MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δωρεάν καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων – Κεντρική Βιβλιοθήκη & Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου συμμετέχουν στην πανελλήνια εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας – που οργανώνεται από το Future Library και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φέτος θα ξεδιπλώσουν χάρτες, ζωγραφιές και παιχνίδια και θα καλέσουν τα παιδιά να γνωρίσουν αντίθετους κόσμους, αλλά και να ανακαλύψουν τα σημεία όπου αυτοί συναντιούνται.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών και θα πραγματοποιούνται στους χώρους των βιβλιοθηκών. Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν με προεγγραφή, η οποία γίνεται στις Βιβλιοθήκες. Για τα προγράμματα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής εδώ.

Αναλυτικό πρόγραμμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης
Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440, Τηλ. 210-8810884

Δευτέρα 16 Ιουνίου, 11:00 -1:00, το πρωί
Πνευστά και κρουστά. Αντίθετοι κόσμοι – κοινές μελωδίες: Με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων μαθαίνουμε τους ήχους των πνευστών και των κρουστών μέσα από το μουσικό παιχνίδι. Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Για όλα τα παιδιά. Χωρίς προεγγραφή. Στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Τρίτη 17 Ιουνίου, 10:30-12:30, το πρωί
Το παιχνίδι των καινούριων βιβλίων: Ελάτε να γνωρίσουμε τα καινούρια βιβλία της βιβλιοθήκης παίζοντας :μαντεύουμε τους τίτλους, κάνουμε παντομίμα, ξεχωρίζουμε εικόνες, ξεφυλλίζουμε τις σελίδες. Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τετάρτη 18 Ιουνίου, 10:30-12:30, το πρωί
Τα αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο: Βγαίνουμε έξω από τη βιβλιοθήκη και ανακαλύπτουμε στη γειτονιά ένα κόσμο αντιθέτων που ορίζει το φυσικό μας περιβάλλον. Με τις Σοφία Αξωνίδη & Ράνια Γεωργιάδου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Σημείο συνάντησης στη βιβλιοθήκη.

image1Πέμπτη 19 Ιουνίου, 10:30-12:30, το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους: Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται. Για όλα τα παιδιά . Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Παρασκευή 20 Ιουνίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα του πάνω-κάτω, του μπρος-πίσω, του αριστερά-δεξιά: Βγαίνουμε έξω από τη βιβλιοθήκη και περιγράφουμε στο σημειωματάριό μας, ό,τι βλέπουμε μπροστά και πίσω μας, πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά μας. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 23 Ιουνίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα των ανέμων: Κατασκευάζουμε έναν ανεμοδείκτη και μαθαίνουμε για το Βοριά και το Νοτιά, τον ανατολικό και δυτικό άνεμο. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τρίτη 24 Ιουνίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα του θυμάμαι και του ξεχνάω: Φτιάχνουμε ένα παιχνίδι memory για να παίζουμε στη βιβλιοθήκη. Με την Σοφία Αξωνίδη. Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τετάρτη 25 Ιουνίου, 10:30-12:30, το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους: Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται. Για όλα τα παιδιά . Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 26 Ιουνίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα από ψηλά και από χαμηλά: Εργαστήρι φωτογραφίας. Θα πάρουμε φωτογραφίες με οπτική από πάνω προς τα κάτω και με οπτική από κάτω προς τα πάνω. Πως φαίνονται τα πράγματα στη μια και στην άλλη περίπτωση; Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Παρασκευή 27 Ιουνίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα της τάξης και της αταξίας – η μέρα της ταξινόμησης: Ταξινομούμε με διάφορους τρόπους, τα παιδιά, τα βιβλία, τα αντικείμενα, τα παιχνίδια της βιβλιοθήκης. Με τις Ράνια Γεωργιάδου & Σοφία Αξωνίδη. Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 30 Ιουνίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα των παιδιών και των ηλικιωμένων: Γιαγιάδες και παππούδες σας προσκαλούμε στη βιβλιοθήκη για να μας αφηγηθεί τε, να σας κεράσουμε λιχουδιές και να παίξουμε όλοι μαζί παλιά και νέα παιχνίδια. Για παιδιά από 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τρίτη 1, Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Ιουλίου, 6:00-7:30, το απόγευμα
Μέρες της γης και του ουρανού (1η συνάντηση): Ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολάζ, πάνω σε πολλά μέτρα χαρτί, τοπία της γης, χωράφια, πόλεις, δρόμους, χωριά, ζούγκλες και τοπία του ουρανού, τον ήλιο , το φεγγάρι, τα αστέρια, τους γαλαξίες. Κατόπιν ενώνουμε τη γη και τον ουρανό με όλα τα μέσα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος για να φτάσει από τη γη στον ουρανό: αερόστατα, αεροπλάνα, διαστημόπλοια, σκάλες, πυραύλους, φτερά. Με την Έλλη Κουβάρη. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Παρασκευή 4 Ιουλίου, 13:00-12:00 , το πρωί
Η μέρα της ευτυχίας και της δυστυχίας: Ελάτε να συναντήσουμε τον κύριο Ευτύχη, την κυρία Δυστυχία και τον εγωιστή Γίγαντα και να μάθουμε την πραγματική αξία της ευτυχίας. Με την εκπαιδευτικό Ειρήνη Πιπερίδου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 7 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα των δυνατών και των αδύναμων – μια μέρα με σούπερ ήρωες: Σχεδιάζουμε τους δικούς μας σούπερ δυνατούς ήρωες: τι ιδιότητες έχουν, τι ρούχα φοράνε, πως μοιάζουν. Στο τέλος φτιάχνουμε τις στολές μας σούπερ ηρώων και οργανώνουμε μια παρέλαση. Με τις Νάνσυ Ζαρκογιάννη & Κατερίνα Μπακομιχάλη. Για παιδιά 5-7 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τρίτη 8 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί 
Η μέρα του άγριου και του ήμερου – εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα: Διαβάζουμε το βιβλίο του Μωρίς Σεντάκ, Εκεί που κατοικούν τα άγρια τέρατα και ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας άγριο τέρας. Με τις Νάνσυ Ζαρκογιάννη & Κατερίνα Μπακομιχάλη. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στον 1ο Παιδικό Σταθμό Αυξεντίου.

