MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ελληνική επιτυχία στο Φεστιβάλ Βενετίας- Θρίαμβος για Pieta και The Master

Άλλη μία διεθνής διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο στο σημαντικότατο Φεστιβάλ Βενετίας αυτή τη φορά με ταινία μικρού μήκους. Το European Film Awards 2012 (EFA Award) απέσπασε η ταινία Τίτλοι Τέλους του Γιώργου Ζώη, στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Παράλληλα, η ταινία Pieta του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι Ντουκ κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ πολύ καλά πήγε και το The Master του Paul Thomas Anderson.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το Βραβείο πηγαίνει στην καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους που φιλοξενεί το Φεστιβάλ στο Τμήμα Orizzonti. Ο νικητής αυτού του βραβείου γίνεται άμεσα υποψήφιος για  το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ταινίας μικρού μήκους στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2012. Με αυτό το βραβείο οι Τίτλοι Τέλους γίνονται η 14η από τις 15 συνολικά υποψηφιότητες που θα κατατεθούν στην Επιτροπή, η οποία θα επιλέξει ανάμεσά τους την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους για το 2012. Η 25η απονομή των European Film Awards θα διεξαχθεί στη Μάλτα, την 1η Δεκεμβρίου 2012.

Η ταινία Pieta, η οποία κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας είναι μία βίαιη ταινία που περιγράφει τη σχέσης ενός σκληρού, αλλά εξαρτημένου νεαρού και μιας μυστηριώδους ηλικιωμένης γυναίκας που υποστηρίζει πως είναι η μητέρα του.

Το Αργυρό Λιοντάρι σκηνοθεσίας κέρδισε η ταινία The Master του Paul Thoman Anderson, ενώ οι αμερικανοί ηθοποιοί Joaquin Phoenix και Philip Seymour Hoffman μοιράστηκαν το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τη συγκεκριμένη ταινία, που σκιαγραφεί την επιστροφή ενός βετεράνου από τον πόλεμο και το μπλέξιμο του σε μία αίρεσης, παρόμοια με τη Σαϊεντολογία.

Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στην ισραηλινή Χαντας Γιαρόν για το ρόλο της στην ταινία Fill the Void.
Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής δόθηκε στον αυστριακό σκηνοθέτη Ούρλιχ Ζάιντλ για το Paradise: Glaube.
Βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Ολιβιέ Ασαγιας για το πολιτικό του δράμα Apres Mai που εξετάζει τα γεγονότα μετά τον Μάη του 1968.

Βραβείο καλύτερης τεχνικής συνεισφοράς απονεμήθηκε στον Ιταλό σκηνοθέτη Ντανιέλε Τσίπρι για το E stato il figlio. Το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για καλύτερο νέο ηθοποιό κέρδισε ο Φαμπρίτσιο Φάλτσο για τις ταινίες E stato il figlio και Bella Adormentat.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b