MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Απόδραση στο νότιο Πήλιο με το Jeep Wrangler 2.8 CRD

Πώς ένα σύντομο ταξιδάκι μπορεί να φτάσει σε επίπεδα απόλαυσης!

Monopoli Team

Το Πήλιο είναι ένας τόπος μαγευτικός, με πανέμορφα τοπία, ιδανικός προορισμός για διακοπές και χαλάρωση, όλες τις εποχές του χρόνου. Από τη μία γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές και από την άλλη καταπράσινη φύση και χιονισμένες πλαγιές. Τα παραδοσιακά χωριά με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, γυρίζουν το χρόνο πίσω, και τα μεζεδάκια με το τσίπουρο κάτω από αιωνόβιους πλάτανους, σε κάνουν να ξεχνάς από το πρώτο λεπτό τις σκοτούρες της καθημερινότητας.

Φεύγοντας από την Jeep με ένα καθαρόαιμο τετρακίνητο Wrangler 2.8 crd, το πρώτο πράγμα που αναρωτηθήκαμε, ήταν ποια διαδρομή από αυτές που αρχικά είχαμε επιλέξει, θα ακολουθήσουμε. Λίγο ο φθινοπωρινός καιρός, λίγο οι δυνατότητες του αυτοκινήτου και φυσικά η διάθεσή μας να συνδυάσουμε βουνό και θάλασσα, μας έκαναν να στραφούμε προς το Πήλιο. Με ταχύτητες «ταξιδιού», αφήνουμε πίσω μας τη νύφη του Θερμαϊκού, και κατευθυνόμαστε προς τα νότια πλέον, με έναν ήλιο να κάνει παιχνίδια από το δέλτα του Αλιάκμονα έως και την κορυφή του Μύτικα, κρατώντας ερμητικά ασφαλείς τις ακτίνες του σαν να τις προστατεύει!

Το πέρασμα στην Θεσσαλία πλέον είναι παιχνιδάκι, παρόλο που κινούμαστε με 110 –120 χλμ ανά ώρα. Τα μεγάλα έργα έχουν συντομεύσει αρκετά την διαδρομή προς την πόλη του Βόλου, με το Wrangler να κινείται άνετα, αθόρυβα και με μέση κατανάλωση περίπου 11 λίτρα. Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι, αντικρίσαμε το Πήλιο μέσα σε ένα χρώμα «καμβά», καθώς το απογευματινό ηλιοβασίλεμα χρωμάτιζε  υπέροχα τις καταπράσινες πλαγιές του!  Όμορφα χωριουδάκια , υπέροχες παραλίες, και μια πηλιορείτικη φύση ολοκληρώνει την εικόνα της φθινοπωρινής απόδρασης.

Με την είσοδό μας στον Βόλο, που θα φιλοξενήσει  τους μεσογειακούς αγώνες του 2012, το χαμόγελο έφυγε από τα χείλη για λίγο. Ο λόγος; Η ελλιπής σήμανση και η εναλλακτική  περιφερειακή οδός που θέλει δουλειά ακόμη. Στη σκέψη όμως ότι βρεθήκαμε εδώ για να αποδράσουμε, αποφασίζουμε να αλλάξουμε για λίγο πορεία και να κάνουμε μια μικρή στάση στην Ιωνία για να γευτούμε μερικές τοπικές σπεσιαλιτέ  παρέα με  παραδοσιακό τσίπουρο! Το καλύτερο για μας , δίπλα από το Νεκροταφείο: μόλις στρίψεις στην μάντρα δεξιά, μοιάζει με παλιό καφενέ χωρίς πολλές φανφάρες! Η απόλαυση στο μεγαλείο της!