Τετάρτη 9 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα της δουλειάς και τη τεμπελιάς: Διαβάζουμε το βιβλίο της Catherine Zarkate “Το βουβάλι και το πουλί”, τονίζουμε την αξία του κάθε ήρωα της ιστορίας και μετά επικεντρωνόμαστε στη δική μας καθημερινότητα αναφορικά με το τι δουλειές επιτελεί κάθε μέλος της οικογένειάς μας. Μαθαίνουμε ότι “κανείς δεν γεννιέται τεμπέλης, γίνεται”. Με την εκπαιδευτικό Ειρήνη Πιπερίδου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 10 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί ImageCAE0LQY6
Η μέρα της αρχής και του τέλους – Κάθε τέλος είναι και μια καινούρια αρχή: Ξεκινάμε από το τέλος μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο και αφηγούμαστε τη συνέχεια. Με τις Νάνσυ Ζαρκογιάννη & Κατερίνα Μπακομιχάλη. Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 14 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα της φιλίας και της έχθρας: Διαβάζουμε το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι Ο τρομερός εχθρός και ζωγραφίζουμε σε ένα χαρτί τον φίλο μας και τον εχθρό μας. Στο τέλος συζητάμε τα κοινά στοιχεία των ζωγραφιών μας. Με την εκπαιδευτικό Ειρήνη Πιπερίδου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τρίτη 15 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα της ειρήνης και του πολέμου: Διαβάζουμε το βιβλίο της Brigitte Labbe Ο πόλεμος και η ειρήνη, βλέπουμε φωτογραφίες και προσπαθούμε να βρούμε λέξεις που να έχουν σχέση με τις δύο αυτές έννοιες. Με την εκπαιδευτικό Ειρήνη Πιπερίδου. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τετάρτη 16 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα των σκληρών και των μαλακών – η μέρα των σκαντζόχοιρων: Διαβάζουμε τα βιβλία της Ελένης Πριοβόλου Ο Τρυφεράκανθος και της Ιωάννας Γιαννακοπούλου Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί και στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας σκαντζόχοιρο. Με τις Σοφία Αξωνίδη & Ράνια Γεωργιάδου. Για παιδιά 5-7 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 17 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα της αρχής και του τέλους – η αρχή και το τέλος μιας ιστορίας; Διαλέγουμε μια αρχή και ένα τέλος μιας ιστορίας και αφηγούμαστε τι έγινε στη μέση. Με τις Σοφία Αξωνίδη & Ράνια Γεωργιάδου. Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 21 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα του όμορφου και του άσχημου – η χρονογραμμή της ομορφιάς: Φτιάχνουμε τη χρονογραμμή της ομορφιάς και διαπιστώνουμε πως στην ιστορία αλλάζουν οι αντιλήψεις για το ποιος είναι όμορφος. Με τις Ράνια Γεωργιάδου & Σοφία Αξωνίδη. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τρίτη 22 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Μέρες μουσικής: Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία. Για όλα τα παιδιά . Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τετάρτη 23 Ιουλίου, 10:30-12:30, το πρωί
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους: Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται. Για όλα τα παιδιά . Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 24 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Οι αντίθετοι κόσμοι της φυσικής: Ανοίγουμε το βαλιτσάκι με τα όργανα της φυσικής και πειραματιζόμαστε με το φως και το σκοτάδι, το μέσα και το έξω, το πραγματικό και το φανταστικό, το φυσικό και το τεχνητό. Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα του γυμνού και του ντυμένου – Μαθαίνω να ντύνομαι! (1η συνάντηση): Φτιάχνουμε το περίγραμμα του σώματός μας στο χαρτί και μετά σχεδιάζουμε τα ρούχα που θα θέλαμε να φοράμε Με την Σοφία Γιακουμάτου
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αυξεντίου

