MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
2001 Η οδύσσεια του διαστήματος
BTS World Tour ‘Arirang’ in Goyang: Live Viewing
Dog of God (με υπότιτλους)
Enzo
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Giron
Madonnas
Mankind’s Folly
Michael
Mother Mary
Pillion
Primavera
Reservoir Dogs
Scream 7
Sirât
Solo Mio
The Drama
The Mortuary Assistant
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (με υπότιτλους)
Undertone
Vampyr
Έλιο (μεταγλωττισμένη)
Αγριες φράουλες
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανάμεσα στις καλαμιές
Αναπαράσταση
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Ανωτέρα βία / Turist
Αποστολή χαίρε Μαρία
Απόδραση από την Νέα Υόρκη
Αργός θάνατος
Βίλμα: Το τελευταίο αντίο
Βγαίνουν μέσα από τη Μάργκο
Γελοίοι έρωτες
Γυναίκες μαχήτριες – Μέρος Γ’ 1960-1974
Δαβίδ: Το αγόρι που έγινε θρύλος (μεταγλωττισμένη)
Δυστυχώς βρίζω
Δύο εισαγγελείς
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Εθνικός θησαυρός
Εικόνες φαντασμάτων
Ζωή σαν σινεμά
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Έλι και η παρέα των φαντασμάτων (μεταγλώττισμένη)
Η Δασκάλα του Πιάνου
Η θάλασσα τον χειμώνα
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η μούμια από τον Λι Κρόνιν
Η τούρτα του προέδρου
Καποδίστριας
Κρίστι
Λο
Μίλα της
Μαγγελάνος
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπιτσκόμπερ
Ξεκινήματα
Ο Μεγαλέξανδρος
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Οι κυνηγοί
Ο μυστικός πράκτορας
Οργουελ: 2+2=5
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Προβολές ταινιών για τον Λίβανο-Κινηματογράφος εναντια στη λήθη
Σπασμένη φλέβα
Στην αγκαλιά του δέντρου
Στη σκιά της πορτοκαλιάς
Στο νησί του Αμρουμ
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Τζουράσικ Παρκ
Το Αριστερό μου Χέρι
Το μεγαλείο
Το μυστικό του δάσους
Το πολλαπλό σου είδωλο – Χειμερινοί Κολυμβητές
Το χρώμα του ροδιού
Τσάρλι ο σούπερ-σκύλος (μεταγλωττισμένη)
Τόμος 7
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φίλοι για πάντα
Φραντς Κάφκα
Φως Καππαδοκίας: Άγιοι Αρσένιος & Παΐσιος
Χαμένες αγάπες
Χρήσιμα φαντάσματα
Χωρίς πατέρα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
Χόλι: Το γενναίο σκαντζοχοιράκι (μεταγλωττισμένη)
ΔΡΑΜΑ

Το Λάθος Αστέρι

Έρωτας στα χρόνια του καρκίνου, σε ένα δραματικό και σπαρακτικό love story. Δύο νέα παιδιά, που βασανίζονται από τον καρκίνο, ζουν τον απόλυτο έρωτα, έχοντας όμως παράλληλα να αντιπαλέψουν με την ασθένειά τους, στην ταινία “Το λάθος αστέρι” που σκηνοθέτησε ο φέρελπις σκηνοθέτης Josh Boone. H ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του John Green.

stars-emptystars-emptystars-emptystars-emptystars-empty
Μαρίνα Πυλαρινού

«Το λάθος αστέρι» είναι το μάλλον ατυχές αποτέλεσμα της πολύ δύσκολης (έτσι κι αλλιώς) προσπάθειας να αποδοθεί στα ελληνικά ο εξαιρετικός τίτλος The fault in our stars. Είναι ένας τίτλος σχόλιο πάνω στη γνωστή φράση του Σαίξπηρ (από την τραγωδία Ιούλιος Καίσαρας«The fault, dear Brutus, is not in our stars, But in ourselves». Ο Κάσιος δηλαδή λέει ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε τα άστρα (τη μοίρα δηλαδή) για τα προβλήματά μας, αλλά τους ίδιους μας τους εαυτούς. Όμως, αυτά τα δύο παιδιά, που από παιδιά αντιμετώπισαν το φοβερό αυτό πρόβλημα υγείας και το προσδόκιμο της ζωής είναι τόσο μικρό, που έχουν σφάλει; Ήταν απλά άτυχα και δεν φταίνε σε τίποτα. Άρα το «The fault in our stars» δηλώνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες οι άνθρωποι είναι απλά φοβερά άτυχοι.

