MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

7 λόγοι για να πάτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οι προβολείς άναψαν στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από 1 εως 10 Νοεμβρίου! Σας δίνουμε 7 λόγους (καθαρά φεστιβαλικούς – γαστριμαργικές και άλλες απολαύσεις είναι δικό σας θέμα) για να είστε κι εσείς εκεί:

author-image Θοδωρής Τσιατσικας

1) Τζιμ Τζάρμους: Ο σκηνοθέτης-σύμβολο του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα σηκώσει την αυλαία του φεστιβάλ με την ιδιαίτερη εκδοχή του για τον βαμπιρικό μύθο «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» με την Τίλντα Σουίντον και τον Τομ Χίντλστοουν.

2) Αλεξάντερ Πέιν: Ο καταξιωμένος Αμερικανός δημιουργός θα είναι και αυτός εκεί, ως πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Στην τελετή λήξης θα παιχτεί το «Nebraska», μία από τις πιο προσωπικές ταινίες του σκηνοθέτη, με τη βραβευμένη στις Κάννες ερμηνεία του Μπρους Ντερν.

3) Ειδικές προβολές από τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες»: Καινούριες ταινίες σημαντικών δημιουργών, ανάμεσα τους οι «ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, «Venus in Fur» του Ρομάν Πολάνσκι, «Night Moves» της Κέλι Ράιχαρτ, «Παράδεισος της Ελπίδας» του Ούλριχ Ζάιντλ, «Ο Τομ στη Φάρμα» του Ζαβιέ Ντολάν, «Πατέρας και Γιος» του Χιροκάζου Κόρε Έντα, ενώ ως αφιέρωμα στον αξέχαστο Κριστόφ Κισλόφσκι θα προβληθεί ολόκληρη η σειρά «Δεκάλογος».

4) Αφιερώματα: Στον Αλέν Γκιροντί και την Κλερ Σιμόν, δύο ιδιαίτερους σκηνοθέτες από τη Γαλλία, στον εξαιρετικά ανήσυχο και δημιουργικό Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο, συν το επετειακό αφιέρωμα για τα 10 χρόνια του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» με τις καλύτερες ταινίες από τη “γειτονιά” μας.

5) Διεθνές διαγωνιστικό: Πεδίο ανακάλυψης για καινούριους ενδιαφέροντες σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα μέχρι τη Βενεζουέλα και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Κορέα.

6) Ελληνικές ταινίες: Λιγότερες από άλλες χρονιές, αλλά πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τις πλέον αναμενόμενες καινούριες δουλειές, όπως το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη ή το «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου.

7) Συναυλίες: Ο Κωνσταντίνος Βήτα στο Μετασχηματισμοί/Transformations live (Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013, 22:00 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνή Βασιλικού Θεάτρου), το συγκρότημα χάλκινων πνευστών FanfaraTransilvania (Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013, 22:30, Αποθήκη Γ, Λιμάνι ), ο Πάνος Μουζουράκης με το «The Big Band Project» στο πλαίσιο της τελετής λήξης του 54ου ΦΚΘ (Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, Αποθήκη Γ’, Λιμάνι, 23.30).

Θοδωρής Τσιάτσικας

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b