MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Couture
Dog of God (με υπότιτλους)
Eraserhead
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
Gorgona
Love Me Tender
Madonnas
Marty Supreme
Mauthausen
No Budget Story
Pillion
Primavera
Reedland
Scream 7
Seven
Shaun of the Dead
Sirât
Speed
Super Mario Bros. Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Drama
The Last Game
The Mortuary Assistant
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
The Super Mario Galaxy: Η ταινία (με υπότιτλους)
Underground
Undertone
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Όλες οι Κυριακές
Αγιος Παΐσιος
Αδωξοι μπάσταρδη
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απειρη γη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Απόντες
Από τι είμαστε φτιαγμένοι
Βγαίνουν μέσα από τη Μάργκο
Γελοίοι έρωτες
Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Δαβίδ: Το αγόρι που έγινε θρύλος (μεταγλωττισμένη)
Δυστυχώς βρίζω
Δύο εισαγγελείς
Δώδεκα πίθηκοι
Είμαι η Κούβα
Είσαι έτοιμος; 2
Επαναστάτης χωρίς αιτία
Ζωή σαν σινεμά
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η γυναικα με τα σπίρτα
Η ζωή του Τσακ
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η σιωπή
Η τούρτα του προέδρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Καποδίστριας
Κρίστι
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μια ιδιωτική ζωή
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπεν Χουρ
Μπιτσκόμπερ
Μποέμικη ζωή
Ντροπή
Νυρεμβέργη
Ο Ανδρέας Λασκαράτος και τα μυστήρια της Κεφαλονιάς
Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά
Ο άγνωστος της μεγάλης αψίδας
Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού
Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Οι δύο πύργοι
Ο ήχος της πτώσης
Ο δελφινομικρούλης 2 (μεταγλωττισμένη)
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Ο μεγάλος Λεμπόφσκι
Ο μυστικός πράκτορας
Οργουελ: 2+2=5
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Προσέλαβα έναν επαγγελματία δολοφόνο
Σιωπηλή αγάπη
Σκηνές από ένα γάμο
Σπασμένη φλέβα
Στη σκιά της πορτοκαλιάς
Στις σκιές των ξεχασμένων προγόνων
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το Αριστερό μου Χέρι
Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης
Το μεγαλείο
Το μπλε καφτάνι
Το μυστικό του δάσους
Το οτιδήποτε
Το πολλαπλό σου είδωλο – Χειμερινοί Κολυμβητές
Το χρώμα του ροδιού
Τόμος 7
Τύχη βουνό
Φίλοι για πάντα
Φρανκενστάιν Τζούνιορ
Φραντς Κάφκα
Χαμένη λεωφόρος
Χαϊλάντερ
Χωρίς πατέρα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
Χόλι: Το γενναίο σκαντζοχοιράκι (μεταγλωττισμένη)
Θρίλερ

Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου

Μια ταινία εποχής, που γυρίστηκε σε μεγάλο μέρος της στην Ελλάδα, είναι “Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου”, βασισμένο σε μυθιστόρημα της Patricia Highsmith. Συμμετέχνουν σημαντικοί πρωταγωνίστες Kirsten Dunst και Viggo Mortensen, ενώ τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Hossein Amini (που έχει στο ενεργητικό του και το Drive).

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
Μαρίνα Πυλαρινού

Ένα λαμπερό αμερικάνικο ζευγάρι, ο χαρισματικός Chester MacFarland (Mortensen) και η γοητευτική νεαρή γυναίκα του Colette (Dunst), φτάνουν στην Αθήνα. Συναντούν ένα νεαρό αμερικάνο, τον Rydal που μιλάει ελληνικά και είναι κάτι ανάμεσα σε ξεναγό και μικροαπατεώνα. Γοητευμένος από την ομορφιά της Colette και τον πλούτο του Chester, ο Rydal τους συνοδεύει σε ένα δείπνο. Όμως το ζευγάρι κρύβει σκοτεινά μυστικά. Το παρελθόν τους καταδιώκει κι ο MacFarland κάνει ένα έγκλημα. O Rydal- ερωτευμένος με την Colette- συμφωνεί να τους βοηθήσει να διαφύγουν, ενώ το έγκλημα γίνεται γνωστό στις ελληνικές εφημερίδες. Μια σχέση ζήλιας σε έναν αγώνα επιβίωσης αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο άντρες, που ανταγωνίζονται για την καρδιά της Colette σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και σε μια ξένη χώρα.

Η ταινία έχει την ατμόσφαιρα των έργων της Patricia Highsmith, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη πρωτοτυπία στην κινηματογράφηση. Ο ταινία του Ιρανού Hossein Amini  εστιάζει στις ψυχολογικές μεταπτώσεις και το εσωτερικό σκοτάδι στον ψυχισμό των ηρώων, αλλά από πλευράς εικόνας, ρυθμού, ανατροπών δεν εντυπωσιάζει. Με έναν λιτό, αλλά χωρίς λάθη, τρόπο αποτυπώνει την εποχή (δεκαετία του 60) σε Αθήνα και Κρήτη, κατά πρώτον, αλλά και σε Τουρκία στη συνέχεια. Δεν δίνει πάντως στοιχεία για την κατάσταση στην Ελλάδα την ταραγμένη εκείνη δεκαετία, καθώς η προβολή της Ελλάδας αφορά κυρίως τουριστικές ατραξιόν και μέρη που επισκέπτονται οι 3 πρωταγωνιστές, που βρίσκονται υπό διωγμό. Στο επίκεντρο βρίσκεται στο δράμα των ηρώων, που κρύβουν σκελετούς στις ντουλάπες τους.

Οι ερμηνείες των τριών, της γοητευτικής Kirsten Dunst, αλλά και των Viggo Mortensen και Oscar Isaac (που μιλάει αρκετά ελληνικά) κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κι ο δικός μας Όμηρος Πουλάκης έχει σημαντικό ρόλο στην ταινία (παίζει τον Έλληνα που προμηθεύει με πλαστά διαβατήρια το ζευγάρι) και δεν τα πάει καθόλου άσχημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Μια ενδιαφέρουσα, αλλά όχι πολύ πρωτότυπη αστυνομική ταινία. Η ατμόσφαιρα μυστηρίου και ενοχών από ήρωες που παίρνουν τον λάθος δρόμο και καταδιώκονται από τα λάθη τους έιναι τυπική των έργων της Highsmith, ενώ ενδιαφέρον έχει και ως ταινία εποχής σε γνώριμες περιοχές της Αθήνας και της Κρήτης. Δεν είναι όμως μια ταινία ιδιαίτερα πρωτότυπη σκηνοθετικά, ενώ δείχνει και κάπως υπερβολικά λιτή.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου
Σκηνοθεσία: Hossein Amini
Σενάριο: Hossein Amini

Παίζουν: Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Oscar Isaac

Χώρα: Αγγλία, ΗΠΑ, Γαλλία
Έτος: 2014

Rating: 3
Περισσότερα από CINEMA