MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
02
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα του Λεμουάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

“Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque” – Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν το έργο “Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα” του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη και με πρωταγωνίστρια τη Δήμητρα Ματσούκα. Το έργο ανεβαίνει Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 στις 21:00. Είναι κατάλληλο από 18 ετών.

author-image Γιώργος Σμυρνής

O πολυβραβευμένος για θεατρικά του έργα, συγγραφέας και σκηνοθέτης ο Jean-René Lemoine, γεννήθηκε στην Αϊτή, το 1959, έζησε στο Ζαΐρ και στο Βέλγιο, δούλεψε ως ηθοποιός στην Ιταλία και τη Γαλλία, και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1989, όπου συνεργάζεται με την Πειραματική Ακαδημία Θεάτρου, ιδρύει την ομάδα Erzuli (1997) και γράφει έργα για το θέατρο, διδάσκει, σκηνοθετεί αλλά και παίζει.

Στο έργο του “Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα” ο Ζαν-Ρενέ Λεμουάν αντλεί από τις πηγές του μύθου και της τραγωδίας, από τα μυστήρια του έρωτα και του πόθου, αλλά κι από τα πιο μύχια τραύματα της προδοσίας, της συμμόρφωσης και της ενοχής για να συνθέσει το τραγούδι μιας πολλαπλής εξορίας• η Μήδεια, εξόριστη όχι μόνο από την πατρική γη και την οικογένεια, αλλά κι από τον ίδιο της τον εαυτό και την ταυτότητά της, πιστή σύντροφος στην εξορία του αγαπημένου άνδρα, μονίμως περιπλανώμενη, διαρκώς ξένη, άπατρις, ανέστια, απαρνημένη εντέλει κι από τον έρωτα, που όρισε τη ζωή της, πασχίζει να θυμηθεί, να αναβιώσει την ιστορία της, να συμφιλιωθεί με τον ίδιο της τον εαυτό. Η απόλυτη μοναξιά της Μήδειας αρθρώνεται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, εκεί όπου συναντιέται η ερωτευμένη και προδομένη γυναίκα με τη μαύρη πριγκίπισσα, αντικείμενο εκμετάλλευσης και χλεύης σ’ έναν κόσμο που αρνείται την ετερότητα, ασκώντας τη δική του νομιμοποιημένη βία.

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Ερμηνεία: Δήμητρα Ματσούκα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ζαν-Ρενέ Λεμουάν
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης


Παίζουν: Δήμητρα Ματσούκα

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Νόημα της Ζωής Νο 1 και 2: Οι μαύρες κωμωδίες του Διονύση Μπουγά στο Από Μηχανής Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Ανοίγει το νέο θέατρο Μετς του Σωτήρη Τσαφούλια – Η παράσταση που θα το εγκαινιάσει
ΘΕΑΤΡΟ
«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» γίνεται μιούζικαλ στο Θέατρο Ακροπόλ
ΘΕΑΤΡΟ
Η Φώκια: Ο συγκινητικός μονόλογος ενός πατέρα στο Άβατον
Θεατρικά Νέα
Ταξιδεύουμε στη «Λαπωνία» για 2η σεζόν
Θεατρικά Νέα
αθανασία: Το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Θεατρικά Νέα
Η «Αλεξάνδρεια» επιστρέφει για νέο κύκλο παραστάσεων στο Παλλάς
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Κος Ζυλ: Μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της «Δεσποινίδος Τζούλιας» από τον Θωμά Μοσχόπουλο στο Θέατρο Πόρτα
ΘΕΑΤΡΟ
Εκμηδένιση, από την ομάδα Εlephas Tiliensis στο Θέατρο Ροές
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Νικόλα Ανδρουλάκη στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
ΘΕΑΤΡΟ
Μέγαρο: Η «Έρημη Χώρα» του T.S. Eliot ως σκηνική σύνθεση με τον Ακύλλα Καραζήση