MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Beyoncé- Επαναστατική ξεφτίλα!

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την καριέρα της, ως front-woman στο rnb συγκρότημα των Destiny’s Child, η Beyoncé Knowles είχε δείξει ότι είναι το απόλυτο next big thing της rnb.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Συνδύαζε όλο το «πακέτο», καθώς ήταν από φωνή κορμάρα, αλλά και από κορμί φωνάρα, ενώ είχε σκηνική παρουσία, αλλά και star quality (για να χρησιμοποιήσω όλα τα κλισέ που λένε οι κριτές των talent shows στην Ελλάδα και παγκοσμίως). Και αυτό την οδήγησε σε μια σόλο καριέρα με τεράστια επιτυχία και εκατομμύρια φανς. Κάθε κούνημα του πληθωρικού της πισινού αποτιμάται σε αστρονομικά ποσά, βρίσκεται μονίμως στα εξώφυλλα των περιοδικών και είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της pop και της rnb.

Δεν της φτάνουν, όμως, αυτά. Η ντίβα της rnb θέλει να δείξει ότι πίσω από τη λαμπερή της εικόνα και το sexy look κρύβεται μια μάχιμη επαναστάτρια, που τα βάζει με τους αστυνομικούς, βρίζει και δίνει αγώνες στους δρόμους, σαν «αγανακτισμένη» μαύρη γυναίκα! Αυτό μας δείχνει τουλάχιστον το video-clip του τραγουδιού Run the world (Girls), όπου η διάσημη τραγουδίστρια επιδεικνύει τον επαναστατικό δυναμισμό της μπροστά στα αμερικανικά ΜΑΤ μαζί με μια μεγάλη ομάδα από σέξι χορεύτριες.

Αντί για μολότοφ και πέτρες και βρισιές, η Beyoncé ρίχνει «στα μούτρα» της αστυνομίας κάποιες δυναμικές χορευτικές κινήσεις, φορώντας μια σέξι τουαλέτα με την οποία κυλιέται στο πάτωμα, λικνίζοντας προκλητικά τα οπίσθιά της. «Μπορείς μπάτσε να με βλέπεις, αλλά δεν μπορείς να με έχεις»- αυτή είναι η εκδίκηση της επαναστατημένης γυναίκας απέναντι στην εξουσία. Σεξουαλική πρόκληση στη βία της εξουσίας λοιπόν!

Μπορώ να φανταστώ και τον Michael Jackson να το παίζει επαναστάτης με τις ιδιόρρυθμες και προκλητικές χορευτικές του κινήσεις. Όμως ούτε ο Michael Jackson έγινε ποτέ Jim Morisson, ούτε η Beyoncé θα γίνει Patty Smith. Το πολύ- πολύ να γίνει Lady Gaga κι αυτό αν καταφέρει να ασχημύνει υπερβολικά.

Η pop culture είναι μια κουλτούρα ναρκισσιστικής βεβαιότητας, εμπορευματοποίησης και επιφανειακής προσέγγισης του ανθρώπου. Ισοπεδώνει και πολτοποιεί τα πάντα, χαϊδεύοντας αυτιά. Είναι μια ανάλαφρη τσιχλόφουσκα που δίνει κάποιες γλυκές αναπνοές στη ζωή μας, αλλά δεν έχει καμία δυνατότητα, ούτε και διάθεση, να την προσεγγίσει σε βάθος. Πόσο μάλλον να φέρει μεγάλες ρήξεις με επανάσταση!

Καλό θα είναι λοιπόν οι pop stars να εγκαταλείψουν τις επαναστατικές τους φιλοδοξίες, για να γλιτώσουν από τη γελοιοποίηση. Οποιαδήποτε προσπάθεια τους, άλλωστε, να υιοθετήσουν ένα πιο επαναστατικό στυλ δείχνει τόσο γελοίο, όσο η μαζική διαδήλωση που οργάνωσε η Legally blonde Ρις Γουίδερσπουν, στο ρόλο της χαζοξανθιάς, προκειμένου να υπερασπισθεί κάποια… «δικαιώματα» της σκυλίτσας της. Απερίγραπτης γελοιότητας, μάλιστα, είναι το look της ξανθιάς, που αντί για καπέλο φοράει ένα ροζ μπερέ σε στυλ Τσε Γκεβάρα, με ένα φούξια αστέρι πάνω του.

Γιώργος Σμυρνής

[iframe width=”560″ height=”349″ src=”http://www.youtube.com/embed/VBmMU_iwe6U” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από ShowBiz
VIMA_WEB3b