ο περουβιανός τενόρος Αντρές Βεραμέντι θεωρείται κατά γενική ομολογία το πιο δυναμικά ανερχόμενο αστέρι τις όπερας σ παγκόσμιο επίπεδο με σαρωτικές κριτικές στο ενεργητικό του ως Αλφρέντο στην Τραβιάτα, Πίνκερτον στη Μαντάμα Μπαττερφλάι, Τουρίντου στην Καβαλλερία Ρουστικάνα κ.ά.

Η διεθνούς φήμης σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου έχει διαπρέψει ως σπουδαία ερμηνεύτρια του βερντιανού ρεπερτορίου σε θέατρα από το Μιλάνο έως τη Ζυρίχη και από το Λονδίνο έως την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, ενώ τον χειμώνα που μας πέρασε μας χάρισε μια συγκλονιστική Λαίδη Μάκμπεθ στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Ιταλίδα Ντανιέλα Ντεσσί έχει χαρακτηριστεί ως η «απόλυτη σοπράνο». Κοινό και κριτικοί αποθεώνουν το ταλέντο της, όπως και τη μοναδική τεχνική με την οποία προσεγγίζει τα αριστουργήματα του βερισμού. Πολυβραβευμένη και με πλούσια δισκογραφία, το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει περισσότερες από εβδομήντα όπερες, έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες λυρικές σκηνές του κόσμου, ενώ πριν δύο χρόνια αποθεώθηκε στο Ηρώδειο ερμηνεύοντας την Τόσκα.

Με ένα απαιτητικό ρεπερτόριο που καλύπτει αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον Ροσσίνι στον Φίλιπ Γκλας, η Ελληνο-αυστραλή σοπράνο Έλενα Ξανθουδάκη, έχει συγκλονιστικές εμφανίσεις σε λυρικά θέατρα της Αυστραλίας, της Ευρώπης και του Καναδά, ενώ η Μαρία Κάλλας υπήρξε ανέκαθεν το είδωλό της μαζί με τη διάσημη αυστραλιανή σοπράνο Τζόαν Σάδερλαντ.

Ο βαρύτονος Νικόλα Ουλιβιέρι έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους (Κλάουντιο Αμπάντο, Χεσούς Λόπεθ-Κόμπος, Ζούμπιν Μέτα, Ντάνιελ Χάρντινγκ κ.ά) και έχει εμφανιστεί σε κορυφαίες όπερες και φεστιβάλ σε Νέα Υόρκη, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Μόναχο Λουγκάνο, Λυόν, Τόκυο, Κολωνία, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Μπουένος Άιρες, Λος Άντζελες, Τελ Αβίβ, Λισσαβώνα κ.ά. Τον Ιούνιο που μόλις μας πέρασε, απέδωσε έναν συγκλονιστικό Δον Αλφόνσο στο μνημειώδες έργο του Μότσαρτ Έτσι κάνουν όλες, στην Όπερα της Μπολόνιας και σε μουσική διεύθυνση Μικέλε Μαριόττι.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

στα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Τρίτη με Κυριακή 09.00–21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725
&
στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39, 105 64 Αθήνα
Δευτέρα-Παρασκευή 09.00–17.00, Σάββατο 09.00–15.00 / Τηλ. 210 3272 000

Ηλεκτρονική προπώληση:
www.nationalopera.gr
Τιμές εισιτηρίων:
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ €20 / ΖΩΝΗ Γ’ €35 / ΖΩΝΗ Β’ €45 / ΖΩΝΗ Α’ €50 /
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ Β’ & Δ’ €80 / ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ Γ’ €100 /
Φοιτητικό & παιδικό €12

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ τηλ.: 210 3711 342

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b