Επειδή όμως ο προορισμός μας είναι νότια, ξεκινάμε για να απολαύσουμε την περιήγησή μας όσο διαρκεί το φως της ημέρας. Η απόσταση από τον Βόλο προς την περιοχή της Αργαλαστής είναι 56 χλμ, με ένα δίκτυο δρόμου τόσο απαρχαιωμένο, όσο και το τρενάκι που ξεκινά από τα κάτω Λεχώνια  και σκαρφαλώνει ως τις Μηλιές και ανάποδα.  Καθώς  «παίζουμε» με το Wrangler στις πολύ κλειστές στροφές της διαδρομής μιας, η οδήγηση  μετατρέπεται σε απόλαυση! Η ματιά μας πλανάται ανάμεσα στον Παγασητικό και το χωριό Μηλιές, ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου. Η φύση, ο καθαρός αέρας και οι δεκάδες χωμάτινοι δρόμοι που ξεχύνονται στα γύρω ορεινά χωράφια με τις ελιές και τις μηλιές σε πρώτο πλάνο, είναι κάτι μαγικό! Υπάρχουν σκηνικά στη διαδρομή που γεννούν συναισθήματα που δεν περιγράφονται. Όπως εμείς που οδηγούσαμε σε στενούς δρόμους  με ανοιχτά τα καπάκια οροφής του αυτοκινήτου μας, ακούγοντας τα τζιτζίκια και μυρίζοντας το ιώδιο της θάλασσας!

Βέβαια τα σπίτια που περνάμε, δεν θυμίζουν σε τίποτε το κλασικό βόρειο Πήλιο. Η Αργαλαστή είναι ένα όμορφο χωριό με αρκετά αναπαλαιωμένα σπίτια, και βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ από τον Βόλο, όντας ένα μεγάλο και σημαντικό κεφαλοχώρι του Πηλίου, που γνώρισε στιγμές δόξας κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Από τότε, σώζεται το κτήριο του Παρθεναγωγείου όπου διετέλεσε διευθυντής ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης. Το μαρμάρινο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων αποτελεί πόλο έλξης προσκυνητών.

Κατηφορίζοντας προς την παραλία του Χόρτου, ένα εκπληκτικό τοπίο με θέα τον Παγασητικό ξεδιπλώνεται μπροστά μας και το πέρασμα σε κάποιο ελληνικό νησάκι είναι γεγονός. Απόψε θα διανυκτερεύσουμε στο Hotel Leda, με θέα ολόκληρο τον κόλπο και όχι μόνο! Η πρωινή θαλασσινή αύρα κάνει το πρωινό μας ξύπνημα μοναδικό, με τις ακτές της βόρειας Εύβοιας να διακρίνονται καθαρά. Το Χόρτο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός «πνιγμένος» μέσα στους ελαιώνες που ακουμπούν τη θάλασσα! Μετά τον οικισμό, αμμουδερές παραλίες με καθαρά καταπράσινα νερά προκαλούν τον επισκέπτη να κάνει μία στάση, για να τις επισκεφθεί ή να τις φωτογραφήσει. Λίγο πιο κάτω ένα παραδοσιακό ψαροχώρι  που έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό προορισμό, η Μηλίνα. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το καϊκάκι και να επισκεπτείτε το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα που βρίσκεται απέναντι, στο νησί Αλατάς. Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε τουριστικά λεωφορεία να αποβιβάζουν πλήθος κόσμου. Επρόκειτο για πολύ γνωστή εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού της Αγγλίας, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στη χώρα μας, και για τον σκοπό αυτό έχει μεταφέρει 25 ιστιοπλοϊκά σκάφη  διδάσκοντας ιστιοπλοΐα και εκτελώντας  4ήμερα ταξίδια στις Βόρειες Σποράδες. Τελικά αυτή τη χώρα πρώτα την ανακαλύπτουν οι ξένοι και μετά οι Έλληνες!

