MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δρώμενα και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά της Αθήνας

Έως τα τέλη Οκτωβρίου ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων προγραμματίζει μια σειρά από εκδηλώσεις με θεματικό άξονα το τρίπτυχο «παιδί-πόλη-τέχνη», που στόχο έχουν να προβάλουν τη δημιουργικότητα των παιδιών της Αθήνας, προσκαλώντας τα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς – παιδαγωγούς τους, να δημιουργήσουν μέσα από όλες τις μορφές τέχνης.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Οι εκδηλώσεις αυτές, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με σχολεία της Αθήνας, αλλά και με διάφορους φορείς που προάγουν την Τέχνη των παιδιών, καλλιεργούν τη συμμετοχικότητα, προωθούν τον αυτοσχεδιασμό μέσα από πολλά ερεθίσματα και προάγουν τη μάθηση μέσα από τη διδασκαλία, με θέματα από το περιβάλλον και την κοινωνία στην οποία ζουν ή επιθυμούν να ζουν.

Συγκεκριμένα, ο Πολιτισμικός Οργανισμός συνεργάζεται με  τις 7 Δημοτικές Κοινότητες, τον Οργανισμό Νεολαία και Άθλησης (Ο.Ν.Α.), το Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης , την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού & Εφήβου (E.Ψ.Υ.Π.Ε.), την  Εταιρεία Ίδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, το  Θέατρο Νέου Κόσμου, τη  Σχολή Εφηρμοσμένων Τεχνών «ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ», την «Comicdom press» Celebrating Comic Book diversity, το Καλλιτεχνικό Σχολείο του Γέρακα και τα Σχολεία του Δήμου Αθηναίων.

Αξίζει να σημειώσουμε,  ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Πολιτισμικός Οργανισμός συνεργάζεται   με το Θέατρο του Νέου Κόσμου – Νέα Σκηνή Τέχνης για την παρουσίαση τριών παραστάσεων στα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «Αγία Σοφία» και «Ελπίδα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

 

16 – 29 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα «Γύζης»:

Αφήγηση παραμυθιού και δημιουργία comic από αφηγήτρια και κομίστα με εξειδικευμένα προγράμματα κόμικς από παιδιά σχολικής ηλικίας με τη συνεργασία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Comicdompress, που εξειδικεύεται στην προώθηση της 9ης τέχνης. Επίσης προβολή ντοκιμαντέρ διάρκειας 76 λεπτών του κορυφαίου Jeff Smith και video  με εικόνες μεγάλων δημιουργών comics αλλά και παιδιών.


20 – 29 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα «Ιακωβίδης»:

Οι σκιτσογράφοι του μέλλοντος: Παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, σκίτσα, κόμικς, γελοιογραφίες, παιδικό animation, από το Τμήμα Ανηλίκων Σκίτσου της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης.


18 – 30 Οκτωβρίου, Αίθουσα  «Κόντογλου»
:

Με το 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών – Εξάρχεια, παρουσιάζουμε το εφημεριδοπεριοδικό Οι Φιλίες των Παιδιών (τα παιδιά που συμμετέχουν είναι κατά 80% παιδιά μεταναστών). Το εφημεριδοπεριοδικό, που έχει πάρει τιμητικές διακρίσεις, παρουσιάζει θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού, κοινωνικές ειδήσεις, ποίηση, θέματα γειτονιάς, αλλά και τις σκέψεις των παιδιών σε ναρκωτικά, ρατσισμό, κ.λ.π. Τις δράσεις επιμελείται ο δάσκαλος και υποψήφιος Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών Μπάμπης Μπαλτάς.


18 – 30 Οκτωβρίου, Αίθουσα «Γύζης»:

Θα παρουσιαστούν έργα παιδιών του 13ου Γυμνασίου Αθηνών (Αγ. Αρτέμιος), εμπνευσμένα από τα «αγριολούλουδα» του ζωγράφου και χαράκτη Γιώργου Βαρλάμου, ο οποίος ζει και δημιουργεί κοντά στο σχολείο.


18 – 30 Οκτωβρίου  Αίθουσα «Ιακωβίδης»:

Σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Σχολείο του Γέρακα, θα παρουσιαστούν κατασκευές και παιχνίδια του Λούνα- Παρκ, με ανακυκλώσιμα υλικά. Ακόμη, σπουδές στο χρώμα και τη σύνθεση,  με αφορμή την ανθρώπινη φιγούρα, εκφράσεις προσώπων και συναισθημάτων, σχέδια, φωτογραφίες, μικρές κινητές και ακίνητες φιγούρες, κοστούμια – δημιουργίες με ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά, από παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

Στις 30 Οκτωβρίου, στον Πολυχώρο Ν. Κόσμου, το σχολείο θα παρουσιάσει 2 θεατρικές παραστάσεις συνολικής διάρκειας 45 λεπτών.


Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας

30 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου
 

Ταξιδεύοντας στον Χρόνο μέσα από την Τέχνη : Έκθεση με έργα παιδιών που συμμετείχαν στο εικαστικό εργαστήρι που οργάνωσε και επιμελήθηκε η εικαστικός Χριστίνα Νάκου, με θέμα μία διαδρομή μέσα στον κόσμο της Τέχνης και της Ιστορίας. Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα στο πλαίσιο των απογευματινών κύκλων της Σχολής Χιλλ, και επιμέρους στο εργαστήριο της ζωγράφου, και απευθυνόταν σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

  • Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ», Θησείο (Ισόγειο)

 

5 – 15 Οκτωβρίου

Παιδιά και Έφηβοι / Φωνές και Ψίθυροι: Σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τη συμμετοχή 100 περίπου  εικαστικών που χρησιμοποιούν διαφορετικά πλαστικά μέσα, με έργα εμπνευσμένα από τα παιδιά και τις παιδικές μνήμες. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

 

Παράλληλα, θα υπάρξει από την Comicdom εργαστήριο «δημιουργικής συνομιλίας» παιδιών και μεγάλων εικαστικών. Ένα εργαστήριο δημιουργίας comics από παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους εμπνέονται από τα έργα της έκθεσης

Συντελεστές: Βασιλεία Βαξεβάνη (αφηγήτρια), Μιχάλης Διαλυνάς (δημιουργός comics)

20 – 30 Οκτωβρίου

Μίλα μη φοβάσαι, στο χώρο του σχολείου και του διαδικτύου: Εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Ε.Ψ.Υ.Π.Ε (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) με θέμα την ενδοσχολική βία και τη βία μέσω διαδικτύου Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται βιωματικά εργαστήρια, με συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων, δραματοποίηση παραμυθιού από θεατρική ομάδα, μουσικοκινητικές δράσεις, προβολή ταινιών μικρού μήκους, κουκλοθέατρο και ομιλίες με θέμα την ενδοσχολική βία και τρόπους αντιμετώπισής της. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Για δηλώσεις συμμετοχής Σχολείων : 210 6545402, από Δευτέρα έως Παρασκευή

και ώρες: 9:00 – 16:00

  • Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτήριο Μεταξουργείου

12 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου  

Το Παιδί στη Ζωγραφική των Συλλογών της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων: Έκθεση με έργα από τις Συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης που φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες καλλιτέχνες με θεματική αφετηρία το παιδί.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

  • Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

από 19 Οκτωβρίου

Η γιαγιά μου η Αθήνα: Σε συνεργασία με τον Εταιρεία Ίδρυσης  Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών πρόκειται να φιλοξενήσει έκθεση παιδικών βιβλίων σε χώρο της, προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα εστία, μελέτης και ψυχαγωγίας, αλλά και ομαδικότητας και ανάπτυξης της ερευνητικής διάθεσης των παιδιών της γειτονιάς και ευρύτερα της πόλης.  

  • Μουσική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η Μουσική Βιβλιοθήκη θα παρουσιάσει τρεις  παραστάσεις με το Μουσικό Παραμύθι που έχει  τίτλο: «Ο Πέτρος και ο Λύκος» στο 54ο και  55ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και στο 35ο Νηπιαγωγείο της Α΄ Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, αντίστοιχα που βρίσκονται δίπλα στη Μουσική Βιβλιοθήκη.

  • Παιδικό Μουσείο

Σαββατοκύριακα 1 – 2 & 8- 9 Οκτωβρίου

Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά Α΄- ΣΤ΄ Δημοτικού με θέμα

Τα παιδιά σχεδιάζουν τα νέα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου. Το Παιδικό Μουσείο ανοίγει τις συλλογές του και μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν ποιες συλλογές κρύβονται στα «κόκκινα» κουτιά και προτείνουν ιδέες πώς αυτές μπορούν να γίνουν τα νέα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου! Ώρες λειτουργίας: Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 15.00

  • Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Σαββατοκύριακα 15-16 και 22-23 Οκτωβρίου

Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, στην  ΠΛΑΚΑ) θα πραγματοποιηθεί συνεργασία με επισκέψεις παιδιών και των συνοδών τους δωρεάν, προκειμένου να γνωρίσουν δύο μόνιμες εκθέσεις παιδικής τέχνης με τίτλους:

α) Το δικαίωμα του παιδιού στην έκφραση. Θέλω να… και β) Αν τα δένδρα μιλούσαν… Ώρες επισκέψεως: Σάββατο 10.00 -14.00 και Κυριακή 11.00 -14.00

Παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τη Γραμματεία του Μουσείου

για την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψής σας, εξαιτίας του περιορισμένου χώρου:

Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-14.00, Τηλ. : 210 3312 621, 210 3312 750

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός συνεργάζεται με το Θέατρο του Νέου Κόσμου – Νέα Σκηνή Τέχνης , για την παρουσίαση της παράστασης Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου του Βασίλη Μαυρογεωργίου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» 28/10, «Αγία Σοφία»29/10  και «Ελπίδα» 30/10.


Δημοτικές Κοινότητες

Οι 7 Δημοτικές Κοινότητες στηρίζουν όλες τις εκδηλώσεις για το παιδί πρώτα από όλα ενημερώνοντας και ζητώντας την ενεργή συμμετοχή των σχολείων στις περιοχές τους. Παράλληλα σχεδιάζουν και ειδικές εκδηλώσεις ανάλογα με την ταυτότητα της πόλης  σε κάθε ξεχωριστή κοινότητα.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

Πνευματικό Κέντρο: Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 3630706, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο

Κέντρο Τεχνών-Παρκο Ελευθέριας: Βασ. Σοφίας, τηλ.: 210 7224028, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Πολιτιστικό Κέντρο “ΜΕΛΙΝΑ”: Ηρακλειδών 66 & Θεσ/κης-Θησείο, Τηλ.: 210 3452150 στάση Μετρό:  Κεραμεικός

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων κτήριο Μεταξουργείου:

Λεωνίδου & Μυλλέρου. Τηλ.:210 3231841 & 210 5202420, στάση Μετρό: Μεταξουργείο

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, τηλ.: 210 8846009

Πολυχώρος Νέου Κόσμου: Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος, τηλ.: 210 9344131

Παιδικό Μουσείο: Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ.: 210 3312995

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Κόδρου 9, Πλάκα, τηλ.:210 3312621 – 210 3312750

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b