MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
06
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
EPiC: Ο Elvis Presley σε μια μοναδική συναυλία
Enhypen: Walk the Line Summer Edition – in Cinemas
Father Mother Sister Brother
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
How to Shoot a Ghost
Madonnas
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Mauthausen
No Budget Story
Pillion
Scarlet (με υπότιτλους)
Scream 7
Sirât
Tack
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Όλες οι Κυριακές
Αγιος Παΐσιος
Αδέσποτα κορμιά
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αντίπαλοι για καλό – Η ένωση
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Από το βιβλίο στην οθόνη
Αρωμα γυναίκας
Αυτόχειρες παρθένοι
Βουγονία
Γερτρούδη
Δύο εισαγγελείς
Δύο εποχές, δύο ξένοι
Είμαι η Κούβα
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της
Η Χάνα και οι αδελφές της
Η νύφη!
Η νύχτα των Σαλτιμπάγκων
Η πόλη του Θεού
Η σιωπή των αμνών
Η τούρτα του προέδρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Η ώρα του λύκου
Καλλιτέχνες στον ύπνο τους
Καποδίστριας
Κραυγές
Λευκά όρη
Μάμα Γκλόρια
Μαθήματα χορού
Μια μάχη μετά την άλλη
Μνήμες υπανάπτηξης
Μπιτσκόμπερ
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Νυρεμβέργη
Ο Σημαδεμένος
Ο ήχος της πτώσης
Ο δρόμος του εγκλήματος
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη
Οι δώδεκα καρέκλες
Ο μυστικός πράκτορας
Περσόνα
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Σπασμένη φλέβα
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Στον κόσμο των ζώων (με υπότιτλους)
Συναισθηματική αξία
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το καταφύγιο
Το μεγαλείο
Το οτιδήποτε
Το σφύριγμα του θανάτου
Το τραγούδι του δάσους
Το χρώμα του ροδιού
Το χρώμα του χρήματος
Το ψωνιστήρι
Τσάρλι ο σούπερ-σκύλος (μεταγλωττισμένη)
Φίλοι για πάντα
ΔΡΑΜΑ

Diana

Μια άγνωστη πλευρά της Νταϊάνα, τον έρωτα της με έναν Πακιστανό καρδιοχειρούργο, αποκαλύπτει το “Diana”, του γερμανού σκηνοθέτη Όλιβερ Χιρσμπίγκελ (Η Πτώση). Η ταινία περιγράφει τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της γυναίκας που έμεινε γνωστή ως η πριγκίπισσα του λαού, φτάνοντας μέχρι το τέλος της.

stars-emptystars-emptystars-emptystars-emptystars-empty
Μαρίνα Πυλαρινού

Μετά το χωρισμό της με τον Κάρολο η Diana διαλύει τη σχέση της με το παλάτι, βγάζοντας στη φόρα τη σχέση του πρώην συζύγου της με την Καμίλα, ενώ γίνεται η αγαπημένη των Άγγλων. Όμως το ανθρωποκυνηγητό με τους παπαράτσι είναι ανελέητο, ενώ η ίδια κατά βάθος ποθεί τον έρωτα.

Ερωτεύεται έναν Πακιστανό καρδιοχειρούργο, τον Χάσνατ Καν που ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται: ο εξωστρεφής κόσμος της πιο διάσημης γυναίκας στον πλανήτη και ο εσωστρεφής κόσμος ενός μετανάστη από την Ασία, αφοσιωμένου στην επιστήμη του και κλειστού ως ανθρώπου. Θα επιβιώσει ο έρωτας τους από τις διαφορές στις ιδιοσυγκρασίες, στα θέλω τους και στην κουλτούρα (ο Καν είναι μουσουλμάνος); 

Το έργο τελειώνει με μια συγκινητική ατμόσφαιρα- ένα ρέκβιεμ για την πιο διάσημη πριγκίπισσα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Η ζωή της Lady D, οι σχέσεις της και ο τραγικός της θάνατος είναι γενικά γνωστά. Η αλήθεια είναι πάντως πως η ταινία αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της. Τον πόλεμο που της κήρυτταν δεξιά έντυπα ακόμα και όταν έκανε τον τόσο δίκαιο και ανθρωπιστικό αγώνα για την κατάργηση των ναρκών. Το κυνηγητό από τους παπαράτσι. Το γεγονός ότι κυκλοφορούσε με περούκες ή στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Ότι για τον έρωτα έχανε πολύ τον αυτοέλεγχό της, ότι ήθελε να της εξηγούν τα όνειρα και πως είχε διάφορες παραξενιές.

Η κινηματογράφηση της ταινίας είναι καλής ποιότητας, αλλά  νιώθεις ότι κάτι λείπει από το έργο. Εστιάζει υπερβολικά στον έρωτα της Diana με το χειρούργο. Η Ναόμι Γουότς είναι ικανοποιητική στον ρόλο της Lady D, παρά το γεγονός ότι κάποιες φορές δείχνει να αγκομαχά με την προσπάθειά της να μιμηθεί τόσο την διάσημη προσωπικότητα που ερμηνεύει, όσο και την βρετανική προφορά. Επίσης, δεν βγάζει την δυναμική προσωπικότητα της Νταϊάνα, που έκανε άνω κάτω όλο το σύστημα του παλατιού. Όμως, ο Ναβίν Άντριους που ερμηνεύει τον Χάσνατ Καν είναι μέτριος ηθοποιός και αυτό υπονομεύει όλη την ταινία, που ουσιαστικά βασίζεται στον έρωτα αυτών των δύο.

Είναι εμφανές πως η σημαντικότητα της Diana στο όλο κοινωνικοπολιτικό και μιντιακό σύστημα δεν αναδεικνύεται. Θα ήθελα να έβλεπα περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορία. Τον Ντόντι, για παράδειγμα, δεν τον βλέπεις παρά ελάχιστα. Πιο πολύ βάρος στην ταινία έχει ένας παπαράτσι που συνομιλούσε με την Νταϊάνα, παρά ο τελευταίος εραστής της. Τα παιδιά της Diana δεν υπάρχουν.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η προβολή μιας Diana, η οποία είναι λιγότερο συναρπαστική από την δημόσια εικόνα της δεν είναι απαραιτήτως λάθος. Μπορεί να είναι και μια αποκατάσταση της αλήθειας. Δεν αποκλείεται αυτό που βλέπαμε ως Νταϊάνα να ήταν ένα μιντιακό προϊόν και η πριγκίπισσα στον ιδιωτικό της χώρο να ήταν μια πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσα και ανασφαλής γυναίκα. Παρ’ όλ’ αυτά, η ταινία δεν καταφέρνει να σε πείσει ότι βλέπεις μια Diana πιο αληθινή από την Diana των Media. Μάλλον το αντίθετο- θα έλεγα- συμβαίνει. 

Σε γενικές γραμμές, η Diana είναι ένα έργο αρκετά καλογυρισμένο, προκαλεί συγκίνηση και βγάζει στη φόρα κάποια μυστικά γύρω από τη ζωή της Lady D. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ενδιαφέρον και μικραίνει την ηρωίδα, κάνοντας την λιγότερο συναρπαστική, από όσο θα περίμενε κανείς. Έτσι δεν ξεφεύγει από τη μετριότητα.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Diana
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Χιρσμπιέγκελ
Σενάριο: Στίβεν Τζέφρις, Κέιτ Σνελ

Παίζουν: Ναόμι Γουότς, Ναβίν Άντριους, Ντάγκλας Χοτζ, Ντάνιελ Πίρι

Χώρα: ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ
Έτος: 2013

Rating: 2,5
Περισσότερα από CINEMA