MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιορτή χρυσανθέμων στην Πλ. Αγίας Ειρήνης και αφιέρωμα στους Έλληνες ποιητές του ’40!

Από το hot spot της πόλης, την Πλ. Αγίας Ειρήνης όπου συνήθως δίνουμε ραντεβού για καφέ ή ποτό, ξεκινά αυτές τις μέρες μια νέα, πολύ όμορφη πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ψυχαγωγία, πολιτισμός και socializing!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Λένε πως η πένα είναι ισχυρότερη από το ξίφος. Και κορυφαίοι Έλληνες ποιητές πρωταγωνίστησαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο με τις πένες τους, αλλά και την στράτευσή τους στα πεδία των μαχών. Σε αυτούς τους δημιουργούς είναι αφιερωμένη βραδιά ποίησης τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, που διοργανώνει ο νεοσυσταθείς Πολιτιστικός Οργανισμός Ιστορικού Κέντρου Αθήνας “Γλαύκα”. Ο ίδιος σύλλογος στην ίδια τοποθεσία, την Παρασκευή 26/10 διοργανώνει τη Γιορτή των Χρυσανθέμων, ή αλλιώς “Αγιοδημητριάτικα”, με μια συναυλία τζαζ με κομμάτια “εποχής”.

Γιορτή Χρυσανθέμων
Η ανθοφορία των χρυσανθέμων ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και κορυφώνεται στο τέλος Οκτωβρίου. Γι’ αυτό και τα λουλούδια αυτά είναι τόσο συνδεδεμένα με τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου και γενικά με τη φθινοπωρινή εποχή, αλλά ταυτόχρονα συμβολίζουν την αισιοδοξία και τη χαρά. Αυτή η αισιοδοξία θα γιορταστεί στις 26 Οκτωβρίου στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, με το Quinteto Anamateur & Pros, που θα αναβιώσει με σύγχρονο τρόπο το κωμικοτραγικό στοιχείο της jazz του ’30 μέσα από standards των Cole Porter, Fats Waller, Duke Ellington (“I’ve got a feeling I’m falling”, “Be like the bluebird”).

Ο Γιώργος Αναματερός θα παρουσιάσει και δικές του πρωτότυπες συνθέσεις (“So, my lover is a warrior… and he is wounded!”, “The secret of success of a Peace Conqueror”). Συνένοχοί του σε αυτήν του την προσπάθεια είναι μερικοί από τους πιο ταλαντούχους και διακεκριμένους jazz pros των Αθηνών.

Γεώργιος Ἀναματερός (πιάνο, φωνή)
Πρίαμος Μωράκης (κιθάρα)
Μάνος Λούτας (κοντραμπάσσο)
και Σεραφείμ Μπέλλος (ντράμς)

Στη γιορτή λαμβάνει μέρος και το ανθοπωλείο που βρίσκεται στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης και είναι από τα παλαιότερα της Αθήνας, όπου θα πωλούνται λουλούδια αφιερωμένα στην ιδιαίτερη αυτή μέρα.
Ώρα: 20.00

Βραδιά ποίησης αφιερωμένη στο έπος του ’40
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 72ης επετείου από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αποσκοπεί στην ανάδειξη των λογοτεχνών, ειδικότερα των Ελλήνων ποιητών, που συνέβαλαν στον αγώνα της ελευθερίας και της δημοκρατίας είτε πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο, αποκτώντας εμπειρία του πεδίου των μαχών, είτε βιώνοντας εκ του σύνεγγυς τον παλμό των γεγονότων με άμεση επίδραση στο έργο τους.

Η επιλογή των ποιημάτων έγινε με την πρόθεση αποτύπωσης της ιστορικής στιγμής μέσα από το ιδιαίτερο βλέμμα των ποιητών όσο και επισήμανσης του αισθητικού επιπέδου της παραγόμενης λογοτεχνίας στη συγκυρία της πολεμικής ατμόσφαιρας.

Έξι σύγχρονοι δημιουργοί (Λένα Καλλέργη – Γιώργος Χουλιάρας -Παυλίδα Παμπούδη – Γιώργος Μπλάνας- Βασίλης Ρούβαλης – Κώστας Καναβούρης) αναλαμβάνουν την «περιήγηση» σε ποιήματα των ομοτέχνων τους (Φώτης Αγγουλές, Νικηφόρος Βρεττάκος, Θωμάς Γκόρπας, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σαραντάρης, Αγγελος Σικελιανός, Τάκης Σινόπουλος, Μανώλης Αναγνωστάκης, Ανδρέας Εμπειρίκος.)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε τρία από τα café της Πλατείας Αγίας Ειρήνης (διασταύρωση οδών Αιόλου και Αθηναΐδος) την ίδια ώρα (20:00 μ.μ.) και συγκεκριμένα:

Λένα Καλλέργη – Γιώργος Χουλιάρας | Tailor Made
Παυλίδα Παμπούδη – Γιώργος Μπλάνας | Throubi
Βασίλης Ρούβαλης – Κώστας Καναβούρης | Rooster

Ώρα: 20:00

Διεύθυνση: Πλατεία Αγ. Ειρήνης, Διασταύρωση οδών Αιόλου & Αθηναΐδος – κέντρο Αθήνας

Πολιτιστικός Οργανισμός Ιστορικού Κέντρου Αθήνας “Γλαύκα”
Πλατεία Αγ. Ειρήνης,
Διασταύρωση οδών Αιόλου & Αθηναΐδος

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Γλαύκα» δημιουργήθηκε πρόσφατα με στόχο την ανάδειξη, προβολή και αποκατάσταση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Της ιστορικής ταυτότητας, της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και εν γένει του ιστορικού προσώπου της Αθήνας ως κέντρου Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Για τον σκοπό αυτό η «Γλαύκα» καλεί όλους τους αθηναϊκούς συλλόγους, εμπορικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς να κινηθούν μαζί για να μπορέσει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο, να ζωντανέψει και πάλι, να γεμίσει από κόσμο, να τραβήξει κοντά του τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους.

Πως θα γίνει αυτό;
H «Γλαύκα» ξεκινά από τις 23 Οκτώβρη – ημέρα εγκαινίων και συνέντευξης τύπου – με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με ποιητικές βραδιές, με συναυλίες, με γιορτές των λουλουδιών, με θεατρικά δρώμενα, στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, ενώ από τον Ιανουάριο οι δράσεις της θα εξαπλωθούν σε όλο το ιστορικό κέντρο.

Είναι επιτέλους καιρός, οι κάτοικοι του Κέντρου της Αθήνας να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους, τα μαγαζιά να γεμίσουν από κόσμο, οι πλατείες να γίνουν τόποι συνάντησης των Πολιτών αυτής της Πόλης, οι εκκλησιές να ξαναγίνουν ζωντανές ενορίες.

Η «Γλαύκα» επιθυμεί να συνεργαστεί με κάθε φορέα, Εκκλησία, Δήμο, Υπουργεία και άλλους , ώστε να γίνει το κέντρο της Αθήνας, Κέντρο Πολιτισμού, Επιχειρηματικότητας και Τέχνης.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b