MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
01
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Σπιρτόκουτο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), το πρώτο επαγγελματικό περιφερειακό θέατρο της Κύπρου παρουσιάζει στην Αθήνα την παράσταση «Σπιρτόκουτο», που είναι η θεατροποιημένη εκδοχή της πολύκροτης ταινίας του Κύπριου Γιάννη Οικονομίδη, από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Απριλίου 2012, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Μάρη Τιγκαράκη

Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, το σπίτι του Δημήτρη- ενός μικρομεσαίου 50αρη οικογενειάρχη- κάπου στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης! Όλα τα μέλη της οικογένειάς του ξεσπάνε ο ένας στον άλλο με απίστευτη λεκτική βία και αποκαλύψεις για πάθη, ζήλιες, ανομολόγητες επιθυμίες και διαφωνίες… Μέχρι που μια απρόσμενη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα στον αέρα! Το δράμα μιας λαϊκής οικογένειας, που περνάει τη ζωή της ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, σε έναν απόλυτα μάταιο, αδιάφορο και «γκρίζο» κόσμο, ένα σωστό μακελειό που θα καθηλώσει και, ίσως, ενοχλήσει.

Σημειώνει ο Γιάννης Οικονομίδης: “Το Σπιρτόκουτο προέκυψε μέσα από την προσωπική μου ανάγκη να αποβάλλω το φόβο και τα “πρέπει” ενός αρεστού, στο ευρύ κοινό, έργου και να γράψω για αυτό που πραγματικά με απασχολεί, το σύγχρονο Έλληνα και την ορατή – αόρατη βία που κουβαλά. Είναι ένα έργο απόλυτα ανθρωποκεντρικό, με τους χαρακτήρες και τα πάθη των ηρώων να καταγράφονται χωρίς να κρίνονται, αφήνοντας αυτό το ρόλο στο θεατή.”

Και ο σκηνοθέτης Μηνάς Τίγκιλης γράφει στον πρόλογό του: Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα τελευταία και… νιώθω, πως όσοι κάνουμε θέατρο- οι καλλιτέχνες- δεν καταλαβαίνουμε δυστυχώς, ακόμα τι έρχεται. Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κοινωνικό, είναι πολιτισμικό, ηθικό… είναι τελικά το πώς θα είναι η ζωή μας αύριο… Ανάμεσα σε αλλεπάλληλες διακοπές από κινητά, της συζήτησης για τη Λεμεσό, την Κύπρο και την Ελλάδα, το αποφάσισα. Το επόμενο κυπριακό έργο της ΕΘΑΛ, θα ήταν το Σπιρτόκουτο. (Παρότι μερικοί, στο νησί λένε, πως τα έργα του, δεν μιλάνε στον Κύπριο!). Διαβάζοντας το κείμενο στο βιβλίο- πριν μάθω λεπτομέρειες για τη θεατρική του διασκευή στην Αθήνα – αναγνώρισα μερικές σημαδιακές θεατρικές μου συγκινήσεις στη δεκαετία του ’70 από το Χάσαμε τη Θεία, Στοπ, το Μάνα, Μητέρα, Μαμά, τους Θεατές του Ποντίκα… Καλωσόρισες στην παρέα, Γιάννη…ελπίζω μετά από τη δουλειά μας, να γουστάρεις… και το θέατρο!

Η παράσταση της Δεύτερης Σκηνής της ΕΘΑΛ, το “Σπιρτόκουτο”, ανέβηκε το Νοέμβριο 2011 στην Κύπρο και είναι η 115η παραγωγή του θεάτρου της Λεμεσού, που ιδρύθηκε τα Χριστούγεννα του 1988.

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Μηνάς Τίγκιλης
Σκηνικά-κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Φωτισμούς:  Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννος Αντωνίου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Black Box):
Πειραιώς 206, Τηλ. 210 3418579

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιάννης Οικονομίδης
Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης


Παίζουν: Παναγιώτης Λάρκου, Λευτέρης Σαλωμίδης, Βασιλική Κυπραίου, Γιάννος Αντωνίου, Φώτης Γεωργίδης, Αντρια Ζένιου, Μαρία Θεοχαρίδου, Έλενα Καλλινίκου

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
«Άμλετ» του Δημήτρη Καραντζά, με τη Στεφανία Γουλιώτη στο Θέατρο Βεάκη
Θεατρικά Νέα
«Γίγαντας»: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εκρηκτικό πολιτικό έργο του Mark Rosenblatt
Θεατρικά Νέα
I-ONE: Ιβάν Βιριπάγεφ και Γκαλίν Στόεφ φέρνουν στη Μικρή Επίδαυρο μια Μήδεια του 21ου αιώνα
ΘΕΑΤΡΟ
Αντιγόνη: Στην Επίδαυρο, ο Άλαν Λουσιέν Όγεν αναμετριέται με τον Σοφοκλή μέσω του σύγχρονου χορού
Θεατρικά Νέα
170 Τετραγωνικά (moonwalk): Το οικογενειακό “ρινγκ” του Γιωργή Τσουρή επιστρέφει για 8η χρονιά
Θεατρικά Νέα
Να ζει κανείς ή να μη ζει;: Η νέα παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου στο Θέατρο Λαμπέτη από τον Οκτώβριο
ΘΕΑΤΡΟ
Λυσιστράτη: Το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο με μια σύγχρονη ανάγνωση της κωμωδίας του Αριστοφάνη
Θεατρικά Νέα
Ακριβοί μας γονείς, σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου την νέα σεζόν στο θέατρο Εμπορικόν
ΘΕΑΤΡΟ
Ενοικιάζεται: Το νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη τον Οκτώβριο στο Μικρό Χορν
ΘΕΑΤΡΟ
Γκλόρια: Η σάτιρα του βραβευμένου Branden Jacobs-Jenkins τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χορν
ΘΕΑΤΡΟ
Η φωνή της Λουντμίλα: Μια παράσταση-ντοκουμέντο για το Τσερνόμπιλ στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Θεατρικά Νέα
Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα: Τελευταίος κύκλος παραστάσεων στο Θέατρο Σταθμός