Ήρθε η ώρα της τετρακίνησης καθώς περνούμε από τον Κατηγιώργη, ένα μικρό ψαράδικο λιμανάκι απέναντι από την Σκιάθο, που εκτός από όμορφες παραλίες, έχει και ωραίες ψαροταβέρνες. Διασχίσαμε τους ορμίσκους μέσα από την άμμο πλήρως απελευθερωμένοι. Δεν κολλήσαμε πουθενά, σταματήσαμε, ξεκινήσαμε απροβλημάτιστα χωρίς κανένα βλέμμα καρφωμένο επάνω μας, κάτι που μας ενθουσίασε και μας ανέβασε τη διάθεση στα ύψη. Το πετρελαιοκίνητο Wrangler είναι ό,τι καλύτερο για μια τέτοια απόδραση, ικανό να περάσει από παντού, να υπερπηδήσει κάθε δυσκολία και να σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε οποιοδήποτε  εμπόδιο.

Κατηφορίσαμε στον Πλατανιά, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που είναι η ιχθυόσκαλα της περιοχής. Μαζί με την πληθώρα των ενοικιαζομένων δωματίων, αποτελεί ιδανικό μέρος για οικογενειακές διακοπές, μιας και τα αυτοκίνητα δεν πολυκυκλοφορούν. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την μικρή παραλία ανατολικά του Πλατανιά που είναι προσβάσιμη μόνο από την θάλασσα, στην οποία βρίσκεται ένα βαθύ θαλάσσιο σπήλαιο όπου συχνά μπορεί να δείτε και θαλάσσιες φώκιες όπως μας είπε ο Νίκος Μητσάκης, πρόεδρος της Σ.Ο.Ε. Κατά την παράδοση, εκεί βρέθηκε σε ειδυλλιακό τετ α τετ ο Πηλέας με την Θέτιδα και γεννήθηκε ο Αχιλλέας.

Πίνοντας το τσιπουράκι μας στον Πλατανιά, γυρίζει στο μυαλό μας όλη αυτή η πανδαισία των χρωμάτων, η παράδοση και η ομορφιά του τόπου, ευχαριστώντας την ψυχή μας που έψαχνε αυτή την απόδραση σε αυτόν εδώ τον τόπο. Είναι μοναδικός, όπως μοναδική είναι και η χώρα που λέγεται Ελλάδα και περικλείει όλες αυτές τις ομορφιές που μετατρέπουν ένα απλό ταξιδάκι σε απόδραση!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από την Αθήνα η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 ώρες, θα κάνετε 305χλμ μέχρι τον Βόλο και από εκεί σε περίπου μία ώρα μέχρι την Μηλίνα ή όπου αλλού θέλετε.

 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Θα βρείτε σε όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς, με πολύ καλές τιμές ακόμη και σε υψηλές περιόδους. Εμείς μείναμε στην περιοχή του Χόρτου, σε μια όμορφη ξενοδοχειακή μονάδα, με δωμάτια, στούντιο και βιλίτσες με πριβέ αυλές. Πισίνα, υδρομασάζ, σπα, παιδική πισίνα, γυμναστήριο, γήπεδο τένις και παραλία. Πληροφορίες www.ledahotel.gr τηλ. 2421027931.

Θα σας πρότεινα να βρείτε τη διαμονή σας ανάλογα με τον προορισμό σας, μιας και το οδικό δίκτυο είναι δύσκολο! Η ιστοσελίδα www.pilion.gr είναι πολύ κατατοπιστική, με φωτογραφίες από δωμάτια και ξενοδοχεία, καθώς και χάρτες με τις διαδρομές και τα δρομολόγια ακτοπλοϊκών γραμμών.

Ακόμα μία πρόταση  διαμονής για πολύ εκλεκτικούς, είναι οι δύο παραδοσιακοί ξενώνες, το νεοκλασικό και το πέτρινο, με αυστηρό κριτήριο την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.moutzouridis.gr  ή στα τηλέφωνα 2423054549 και 6934782015.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Η περιοχή παράγει λάδι, ζαρζαβατικά, σύκα, και φυσικά φρεσκότατα ψάρια.

Κείμενο και φωτογραφία: Παντελής Τζερτζεβέλης

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b