MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Art-Athina επιστρέφει 16-19/5 στο Κλειστό γήπεδο Π. Φαλήρου

Είκοσι χρόνια μετά τη διοργάνωση της πρώτης ελληνικής art fair το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, η Art-Athina παραμένει το σημαντικότερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στη χώρα, η μοναδική Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης! Φέτος γιορτάζεται η 18η διοργάνωση και θα διεξαχθεί από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου 2013 στο Κλειστό γήπεδο Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo).

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, που θεσμοθέτησε και καθιέρωσε την έκθεση, σε συνεργασία με την εταιρεία EuroΜare, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, δημιούργησαν για την Art-Athina 2013 ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, με τη συμμετοχή πάνω από 800 καλλιτεχνών, από τέσσερις ηπείρους, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας σε πείσμα των καιρών. Η παράλληλη παρουσία ελληνικών και ξένων αιθουσών τέχνης, καλλιτεχνών, μουσείων, ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων αποτελεί μια μοναδική συγκυρία συνένωσης όλου του εικαστικού χώρου, προσφέροντας στους επισκέπτες την πιο ολοκληρωμένη εικόνα του. 

Η 18η Art-Athina συνοδεύεται από ένα αξιόλογο πρόγραμμα VIP και από σημαντικές παράλληλες, διαδραστικές εκδηλώσεις, όπως στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις και εκθέσεις νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. 

Η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται τα Symposia και καλεί διεθνείς προσωπικότητες από τον εικαστικό χώρο, επιμελητές και κριτικούς τέχνης, οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζουν τη δουλειά τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να συζητήσουν τη μεθοδολογία και τις προκλήσεις του επαγγέλματός τους εστιάζοντας στις Μπιενάλε και τα «μουσεία» του σήμερα. Ποιο είναι το “αντικείμενο” της σύγχρονης επιμέλειας εκθέσεων; Ποιες είναι οι διαφορετικές, καινούριες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να δουλέψουν;

Περισσότεροι από 550 καλλιτέχνες, από 17 χώρες, 4 ηπείρους, συμμετέχουν στο Platforms Project @ Art Athina, που επιμελείται η Άρτεμις Ποταμιάνου, χαρτογραφώντας τις διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες, κολεκτίβες, πλατφόρμες και ανεξάρτητους χώρους τέχνης καλλιτεχνών με όχι εμπορικό χαρακτήρα (μη κερδοσκοπικούς), που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με αντισυμβατικούς τρόπους, επιτυγχάνοντας αναπάντεχους διαλόγους πάνω στην τέχνη, συμβιώσεις και συνεργασίες. Μια προσπάθεια καταγραφής της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής. Με σκοπό τη διεθνή ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και προτάσεων γύρω από την τέχνη, η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται το Open Form, μια ανοιχτή δομή έκθεσης στον επάνω όροφο της Art-Athina, όπου γκαλερί από το εξωτερικό παίρνουν μέρος με ένα έργο ή μια ενότητα. Μια αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και των ποικίλων τρόπων έκφρασης όπως διαμορφώνονται σήμερα επιχειρεί η Άρτεμις Ποταμιάνου μέσα από το Art-Athina Contemporaries. Μια δράση-έκθεση, κάτω από τον τίτλο «Paradise Lost», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τις γκαλερί που εκπροσωπούνται στο βασικό πρόγραμμα της Art-Athina.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, η Art – Athina 2013 αποτίει φόρο τιμής στην γκαλερί Δεσμός. Ο Μάνος Στεφανίδης θα παρουσιάσει μέσα από ντοκουμέντα και εικόνες το πανόραμα του Δεσμού επισημαίνοντας την έλλειψή του σήμερα σε μία εποχή που η αγορά και το αγοραίο πνεύμα κυριαρχούν και ο Δημήτρης Αληθεινός, ιστορικό μέλος της οικογένειας του Δεσμού, θα συμμετάσχει με μία παρέμβαση-έκπληξη. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b