Τετάρτη 30 Ιουλίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα του μαζί και του χώρια: Παίζουμε ατομικά και ομαδικά παιχνίδια στη βιβλιοθήκη. Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου, 10:30-12:00, το πρωί
Το παιχνίδι των καινούριων βιβλίων: Ελάτε να γνωρίσουμε τα καινούρια βιβλία της βιβλιοθήκης παίζοντας: μαντεύουμε τους τίτλους, κάνουμε παντομίμα, ξεχωρίζουμε τις έννοιες, ξεφυλλίζουμε τις σελίδες Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, 10:30-12:00, το πρωί
Η μέρα της γνώσης κι όχι της αμάθειας – το κουτί των ζώων: Φτιάχνουμε ένα κουτί με γνώσεις από τα βιβλία για τη ζωή των ζώων. Με τις Νάνσυ Ζαρκογιάννη & Κατερίνα Μπακομιχάλη. Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, 5:00-7:00, το απόγευμα
Η μέρα του αγοράζω και του πουλάω: Η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε μαγαζάκι και είστε όλοι προσκαλεσμένοι να αγοράσετε τις χειροτεχνίες που έχουμε φτιάξει. Με τα κέρδη θα πιούμε όλοι πορτοκαλάδες! Για όλα τα παιδιά. Χωρίς προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, 10:30-12:00, το πρωί
Μέρες μουσικής: Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία. Με τις Νάνσυ Ζαρκογιάννη & Κατερίνα Μπακομιχάλη. Για όλα τα παιδιά. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, 5:30-7:00, το απόγευμα
Η μέρα του ορθού και του ανάποδου: Διαβάζουμε γνωστές ιστορίες και παραμύθια και μετά τα αναποδογυρίζουμε και τα διηγούμαστε αλλιώς. Με τις Νάνσυ Ζαρκογιάννη & Κατερίνα Μπακομιχάλη. Για παιδιά 5-7 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, 5:30-7:00, το απόγευμα
Η μέρα των γενναίων και των αδύναμων – τα βραβεία γενναιότητας: Διηγούμαστε ιστορίες από την καθημερινή μας ζωή που πιστεύουμε πως ήμασταν αρκετά γενναίοι και όλοι παίρνουμε το παράσημό μας. Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου. 5:30-7:00, το απόγευμα
Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους: Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται. Για όλα τα παιδιά. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, 5:30-7:00, το απόγευμα
Μέρες μουσικής: Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία. Με τις Νάνσυ Ζαρκογιάννη & Κατερίνα Μπακομιχάλη. Για όλα τα παιδιά. Με προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, 5:30-7:00, το απόγευμα
Το μόμπιλ των βιβλίων: Κατασκευάζουμε ένα μόμπιλ που θα περιλαμβάνει τους ήρωες, τα αντίθετα και τα βιβλία που διαβάσαμε αυτό το καλοκαίρι με αφορμή τους αντίθετους κόσμους. Με τις Νάνσυ Ζαρκογιάννη & Κατερίνα Μπακομιχάλη. Για όλα τα παιδιά . Χωρίς προεγγραφή. Στη βιβλιοθήκη.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, 11:00-1:00, το πρωί
Η μέρα του δίνω και του παίρνω: Η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε ανταλλακτικό παζάρι κι όλοι δίνουμε και παίρνουμε βιβλία, ρούχα, αντικείμενα, τρόφιμα. Για όλα τα παιδιά. Χωρίς προεγγραφή. Στον αύλειο χώρο της βιβλιοθήκης.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου, εδώ.

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b