MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μουσείο Ακρόπολης: Παρουσιάζεται το κύπελλο που κέρδισε ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης!

Ένα εντυπωσιακό έκθεμα, που λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται και επίκαιρο, θα επιδείξει στους ειδικούς και στο κοινό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα παρουσιάσει δημόσια το Κύπελλο που είχε απονεμηθεί στον Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν θα είναι ανοικτή το ευρύ κοινό. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την επομένη, 28 Αυγούστου.

Το Ασημένιο Κύπελλο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal. Δόθηκε στον  Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896.

Το Ίδρυμα είχε αποκτήσει το Κύπελλο σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε  στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου τον Απρίλιο του 2012. Το κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, δημοπρατήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη. Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, η αξία του κυπέλλου ήταν μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (περίπου 146.000- 195.000 ευρώ).

Ο Σπύρος (ή Σπυρίδων) Λούης (12 Ιανουαρίου 1873 – 26 Μαρτίου 1940) γεννήθηκε στο Μαρούσι από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς, καθώς δεν υπήρχε τότε κεντρική ύδρευση και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Σε ηλικία 23 χρονών Λούης έτρεξε στον μαραθώνιο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έκανε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα και θριάμβευσε στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, γεγονός που τον έκανε εθνικό ήρωα και θρύλο. Μετά τους Ολυμπιακούς γύρισε στο χωριό του και δεν ξαναπήρε μέρος σε αγώνα δρόμου. Έζησε μια ζωή ήρεμη, εργαζόμενος ως αγρότης, και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b