MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Schaubühne Berlin: Η Επιστροφή του Οδυσσέα στην Πειραιώς 260

Από 23 έως 24 Ιουνίου παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 η παράσταση του Ντάβιντ Μάρτον με τίτλο “Η Επιστροφή του Οδυσσέα”, από την Schaubühne Berlin, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2012. Schaubühne Berlin

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Έργο βασισμένο στο έργο του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, με κείμενα από τον Όμηρο, τον Τζιάκομο Μπαντοάρο και τον Πέτερ Εστερχάζυ σε διασκευή της ομάδας.
 
Η παράσταση, στηρίζεται στην ομώνυμη όπερα του Μοντεβέρντι εμπλουτισμένη με κείμενα του Ομήρου, του Giacomo Badoaro (λιμπρετίστα του Μοντεβέρντι) και του διάσημου σύγχρονου Ούγγρου συγγραφέα Peter Esterhazy. Ο Μοντεβέρντι τη συνέθεσε το 1640 για το Καρναβάλι της Βενετίας, χρησιμοποιώντας δύο γνωστά θεματικά μοτίβα: την ανατροπή του χρόνου και την ανατροπή της εξουσίας. Ξένοι και υπηρέτες συμπεριφέρονται ως αφέντες στον Οδυσσέα, που μόλις επέστρεψε στο σπίτι του και τον εκδιώκουν ως αλλοδαπό, άρα ως απειλή. Και ενώ είχε καταφέρει να γλιτώσει από ένα δολοφονικό πόλεμο, ο Οδυσσέας πρέπει και πάλι να δολοφονήσει για να επιβιώσει και να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο του σπιτιού του. Αυτή η πρώτη εμφάνιση του Οδυσσέα στον κόσμο της μουσικής, δημιουργεί μια αντιφατική και εκπληκτικά μοντέρνα μετενσάρκωση του ήρωα. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε ένα είδος παράδοξου αρχαιολογικού χώρου, όπου οι ανασκαφές αποκαλύπτουν τη σύγχρονη εποχή. Όπως λέει χαρακτηριστικά το λιμπρέτο, «έξω ο χρόνος τρέχει», αλλά στο σπίτι της Πηνελόπης ο χρόνος έχει παγώσει.  Ακριβώς σ’ αυτό έχει στηριχθεί ο Ντάβιντ Μάρτον για να σκηνοθετήσει μία παράσταση όπου το προσωρινό έχει γίνει μόνιμο, θέτοντας ερωτήματα για την πραγματική ουσία της ευτυχίας, σε ένα σύμπαν όπου ο χρόνος έχει βάλει στην άκρη τη συνήθη πορεία του. Αυτός ο εξαιρετικά ταλαντούχος Ούγγρος σκηνοθέτης έχοντας κάνει πολύ σημαντικές μουσικές σπουδές ο ίδιος, έχει δουλέψει στο πλάι σημαντικών σκηνοθετών, όπως οι Άρπαντ Σίλινγκ, Κριστόφ Μαρτάλερ και Φρανκ Κάστορφ και έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις σε μερικά από τα διασημότερα θέατρα της Ευρώπης.

Με την Επιστροφή του Οδυσσέα, σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση του ειδικευμένου στο μουσικό θέατρο Ούγγρου σκηνοθέτη Ντάβιντ Μάρτον, η Σάουμπυνε αποδεικνύει το εύρος των δραστηριοτήτων της, που εκτείνονται από το δράμα μέχρι το χοροθέατρο και το μουσικό θέατρο. Η παράσταση –εμπνευσμένη ελεύθερα από την όπερα του Μοντεβέρντι, αλλά και από μια σειρά ετερόκλητων κειμένων– αποτελεί συλλογική δημιουργία του θιάσου, όπου συνυπάρχουν τραγουδιστές, ηθοποιοί και μουσικοί, και αρθρώνει μια μη αφηγηματική σκηνική εκδοχή του ομηρικού μύθου.

Σκηνικά – Κοστούμια: Alissa Kolbusch
Μουσική διεύθυνση: David Marton, Kalle Kalima, Michael Wilhelmi
Δραματουργία: Florian Borchmeyer
Φωτισμοί: Erich Schneider
Μουσική: Christian Kögel (κιθάρα), Elfa Run Kristinsdóttir (βιολί), Michael Wilhelmi (πιάνο)
 
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€ (μειωμένο), 15€ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ)
Διεύθυνση:Πειραιώς 260 (Είσοδος μόνο από Πειραιώς)
Τηλέφωνο Φεστιβάλ: 210 9282900

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: David Marton


Παίζουν: Thorbjörn Björnsson, Niels Bormann, Jule Böwe, Franz Hartwig, Theresa Kronthaler, Matthias Matschke, Ernst Stötzner

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b