Δεν υπάρχει όμως διάθεση μοιρολατρίας ή παραίτησης στο έργο- το αντίθετο μάλιστα. Η Hazel και ο Gus είναι δύο γενναίοι έφηβοι που αντιμετωπίζουν με θάρρος τις ταλαιπωρίες που τους έχει φέρει ο καρκίνος. Η Hazel ζει με τη βοήθεια μιας μπουκάλας οξυγόνου, την οποία μεταφέρει μαζί της, όπου κι να πάει. Ο Gus έχει προσθετικό πόδι. Παρά τα βάσανά τους, τα δυο παιδιά δεν χάνουν το κουράγιο τους και ζουν ένα μεγάλο έρωτα. Σε ένα ρομαντικό ταξίδι στην Ολλανδία θα γνωρίσουν τον αγαπημένο τους συγγραφέα (τον ερμηνεύει ο Willem Dafoe), αλλά τα αποτελέσματα της συνάντησης θα είναι περίεργα. Στο φινάλε η συγκίνηση γνωρίζει μια πολύ δυνατή κλιμάκωση.

Η ταινία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη ρεαλιστική και δραματική αποτύπωση μιας ζοφερής πραγματικότητας και στην ανάγκη να δώσει κουράγιο, αισιοδοξία και να υμνήσει την αγάπη για τη ζωή. Η ταινία που έχει κόψει ασυνήθιστα πολλά εισιτήρια στην Αμερική για το θέμα της, έχει κατηγορηθεί από πολλούς κριτικούς ότι είναι ένα συμβατικό δράμα, που χρησιμοποιεί ένα δύσκολο θέμα, για να κάνει το κοινό να κλάψει. Ωστόσο, είναι ένα συγκινητικό και γλυκό έργο. Η μουσική ντύνει όμορφα τις πιο ποιητικές και τρυφερές στιγμές της ταινίας. Παρά το ότι κάποιες στιγμές, στην προσπάθεια να αναδειχθούν τα θετικά πρότυπα, οι κεντρικοί χαρακτήρες (ιδίως ο Gus, τον οποίο ερμηνεύει ο Ansel Elgort με το χαμόγελο του Ρουβά και τις εξυπνακίστικες ατάκες) γίνονται υπερβολικά χαριτωμένοι . Όμως, όταν το δράμα γνωρίζει τις κορυφώσεις του, αποδεικνύεται ότι η ταινία δεν έχει καμία διάθεση να ωραιοποιήσει καταστάσεις. 

Οι ερμηνείες είναι πολύ φυσικές, ιδίως από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές. Ξεχωρίζει η Shailene Woodley, στον δύσκολο ρόλο της Hazel, καθώς αυτός γνωρίζει πολλές συναισθηματικές εναλλαγές. Ο ρόλος του διάσημου συγγραφέα, τον οποίο ερμηνεύει ο Willem Dafoe τους προέκυψε κάπως υπερβολικά περίεργος, ίσως για να αξιοποιηθεί το υποκριτικό ταλέντο του γνωστού ηθοποιού σε έναν αντισυμβατικό ρόλο. Όμως, οι εναλλαγές στις διαθέσεις και τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου νομίζω ότι σε κάποιο σημείο μοιάζουν κάπως ανεξήγητες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Ένα γλυκό έργο με ένα δύσκολο θέμα, που το κάνει να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ρομαντικά εφηβικά έργα. Τα δυνατά του σημεία είναι η ανθρωπιά και η ρεαλιστική αποτύπωση της δραματικής ζωής κάποιων νέων παιδιών, που δεν υπήρξαν τυχερά, αλλά δεν χάνουν την διάθεση να ζήσουν και να ερωτευθούν. Υπάρχουν όμως και σημεία, που οι ήρωες είναι υπερβολικά συμπαθείς και αισιόδοξοι, για να είναι αληθινοί. 

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: The Fault in Our Stars
Σκηνοθεσία: Josh Boone
Σενάριο: Scott Neustadter, Michael H. Weber

Παίζουν: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff. Willem Dafoe

Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2014

Rating: 3,5
Περισσότερα από CINEMA