MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Μαρίνα Αμπράμοβιτς στην Στέγη: Συζητά με τον Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς για το Ινστιτούτο και τη μέθοδό της

Η κορυφαία καλλιτέχνης Μαρίνα Αμπράμοβιτς, που έφερε την έννοια της περφόρμανς στα όριά της, έρχεται στη Στέγη για μια συζήτηση σχετικά με το έργο της στις 19:00 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίισιο των εκδηλώσεων του Transitions 1.Balkans. Όσοι αγοράσουν εισιτήρια για την συζήτηση θα μπορούν να παρακολουθήσουν και μέρος από τo Night of Performances που θα διαδραματίζεται σε διάφορους χώρους της Στέγης στις 21:00.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η Μέθοδος Αμπράμοβιτς εκπαιδεύει τους θεατές στις δεξιότητες που απαιτούνται για να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν μακράς διάρκειας περφόρμανς. Η μέθοδος περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων που είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να ενισχύσουν την κατανόηση των θεατών σχετικά με τη σωματική και πνευματική τους εμπειρία. Αυτές οι ασκήσεις πηγάζουν από την πίστη της ότι ο καθένας (ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, κοινωνικής τάξης, σωματικής ικανότητας ή μητρικής γλώσσας) μπορεί να επωφεληθεί από το να είναι πιο ενεργά παρών ανά οποιαδήποτε στιγμή.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς πειραματίστηκε ευρύτατα με αυτές τις ασκήσεις στον ίδιο της τον εαυτό και τώρα επιθυμεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου και άλλοι μπορούν να γίνουν κοινωνοί της συγκεκριμένης διαδικασίας. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν ένα από τα στοιχεία μιας ολοκληρωμένης σειράς δραστηριοτήτων διαθεματικού προγραμματισμού που θα λάβουν χώρα στο ΜΑΙ (Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς).

Μετά τη συζήτηση σχετικά με τη μέθοδο της Αμπράμοβιτς και την ίδρυση του ινστιτούτου της, θα ακολουθήσει μια συνομιλία της με τον Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς για τις καλλιτεχνικές πρακτικές της.

Night of Performances

Oι κάτοχοι εισιτηρίου για την ομιλία της Μarina Abramovic θα μπορούν την ίδια ημέρα να δουν μέρος από τo Night of Performances που θα διαδραματίζεται σε διάφορους χώρους της Στέγης στις 21:00.

Η Νύχτα των Περφόρμανς είναι ένα site-specific καλλιτεχνικό γεγονός που ανέπτυξε ο Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς, αρχικά για το φεστιβάλ Perforations (Perforacije) της Κροατίας. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν πρότζεκτ που να αντανακλούν το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τους σύμπαν, καθώς επίσης και έργα τέχνης με καινοτόμους τρόπους ως προς την οικεία τους φόρμα ή τα μέσα που χρησιμοποιούν.

Στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα έως το βράδυ μιας ημέρας, έξι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το έργο τους και κάθε περφόρμανς / εγκατάσταση / χάππενινγκ θα αρχίζει σε αλληλοδιαδοχικά διαστήματα και θα διαρκεί από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες. Η Νύχτα των Περφόρμανς είναι μια ελκυστική εκδήλωση για το κοινό, διότι αποτελεί μια ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς εκ νέου τους χώρους της Στέγης, να παρακολουθήσει ένα πολυποίκιλο καλλιτεχνικό μείγμα και να αλληλεπιδράσει, να αντιδράσει, να συμμετάσχει και να απολαύσει τη δημιουργικότητα.

Το πρότζεκτ και η ιδέα αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σε πολλές χώρες και, εκτός από τις συχνές παρουσιάσεις στην Κροατία, η Νύχτα των Περφόρμανς έχει ήδη φιλοξενηθεί στη Νέα Υόρκη και στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, στο Βελιγράδι, στα Σκόπια και στην Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, καθώς και στην Μπρεστ και την Καν της Γαλλίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Petra Kovačić (Κροατία) Act(ing)

Alen Sinkauz / Nenad Sinkauz / I.M. Klif (Κροατία)
66th Day of the Year

Bojana Radulović (Μαυροβούνιο)
Air Doll #2

Bruno Isaković (Κροατία)
Denuded
Make One’s Way

Tsvetelina Stoyanova (Βουλγαρία)
White Plague

Igor Josifov (ΠΓΔΜ)
2-Dimensional

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b