MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο μεγάλος δικτάτωρ καθημερινά στο TITANIA cinema

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου, με αφορμή τα 36 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου Τσάρλι Τσάπλιν, η New Star σας παρουσιάζει την ταινία που απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο, «Ο Μεγάλος Διδάκτωρ», στον κινηματογράφο TITANIA και ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, καθημερινά στις 19:45.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Υπόθεση:
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας Εβραίος κουρέας (Τσάρλι Τσάπλιν) τραυματίζεται πολεμώντας για το φανταστικό έθνος της Τομανία και μένει χρόνια σε ένα νοσοκομείο βετεράνων. Όταν επιστρέφει σπίτι, πολλά έχουν αλλάξει: Ο Αντενόιντ Χίνκελ (επίσης, ο Τσάπλιν) έχει αποκτήσει απόλυτη δύναμη και έχει μετατρέψει την Τομανία σε μια αντισημιτική μηχανή πολέμου. Ενώ υπερασπίζεται το κουρείο του από μια επίθεση, ο κουρέας συναντά την όμορφη Χάνα (Πολέτ Γκοντάρ) και γίνεται ακούσια ο ήρωας του κινήματος αντίστασης που αναπτύσσεται στο γκέτο. Στο μεταξύ, ο Χίνκελ σχεδιάζει να κατακτήσει το γειτονικό έθνος του Ότσερλιχ και να γίνει Παγκόσμιος Αυτοκράτορας. Λόγω της ομοιότητάς τους, οι δυνάμεις της Τομανίας μπερδεύουν τον κουρέα με τον τυραννικό Χίνκελ, γεγονός που οδηγεί τον Εβραίο κουρέα να απονείμει δικαιοσύνη απευθύνοντας στους πολίτες μία από τις πιο συγκινητικές ομιλίες που έχουν αποτυπωθεί σε φιλμ.

Η ιστορία της ταινίας:
«O Μεγάλος δικτάτωρ» (1940) είναι η πρώτη ομιλούσα και ηχητική ταινία του Τσάπλιν, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στις ταινίες. Είναι μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού. Η ταινία απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο, ενώ ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ. Η σκηνή που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας ενώ η ομιλία του κεντρικού ήρωα στο τέλος της ταινίας, όπου ο δημιουργός έμμεσα εκφράζει το όραμα του για την ανθρωπότητα, επίσης μνημονεύεται για το ανθρωπιστικό της μήνυμα. Ο Τσάπλιν είχε την ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας όταν ένας φίλος του επισήμανε τη φυσική ομοιότητά του με τον Χίτλερ. Όταν έμαθε για την εθνικιστική και ρατσιστική πολιτική του, εκμεταλλεύτηκε την ομοιότητά τους ως πηγή έμπνευσης για να του «επιτεθεί». Άρχισε να νιώθει όλο και πιο άβολα μιμούμενος τον Χίτλερ, όσο μάθαινε για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1937, όταν ακόμα δεν υπήρχαν πολλοί που πίστευαν πως ο ναζισμός συνιστούσε απειλή, ενώ το φιλμ κυκλοφόρησε το 1940, λίγο πριν η Αμερική μπει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, ο Χίτλερ απαγόρευσε την προβολή της σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Περίεργος όμως ο ίδιος για το φιλμ, παρήγγειλε μια κόπια μέσω Πορτογαλίας. «Θα έδινα τα πάντα για να μάθω τι σκέφτηκε για την ταινία», δήλωνε ο Τσάπλιν. Αργότερα σημείωνε πως αν γνώριζε την αληθινή διάσταση της ναζιστικής θηριωδίας «δε θα μπορούσε να αστειευτεί με τη φονική της παράνοια». Στις 15 Οκτωβρίου του 1940 έγινε η πρεμιέρα της ταινίας.
 
 Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Μοντάζ: Γουίλαρντ Νίκο
Φωτογραφία: Καρλ Στρους
Μουσική: Μέρεντιθ Ουίλσον
Καστ: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Όκι, Μπίλι Γκίλμπερτ

Πληροφορίες:
 – Από 27/12/2013 έως 08/02/2014 καθημερινά στον κινηματογράφο TITANIA cinemax στις 19:45
(Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 210-381.1147, 210-384.1689) 
– Από 27/12/2013 έως 01/01/2014 καθημερινά στον κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ new star art cinema στις 17:00 αίθ.2
(Κρέμου 141, Καλλιθέα, τηλ.: 210-95.12624, 210-95.12604)
 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
DISFF49: Ένα αμαξίδιο και ένα τραγούδι του Dof Twogee σάρωσαν (σ)τη Δράμα
Cine News
Ζακλίν Λέντζου: Μεγάλη διάκριση στη Βενετία
Cine News
Το Fjord απέδειξε ότι το ευρωπαϊκό σινεμά (μπορεί να) είναι τολμηρό
Cine News
Crew Girl: Η νέα teen σειρά του Netflix που θα δούμε αυτό το ΣΚ
Cine News
«Στον Θρόνο του Ξέρξη»: Πού μπορείς να δεις την ταινία με τον Γιώργο Μαζωνάκη
Cine News
Το Micro μ Festival μεγαλώνει και ταξιδεύει τις προβολές του σε Ελλάδα και Ευρώπη
Cine News
Queer Con 3: Η μεγάλη γιορτή της queer τέχνης και ορατότητας έρχεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Cine News
IMDb: Αντικατέστησε τη λέξη «Ισραήλ» με τον όρο «Παλαιστινιακά Εδάφη»
Cine News
A Genderfluid World: Στο Φεστιβάλ Τιράνων το ντοκιμαντέρ για τη μόδα πέρα από τα έμφυλα στερεότυπα
Cine News
Το Σόι σου: Πρεμιέρα με διπλό επεισόδιο στον Alpha
Cine News
Ριφιφί: Πότε κάνει πρεμιέρα η σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια στην τηλεόραση
Cine News
The Deer Film Club: Όσα θα δούμε στο film club του Kino Athens τον Σεπτέμβριο