MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Η υπόθεση Τζέκυλλ

Ο ελληνικής καταγωγής αστέρας του γαλλικού θεάτρου, Ντενί Πονταλυντές, στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, από τις 24 εως τις 26 Μαΐου στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Monopoli Team

Αγαπητός στο θεατρικό κοινό της Γαλλίας και όχι μόνο, ο Ντενί Πονταλυντές έχει κυρίως συνδεθεί με την ερμηνεία του κλασικού ρεπερτορίου, αφού, ως εταίρος της Κομεντί Φρανσαίζ, έχει δοκιμαστεί σε κορυφαίους ρόλους. Όμως, ο δραματικός μονόλογος Η υπόθεση Τζέκυλλ που ερμήνευσε στις αρχές του 2010 στο Τεάτρ ντε Σαγιό συνεπήρε κοινό και κριτικούς, γιατί εδώ η διαδικασία της μεταμόρφωσης εκτίθεται σ’ όλη της τη διαφάνεια.

Στην σκηνή παρακολουθούμε την εξομολόγηση του Δρος Τζέκυλλ λίγο πριν το θάνατό του -το τελευταίο κεφάλαιο της γνωστής νουβέλας του Ρ.Λ. Στήβενσον όπως διασκευάστηκε ειδικά για τον δημοφιλή ηθοποιό από την Κριστίν Μονταλμπεττί-, καθώς αφηγείται τα στάδια της δημιουργικής μανίας που τον οδήγησε στην εφεύρεση ενός φαρμάκου για την εξουδετέρωση του «κακού» εαυτού. Στην πραγματικότητα, βέβαια, συμβαίνει το αντίθετο: το τερατώδες δημιούργημα κατατρώγει τον δημιουργό, καθώς όσο προχωράει η αφήγηση ο αφιερωμένος στην έρευνα της δυαδικότητας της ψυχής, Δρ Τζέκυλλ, καταλαμβάνεται από το αρνητικό alter ego του.

Η παράσταση, με το σκηνικό του Ερίκ Ρυφ να παραπέμπει στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου και το κοστούμι του ευυπόληπτου Δρος Τζέκυλλ ραμμένο από τον Κριστιάν Λακρουά, μεταδίδει αυτή τη σκοτεινή ατμόσφαιρα της φανταστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, που εξερευνά τις κρυφές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού. Από ψυχαναλυτική άποψη, ο Χάυντ έχει θεωρηθεί ενσάρκωση του ασυνείδητου.

 

Συντελεστές

Συν-σκηνοθεσία: Emmanuel Bourdieu και Eric Ruf

Σκηνογραφία: Eric Ruf της Comédie Française

Βοηθός σκηνογράφου: Delphine Sainte Marie

Κοστούμια: Christian Lacroix, με τη συνεργασία του Renato Bianchi

Φωτισμοί: Stéphanie Daniel

Ήχος: Bernard Valléry

Σύμβουλος χορογραφίας: Cécile Bon

 

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

 

Συνάντηση με τον Denis Podalydès:
Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 19:30, στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Θα παρουσιάσει η Kάτια Αρφαρά, υπεύθυνη των τομέων Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ θα συμμετάσχει η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας Liberté-Oléron του Bruno Podalydès.
Ταυτόχρονη μετάφραση / Είσοδος ελεύθερη
Την Τετάρτη 25 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, μετά την παράσταση Η υπόθεση Τζέκυλλ.
Συζήτηση με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό. Συντονισμός: Δρ Δήμητρα Κονδυλάκη, δραματολόγος, μεταφράστρια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Christine Montalbetti
Σκηνοθεσία: Denis Podalydès της Comédie Française


Παίζουν: Denis Podalydès

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b