MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Άσχετο! Ο Θάνος Μικρούτσικος “πατέρας” του ελληνικού ροκ!

Αν και όλοι οι καλλιτέχνες δηλώνουν πάντα πως δεν θέλουν τις ταμπέλες, κάποιες από αυτές είναι περιζήτητες από όλους. Ιδίως αυτή του ροκά μοιάζει να είναι το απόλυτο must για πολλούς μουσικούς και συνθέτες, ακόμα και αν έχουν μικρή έως καμία σχέση με το είδος.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Αυτό κατάλαβα βλέποντας στην κρατική τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ για το ελληνικό ροκ. Ποιούς θεώρησε η εκπομπή ως πλέον αρμόδιους να μιλήσουν για το συγκεκριμένο μουσικό είδος; Όχι αυτούς που φαντάζεστε. Για το ελληνικό ροκ μίλησαν ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος… ο Γιάννης Ζουγανέλης. (Αφού δεν ρώτησαν και τον Μάρκο Σεφερλή, πάλι καλά να λέμε!)

Ο Διονύσης Σαββόπουλος εμφανίσθηκε -ή τον εμφάνισαν- σαν έναν από τους προδρόμους της ελληνικής ροκ σκηνής στην Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν αντέγραψε δουλικά το είδος, το οποίο θεωρεί ότι είναι δημιούργημα της αμερικανικής δημοκρατίας. Κι ότι όσοι επιχείρησαν να το αντιγράψουν, είτε με στίχο ελληνικό, είτε με στίχο ξένο, δημιούργησαν μια επαρχιώτικη απομίμηση του είδους, σε αντίθεση με τον ίδιο, που κατάφερε να φέρει το ροκ στα ελληνικά δεδομένα. Ο συνθέτης θεωρεί πάντως πως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Σέβομαι τον Σαββόπουλο ιδιαίτερα και θεωρώ ότι έχει γράψει μερικά από τα πιο σπουδαία ελληνικά τραγούδια. Ωστόσο, το να μιλάει για απομίμηση ο ίδιος, που είχε αντιγράψει τον Ντύλαν σε μεγάλο βαθμό, νομίζω ότι δεν τον δικαιώνει. (Για να μη μιλήσω για την διασκευή του στο Perfect day του Lou Reed).

Αν ο Σαββόπουλος ήταν ο πρόδρομος, ο κατεξοχήν εκφραστής του κινήματος για την εκπομπή ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος. Εκεί η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Τι σχέση έχει ο Θάνος Μικρούτσικος με τη ροκ; Το ότι έβαλε ηλεκτρικές κιθάρες μέσα στις συνθέσεις του τον κάνει ροκά; Τότε ο Bowie, όταν έβαζε πιάνο στα glam rock τραγούδια του, ήταν κλασικός;

Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν είπε πως είναι ροκ. Τόνιζε πως ο Καββαδίας, ο ποιητής τον οποίο μελοποίησε, είναι ροκ. Γιατί είναι απελευθερωτικός. Λες και ό,τι είναι (ή το αποκαλούν απελευθερωτικό) ανήκει αυτομάτως στο ροκ μουσικό είδος.

Θα μου πείτε, στην Ελλάδα, που όλα τα κάνουμε αχταρμά και όλα τα βαφτίζουμε όπως μας βολεύουν, αυτά είναι πταίσματα. Παρ’ όλα αυτά, τα λάθη πρέπει να επισημαίνονται. Το ότι ο Σαββόπουλος και ο Μικρούτσικος ήταν αυτοί που δέχθηκαν να μιλήσουν στην συγκεκριμένη εκπομπή, δεν τους κάνει ούτε τους πλέον αρμόδιους για το ελληνικό ροκ, ούτε ροκάδες. Και τέτοιες δημοσιογραφικές αυθαιρεσίες, σε ένα κανάλι που θεωρεί ότι ο βασικός του ρόλος είναι να προάγει τον πολιτισμό, δεν πρέπει να υπάρχουν.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b