MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Η performance “10 cm up” στο Baumstrasse

Για πέντε παραστάσεις, στις 4, 5, 6, 7 και 8 Απριλίου 2012 στο θέατρο Baumstrasse /Δρόμος με Δέντρα η So7 και το Patari project με την παράσταση ’10cm up’ παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τεχνική “Platform”.

author-image Γιώργος Σμυρνής

3 άντρες
3 εποχές
3 διαφορετικές και ταυτόχρονα ίδιες ιστορίες……

8 ηθοποιοί σε 3 εξέδρες δημιουργούν το σκηνικό, αναλαμβάνουν τη μουσική επένδυση, τους ήχους και τα οπτικά ‘εφε’ της παράστασhς με μοναδικά εργαλεία το σώμα και τη φωνή τους.

Το ’30 το ’60 και το σήμερα ζωντανεύουν για 5 μόνο παραστάσεις μέσα από ένα συναρπαστικό είδος θεάτρου.Κι όλα αυτά 10cm up…από το έδαφος.

Η παράσταση είναι μιά δημιουργία της ομάδας.

Για την τεχνική Platform η ίδια η σκηνοθέτης της παράστασης Σοφία Πάσχου δηλώνει:

“Ανακάλυψα για πρώτη φορά την τεχνική της πλατφόρμας στο δεύτερο έτος της φοίτησής μου στη σχολή LISPA στο Λονδίνο. Αμέσως ήξερα ότι επρόκειτο να είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα καλλιτεχνική μου ζωή. Ένιωσα ενθουσιασμό και περιέργεια:

-Πώς μπορεί κανείς να πει μια ιστορία σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο;
-Πώς μπορεί κανείς να μετατρέψει τις δομικές δυσκολίες αυτής της φόρμας σε πλεονεκτήματα;

Η πρόκληση που παρουσιάζει η πλατφόρμα ως τεχνική είναι συναρπαστική και αποτελεί πηγή έμπνευσης, διότι, όταν συναντά κανείς περιορισμούς, αναλαμβάνει δράση η δημιουργική φαντασία του.

Τα τελευταία τρία χρόνια, διδάσκοντας αυτήν την τεχνική τόσο σε ηθοποιούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όσο και σε ομάδες εκπαιδευτικών, σπουδαστών και παιδιών, συνειδητοποίησα πόσο μαγική είναι η πλατφόρμα: Είδα ομάδες να ανακαλύπτουν πως αυτό που στη αρχή φαντάζει ανέφικτο, μπορεί να γίνει εφικτό εάν ‘θέσουμε το μυαλό και τη δημιουργικότητά μας στην υπηρεσία’ ενός πολύ μικρού χώρου. Επτά ή οκτώ άτομα πάνω σε μία πλατφόρμα διαστάσεων 1x 160cm μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν επικές ιστορίες και τοπία χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματα και τις φωνές τους. Δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, μπορούν να στηριχθούν μονάχα στον εαυτό τους και στους συναδέλφους τους. Αυτοί οι επτά ή οκτώ άνθρωποι μπορούν να γίνουν ένα πλήθος χιλιάδων, μπροστά στα μάτια μας.

Ζώντας στο εξωτερικό εδώ και πέντε χρόνια, έχω παρακολουθήσει από μακριά αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου. Ένιωσα μεγάλη ανάγκη να επιστρέψω και να κάνω μια παράσταση: μία παράσταση στην οποία να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική. Μία παράσταση που δεν στηρίζεται σε σκηνικό, κοστούμια ή φωτισμούς. Που έχει στο επίκεντρό της τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Που στηρίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και εφευρετικότητα, στις ικανότητες και στη σκληρή δουλειά. Μία παράσταση για την εποχή μας. Μία παράσταση που μετατρέπει την δυσκολία σε πλεονέκτημα.

Σε μία περίοδο κατά την οποία καλούμαστε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, έχοντας για στήριγμα μονάχα τους εαυτούς μας και αυτό που ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει ως μονάδα ενός ευρύτερου συνόλου, η πλατφόρμα μιλάει εκ μέρους μας. Αντιπροσωπεύει ένα πραγματικά δημοκρατικό θέατρο, ένα θέατρο που μπορούμε να το πάμε παντού και μέσα σε αυτό να δημιουργήσουμε όποιον κόσμο επιθυμούμε.”

Συντελεστές:

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Γιαννούλης
Κατασκευή Σκηνικών: Άγγελος Καρύδης

Διάρκεια Παράστασης: 50 λεπτά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: So7, Patari Project
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου


Παίζουν: Μαριάννα Βαρβιανή, Γιάννης Διαμαντής, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Στέφη Πουλοπούλου, Σάντυ Σπυρίδη, Εριφύλη Στεφανίδου, Υβόννη Τζαθά

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b