MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

Ο Επιστάτης

Η αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ ανεβαίνει στο Απλό θέατρο από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Φάσμα του Αντώνη Αντύπα, σε μετάφραση Κώστα Σταματίου, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και με τον Δημήτρη Καταλειφό στον ομώνυμο ρόλο.

Monopoli Team

«Ο Επιστάτης» είναι το έργο που έκανε διάσημο τον Πίντερ στην Αγγλία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει παρουσιαστεί σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου κι έχει παιχτεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1965 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

 

Ένας γέρο – αλήτης βρίσκει καταφύγιο σε ένα ακατάστατο δωμάτιο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Πρόκειται για την εισβολή ενός παρείσακτου σε ένα χώρο που δύο αδέλφια τον διεκδικούν, μολονότι νοιώθουν μετέωροι και οι ίδιοι. Ο ένας, ο Άστον, ο καλός Σαμαρείτης ζει σε μια συναισθηματική απομόνωση, μαστορεύοντας τις διάφορες μηχανές του και κάνοντας όνειρα ότι θα φτιάξει στην αυλή ένα υπόστεγο. Ο άλλος, ο Μικ με ανησυχίες επιχειρηματικές μοιάζει πολυάσχολος αλλά, κατά βάση ζει σε ένα κόσμο ονειρικό- εφιαλτικό.

Ο εισβολέας δέχεται την δουλειά του Επιστάτη που του προσφέρουν τα δύο αδέλφια, χωριστά ο καθένας, αλλά δεν εμπιστεύεται κανέναν, μισεί τους ξένους, φοβάται και κρατάει σε απόσταση τα δύο αδέλφια και νοιώθει να απειλείται ακόμη και μέσα από την προσφορά, υπονομεύοντας τη σχέση και των δύο αδελφών προς ίδιον όφελος.

 

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις των τριών ανθρώπων καθορίζονται από το αιώνιο παιχνίδι εξουσίας, κατοχής και επιβολής. Με τον «Επιστάτη» ο Πίντερ αφηγείται την ιστορία της κοινωνικής ζωής, τις ανθρώπινες απόπειρες συμβίωσης και συνύπαρξης, αναλύοντας τα τεχνάσματα, τις μεταμορφώσεις, χρησιμοποιώντας όλο το οπλοστάσιο της λεκτικής και σωματικής βίας μέσα σ’ αυτό τον ατελείωτο πόλεμο για επιβίωση και επιβολή.

 

Μετάφραση: Κώστας Σταματίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγιώ Τρικεριώτη

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Φωτισμοί: Ανδρέας Σινάνος

Βοηθός σκηνοθέτης: Νίκος Πασχίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Τασούλας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας


Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Λαέρτης Βασιλείου, Χάρης Φραγκούλης

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b