MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
23
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Γρηγόρης Βαλτινός σε Δείπνο με φίλους

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε ένα θεατρικό “Δείπνο με φίλους” τον Παύλο Χαϊκάλη, την Ρένια Λουιζίδου και την Μπέσυ Μάλφα θα δώσει το παρών φέτος ο Γρηγόρης Βαλτινός στο θέατρο Ιλίσια από τον Οκτώβριο. Το έργο είναι του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα Ντόναλντ Μάργκιουλις.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Την παράσταση του Θέατρο «Ιλίσια» σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος έχει κάνει και την απόδοση μαζί με τη Μαριλένα Παναγιωτοπούλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. 

Το “Δείπνο με φίλους” καταγράφει τις ανθρώπινες σχέσεις. Μιλάει για την εμπιστοσύνη, την προδοσία, τη φθορά που φέρνει ο χρόνος στον γάμο, τον έρωτα, τη φιλία. Το έργο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η ιστορία δυο γάμων». Μια, εκ πρώτης όψεως, απλή ιστορία σχετικά με το πώς ο χωρισμός δυο ανθρώπων, επηρεάζει τους καλύτερούς τους φίλους.

Όποιος έχει εμπλακεί στην περιπέτεια της φιλίας, όποιος έχει προδοθεί και απογοητευτεί, θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι για δείπνο με τους τέσσερις ήρωες. Για τους παντρεμένους, αλλά και γι΄ αυτούς που έχουν περάσει την τραυματική εμπειρία του διαζυγίου, το «Δείπνο με Φίλους» έχει να πει πολλά περισσότερα και σοβαρότερα πράγματα κάτω από τις πραγματικά αστείες ατάκες του.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Ο γάμος δεν είναι «παίξε γέλασε», είναι κατάσταση ζόρικη που εξαρχής απαιτεί ειδικό εξοπλισμό: εκτός από παπά, κουμπάρο και κουφέτα, εκτός από κατσαρόλες και σερβίτσια, πρέπει να έχεις και υπομονή (απεριόριστη) και κατανόηση (κυρίως για τα ακατανόητα) και φρόνηση (σε στιγμές παραφροσύνης) και τόσα άλλα που δεν χρειάζεται να τα αναφέρω, αφού ωραιότατα τα έχουν ταξινομήσει όλα αυτά τα βιβλία – εγχειρίδια του τύπου «πώς να σώσετε τον γάμο σας». Στο «Δείπνο με Φίλους» μην περιμένετε να σας σερβίρουμε συμβουλές. Το κοίταγμα στην κλειδαρότρυπα της ζωής των τεσσάρων ηρώων δεν διδάσκει και δεν καθοδηγεί. Ίσως όμως, γυρίζει τον καθρέφτη στη δική μας ζωή και πίσω από τις ατάκες τους, η Μπεθ, η Κάρεν, ο Τομ και ο Μάρτιν μας σιγοψιθυρίζουν τις ερωτήσεις: Γιατί παντρεύτηκες; Γιατί χώρισες; Γιατί δεν χώρισες; Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία; Μήπως υπάρχει και τρίτη; Την ευτυχία, που όλοι κυνηγάμε, μας την προσφέρουν ή τη δημιουργούμε μόνοι μας; Πού πήγε η αγάπη μας; Την είδε κανείς; Παρακαλώ ειδοποιήσατε στο κινητό μου 69…Προσφέρεται ως αμοιβή ένα δείπνο…
Αυτά τα ερωτήματα με βασανίζουν ακόμα δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, το οποίο μας χάρισε μια τεράστια επιτυχία στο θέατρο Λαμπέτη.

Γρηγόρης Βαλτινός

Ποιος είναι ο Donald Margulies
donald margulies
Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1954 και μεγάλωσε στο Τραμπ Βίλατζ. Ασχολήθηκε με το θέατρο από νεαρή ηλικία. Σπούδασε Καλές Τέχνες και συγγραφή θεατρικού έργου.

Από το 1992 η καριέρα του Μάργκιουλις άρχισε να απογειώνεται, όταν το έργο του ”Sight Unseen” κέρδισε διάκριση ως το καλύτερο νεο-αμερικάνικο θεατρικό έργο και ήταν υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ, ενώ το 1997 ήταν και πάλι υποψήφιος για το βραβείο με το θεατρικό έργο «Collected Stories”. Άλλα έργα του, εκτός από το πολυβραβευμένο ”Dinner with Friends” είναι: ”The Loman Family Picnic”, ”Pitching to the Star”, ”Luna Park”, ”What’s Wrong with This Picture?”,”The Model Apartment”, ”Broken sleep”, ”God of Vengeance”, ”Brooklyn Boy”, ”Time Stands Still”, κ.α. ”Το Δείπνο με Φίλους” βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ 2000. Το έργο πήρε κι άλλα βραβεία και παίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα, ενώ προσαρμόστηκε σε τηλεοπτικό σενάριο και η τηλεοπτική ταινία ήταν υποψήφια για δυο βραβεία Emmys.

Ο Ντόναλντ Μάργκιουλις έχει βραβευτεί με το Βραβείο Sidney Kingsley 2000 για Εξαίρετη Σταδιοδρομία στο Θέατρο, το 2002 με το βραβείο John Simon Guggenheim Memorial Foundation, και το 2005 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων (American Academy of Arts and Letters) με βραβείο Λογοτεχνίας. Έχει γράψει πολλά σενάρια για τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Είναι μέλος της επιτροπής της Ένωσης Δραματουργών και διδάσκει Συγγραφή Θεατρικού Έργου στο Πανεπιστήμιο Yale.
 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Πάρος: Η «Μήδεια» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο Φεστιβάλ στο Πάρκο 2026
Εκδηλώσεις
Metropolitan-The Urban Theater: Παραστάσεις για όλη την οικογένεια και μια κωμωδία τη νέα θεατρική σεζόν
Εκδηλώσεις
Ηρακλής Μαινόμενος: Η rock opera του Δημήτρη Μαραμή σε πανελλήνια πρεμιέρα στη Θήβα
Εκδηλώσεις
Μεσοτοιχίες: Η νέα παράσταση της Εύας Οικονόμου- Βαμβακά σε Καβάλα και Αθήνα
ShowBiz
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια»: Η Εύα Σιμάτου αποχαιρετά τον σύζυγό της μ’ ένα ποίημά του
Θεατρικά Νέα
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου για 2η χρονιά στο θέατρο Άλφα
Θεατρικά Νέα
DEADLIFT. Άρση θανάτου: Το νέο έργο της Βαλέριας Δημητριάδου “ανεβαίνει” στο Θέατρο Εμπορικόν
Θεατρικά Νέα
Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2026: Θέατρο, μουσική, σινεμά στο καθιερωμένο πολιτιστικό ραντεβού της Ελευσίνας
Θεατρικά Νέα
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος φέρνει επί σκηνής το εμβληματικό "The Dreamers"
Θεατρικά Νέα
Μάρω Κοντού: Το τελευταίο «αντίο» σήμερα και η επιθυμία που εκπληρώθηκε
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2026: Μουσική και θέατρο για 4η εβδομάδα στη Ρεματιά