MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
13
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Σπιρτόκουτο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), το πρώτο επαγγελματικό περιφερειακό θέατρο της Κύπρου παρουσιάζει στην Αθήνα την παράσταση «Σπιρτόκουτο», που είναι η θεατροποιημένη εκδοχή της πολύκροτης ταινίας του Κύπριου Γιάννη Οικονομίδη, από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Απριλίου 2012, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, το σπίτι του Δημήτρη- ενός μικρομεσαίου 50αρη οικογενειάρχη- κάπου στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης! Όλα τα μέλη της οικογένειάς του ξεσπάνε ο ένας στον άλλο με απίστευτη λεκτική βία και αποκαλύψεις για πάθη, ζήλιες, ανομολόγητες επιθυμίες και διαφωνίες… Μέχρι που μια απρόσμενη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα στον αέρα! Το δράμα μιας λαϊκής οικογένειας, που περνάει τη ζωή της ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, σε έναν απόλυτα μάταιο, αδιάφορο και «γκρίζο» κόσμο, ένα σωστό μακελειό που θα καθηλώσει και, ίσως, ενοχλήσει.

Σημειώνει ο Γιάννης Οικονομίδης: “Το Σπιρτόκουτο προέκυψε μέσα από την προσωπική μου ανάγκη να αποβάλλω το φόβο και τα “πρέπει” ενός αρεστού, στο ευρύ κοινό, έργου και να γράψω για αυτό που πραγματικά με απασχολεί, το σύγχρονο Έλληνα και την ορατή – αόρατη βία που κουβαλά. Είναι ένα έργο απόλυτα ανθρωποκεντρικό, με τους χαρακτήρες και τα πάθη των ηρώων να καταγράφονται χωρίς να κρίνονται, αφήνοντας αυτό το ρόλο στο θεατή.”

Και ο σκηνοθέτης Μηνάς Τίγκιλης γράφει στον πρόλογό του: Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα τελευταία και… νιώθω, πως όσοι κάνουμε θέατρο- οι καλλιτέχνες- δεν καταλαβαίνουμε δυστυχώς, ακόμα τι έρχεται. Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κοινωνικό, είναι πολιτισμικό, ηθικό… είναι τελικά το πώς θα είναι η ζωή μας αύριο… Ανάμεσα σε αλλεπάλληλες διακοπές από κινητά, της συζήτησης για τη Λεμεσό, την Κύπρο και την Ελλάδα, το αποφάσισα. Το επόμενο κυπριακό έργο της ΕΘΑΛ, θα ήταν το Σπιρτόκουτο. (Παρότι μερικοί, στο νησί λένε, πως τα έργα του, δεν μιλάνε στον Κύπριο!). Διαβάζοντας το κείμενο στο βιβλίο- πριν μάθω λεπτομέρειες για τη θεατρική του διασκευή στην Αθήνα – αναγνώρισα μερικές σημαδιακές θεατρικές μου συγκινήσεις στη δεκαετία του ’70 από το Χάσαμε τη Θεία, Στοπ, το Μάνα, Μητέρα, Μαμά, τους Θεατές του Ποντίκα… Καλωσόρισες στην παρέα, Γιάννη…ελπίζω μετά από τη δουλειά μας, να γουστάρεις… και το θέατρο!

Η παράσταση της Δεύτερης Σκηνής της ΕΘΑΛ, το “Σπιρτόκουτο”, ανέβηκε το Νοέμβριο 2011 στην Κύπρο και είναι η 115η παραγωγή του θεάτρου της Λεμεσού, που ιδρύθηκε τα Χριστούγεννα του 1988.

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Μηνάς Τίγκιλης
Σκηνικά-κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Φωτισμούς:  Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννος Αντωνίου

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Black Box):
Πειραιώς 206, Τηλ. 210 3418579

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιάννης Οικονομίδης
Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης


Παίζουν: Παναγιώτης Λάρκου, Λευτέρης Σαλωμίδης, Βασιλική Κυπραίου, Γιάννος Αντωνίου, Φώτης Γεωργίδης, Αντρια Ζένιου, Μαρία Θεοχαρίδου, Έλενα Καλλινίκου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Δέντρο που Ματώνει, του Άνγκους Τσερίνι στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
ΘΕΑΤΡΟ
24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει: Η νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση στο Θέατρο Τέχνης
ΘΕΑΤΡΟ
Στο εσωτερικό του Maurice Maeterlinck, σε σύλληψη-σκηνοθεσία Ελένης Παργινού στο Bios
Θεατρικά Νέα
Πόσα τσιγάρα έχω καπνίσει από τότε που έφυγες: Ένας μονόλογος από τον Θανάση Ζερίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Θεατρικά Νέα
Η Αστερόσκονη, της Χριστίνας Ματθαίου επιστρέφει στο θέατρο Σημείο
ΘΕΑΤΡΟ
Push Up, του Roland Schimmelpfennig Θέατρο ΕΛΕΡ
Θεατρικά Νέα
O Γιώργος Παπαγεωργίου αναμετριέται με το εμβληματικό «1984»
ΘΕΑΤΡΟ
Μια ανατρεπτική «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», από την ομάδα Κι όμΩς κινείται στο Θέατρο Ροές
ΘΕΑΤΡΟ
Killer Joe, του Tracy Letts στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν: Η νέα παράσταση του Ανέστη Αζά στο Θέατρο Προσκήνιο
ΘΕΑΤΡΟ
Εξάρες, από την Ομάδα ΝΕΟΝ στο Θέατρο Ροές
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ζωή Ξανθοπούλου σκηνοθετεί τον Γιώργο Παπαπαύλου σε μια νέα σουρεαλιστική κωμωδία