MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Ψευδαισθήσεις στο θέατρο της οδού Κυκλάδων

Στις 20 Απριλίου στο θέατρο της οδού Κυκλάδων παρουσιάζεται το σύγχρονο έργο «Ψευδαισθήσεις» του νέου ρώσου συγγραφέα, Ιβάν Βιριπάγεφ (1974), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Με αυτόν τον τρόπο ο Λευτέρης Βογιατζής θα γιορτάσει τα 30 χρόνια της λειτουργίας του θεάτρου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί μιλούν για δύο παντρεμένα ζευγάρια. Μας αφηγούνται ιστορίες από τα νιάτα τους ως την ημέρα του θανάτου τους. Ένα έργο για την αγάπη και το νόημα της ζωής. “Η αγάπη είναι ένα απλό πράγμα προσιτό σε λίγους. Η αγάπη δεν έχει κανόνες και ορισμούς. Η αγάπη είναι μεγάλη δύναμη. Η αγάπη νικάει το θάνατο.” Αγάπη και θάνατος, αλήθεια και ψέμα , πίστη και προδοσία, ελπίδα και απόγνωση εναλλάσσονται σε αυτό το συγκλονιστικό νέο έργο που μας παρασύρει σε έναν λαβύρινθο σαρκασμού και ποίησης.

Οι αναζητήσεις του Βιριπάγεφ εναλλάσσονται αστραπιαία από την τραγωδία στην κωμωδία, μέσα από ένα παιχνίδι αφήγησης, που καταλύει κάθε τι βέβαιο. Η πραγματικότητα αποκαλύπτεται μια αυταπάτη και όλα είναι μια ψευδαίσθηση εκτός από την αγάπη. Ο Βιριπάγεφ ψάχνει την αληθινή αιώνια αγάπη , «αυτήν που περιγράφεται στη Λογοτεχνία, αυτήν που όλοι ονειρεύονται στα νιάτα τους» αλλά εκθέτει την γήινη αγάπη αποκαλώντας την ‘Ψευδαίσθηση” . Μια άλλη ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει είναι το ίδιο το θέατρο :Το κοινό έρχεται στο θέατρο ελπίζοντας για την ψευδαίσθηση της αληθοφάνειας, περιμένοντας να εξαπατηθεί έξυπνα αλλά ο Βιριπάγεφ αντιδρά σε κάθε συνήθεια του κοινού με απρόσμενο τρόπο. Το θέατρό του είναι απελευθερωμένο και απελευθερωτικό.

Ο Ιβάν Βιριπάγεφ γεννήθηκε το 1974 στο Ιρκούτσκ. Είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης , κινηματογραφιστής και ηθοποιός. Η παρουσία του στις ευρωπαϊκές σκηνές θεωρήθηκε εισβολή, εξ αιτίας του δυναμικού και ρηξικέλευθου χαρακτήρα του έργου του: με όλο και μεγαλύτερο δυναμισμό και ενέργεια, εμφανίζεται από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη. Από την Αγγλία, στην Πολωνία, από την Φινλανδία στην Ιταλία, μέσω Γερμανίας, στο Βέλγιο, στη Γαλλία.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του. Τα έργα του ‘Οξυγόνο’, ‘Όνειρα’ και ‘Γένεσις 2, «Χορός Δελχί» καθώς και η ταινία του ‘Ευφορία’ τον έκαναν γνωστό σε όλον τον κόσμο. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τις ταινίες και τα έργα του.
Οι ‘Ψευδαισθήσεις’ ήταν παραγγελία του θεάτρου του Χέμνιτς στη Γερμανία , όπου έκαναν πρεμιέρα την Δεκέμβριο του 2011. Ακολούθησε η Μόσχα, η Κρακοβία, η Βαρσοβία, η Ζυρίχη, το Εδιμβούργο κλπ. Το έργο γνωρίζει ήδη τεράστια διεθνή επιτυχία.

Συντελεστές
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικό – Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ιβάν Βιριπάγιεφ
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου


Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Αλεξία Καλτσίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηλέκτρα Νικολούζου.

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b