MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
19
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύνθεση Κειμένων

Ο Χορευτής

Ο “Χορευτής” του Έριχ Άρεντ σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, που είχε παρουσιαστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, επαναλαμβάνεται από την Τρίτη 1 Μαρτίου και κάθε Τρίτη στο θέατρο Άττις.

Monopoli Team

Το κείμενο Ο Χορευτής (Der Tänzer, 1971), στο οποίο βασίζεται η σκηνική σύνθεση του Θεόδωρου Τερζόπουλου, είναι εμπνευσμένο από τη γνωστή μινωική τοιχογραφία με την ταυρομαχία. Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο και σχολιασμένο από τα λεγόμενα ελληνικά ποιήματα του Άρεντ, καθώς ο ποιητής με το έργο αυτό πραγματοποιεί μία καλλιτεχνική υπέρβαση, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα καινούριο λογοτεχνικό είδος, στο μεταίχμιο της ποίησης και του θεατρικού λόγου.

Το βασικό θέμα του Χορευτή είναι η σύγκρουση δύο δυνάμεων, που καταλήγει σε καταστροφή. Οι δυνάμεις αυτές, αν και διαμετρικά αντίθετες, φαίνεται ωστόσο να συμπληρώνουν η μία την άλλη. Ερμηνεύονται ως αποκρυστάλλωση του ορθολογικού στοιχείου αφενός και του στοιχείου του ενστίκτου αφετέρου, η αναμέτρηση των οποίων αναδεικνύεται με πολλούς τρόπους και στην αρχαία τραγωδία.

 

Στην παράσταση του θεάτρου Άττις η σύγκρουση αυτή ερμηνεύεται από τον ηθοποιό Τάσο Δήμα ως η πάλη ενός γηρασμένου και αποκαμωμένου σώματος στα πρόθυρα της άνοιας με τις στερνές, αλλά πανίσχυρες εκδηλώσεις της ζωτικής του ενέργειας, που από πηγή χαράς και έκστασης έχει μεταβληθεί σε εχθρικό γεγονός, καθώς ακόμα εμποδίζει βασανιστικά την εκπλήρωση της μοναδικής πια επιθυμίας του, επιτέλους να πεθάνει. Στην παράσταση συμμετέχει και ο Θεόδωρος Τερζόπουλος.

 

Μετάφραση: Τόρστεν Ίσραελ

Διασκευή: Θεόδωρος Τερζόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Έριχ Άρεντ
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος


Παίζουν: Τάσος Δήμας. Αφηγητής: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα: Η νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα στο Θέατρο Coronet
ΘΕΑΤΡΟ
Κόκκινο ρομάντζο, του Alexander Gelman στο Θέατρο Φούρνος
ΘΕΑΤΡΟ
Το Βιβλίο της Ανησυχίας – Ημερολόγιο Αποχαιρετισμού, από την ομάδα 4PLAY στο Θέατρο Αργώ
Θεατρικά Νέα
Ο Χορός των εραστών: Η παράσταση του Tiago Rodrigues επιστρέφει στη Στέγη
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Φαέθων, του Δημήτρη Δημητριάδη στο Θέατρο Φούρνος
ΘΕΑΤΡΟ
Η θρυλική «Λόλα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Παλλάς
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Επικήδειος, του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Θέατρο Αλεξάνδρεια
ΘΕΑΤΡΟ
Κάπου περνούσε μια φωνή, από την bijoux de kant για 2ο χρόνο στο HOOD art space
ΘΕΑΤΡΟ
Συγγνώμη Κύριε Μπέκετ, της Σοφίας Φιλιππίδου στο Μαγαζάκι της Τ3χνης
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Κάλπηδες, του Στρατή Μυριβήλη για 3η χρονιά στο Θέατρο Olvio
ΘΕΑΤΡΟ
Το Κοράκι – Ένα Μουσικό Αναλόγιο, της Τώνιας Ράλλη στο Rabbithole
ΘΕΑΤΡΟ
Η Θελεστίνα, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο