MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κιλκίς: Η πύλη της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψετε

To Κιλκίς είναι ένας ακριτικός νομός, που η φύση έχει προικίσει πλουσιοπάροχα. Η πρωτεύουσα χτισμένη στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου, είναι μια σύγχρονη και ζωντανή πόλη. Το σπήλαιο όμως, με τις θεραπευτικές ιδιότητες, η λίμνη Δοϊράνης με την εκπληκτική βιοποικιλότητα και το μαγευτικό βουνό Πάικο, είναι αυτά που γοητεύουν και προκαλούν. Σας παραθέτουμε ορισμένους από τους λόγους, που τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή σας αξίζει να επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε αυτόν τον Νομό.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς ξεχωρίζει ο λόφος του Ηρώου, στην κορυφή του οποίου βρίσκονται το Μνημείο των Πεσόντων της απελευθερωτικής μάχης του 1913 και το Πολεμικό Μουσείο. Στην πόλη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ στο λόφο του Αγίου Γεωργίου υπάρχει αμφιθέατρο, δημοτικό αναψυκτήριο, χώροι άθλησης και περιπάτου, το περίφημο Σπήλαιο και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου.

 

Το Σπήλαιο αποτελεί και το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης. Τα “κοράλλια”, οι λιθωματικές αυτές δημιουργίες είναι αποτέλεσμα του τινάγματος και σκορπίσματος της σταγόνας του νερού καθώς πέφτει στο έδαφος. Εδώ βρέθηκαν περισσότερα από 300 δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση. Το σπήλαιο παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες για το παιδικό βρογχικό άσθμα ενώ προορίζεται για την ανάπτυξη σπηλαιοθεραπείας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Ο Γαλλικός ποταμός, ένας από τους μεγαλύτερους της Κεντρικής Μακεδονίας, αξίζει την επίσκεψή σας σε… «χρυσάφι»! Αναλύσεις δειγμάτων χρυσού από αντικείμενα που βρέθηκαν σε ανασκαφές απέδειξαν ότι οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν συστηματικά τον χρυσό του.

 

Η Συντάγκα είναι ένα εντυπωσιακό έθιμο που θα συναντήσει κανείς στο Πολύκαστρο, όπου στο τέλος του θέρους ανάβουν μεγάλη φωτιά κάτω από τους ήχους τοπικών μουσικών οργάνων.

 

Κοντά στο Πολύκαστρο βρίσκεται το μικρό αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας όπου μπορούν να ασκηθούν οι φίλοι του αεραθλητισμού ενώ στην Αξιούπολη, θ’ απολαύσετε την ειδυλλιακή τοποθεσία “Μεγάλο Ρέμα” που προσφέρεται για ψάρεμα και διασκέδαση στα κέντρα της.

 

Το χωριό Δοϊράνη, στην όχθη της ομώνυμης λίμνης, προσφέρεται για ψάρεμα όλο το χρόνο. Στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης καθώς και πολλά άλλα αξιοθέατα.

 

Ο Δήμος Δοϊράνης σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή, ανέλαβε τη δημιουργία του Μουσείου Λίμνης Δοϊράνης, που στεγάζεται δίπλα στη λίμνη. Εδώ  θα νιώσετε την απέραντη γαλήνη του τόπου και θα απολαύσετε το μαγευτικό δειλινό, με τα νερά της λίμνης να κοκκινίζουν.

 

Στην τοποθεσία Χίλια Δέντρα στο δάσος των Μουριών, υπάρχει ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής, στο κέντρο μιας συστάδας από γέρικες βελανιδιές έως και 400 χρόνων. Το δάσος, όντας σπάνιο, έχει χαρακτηρισθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ενώ στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογοι χώροι διαμονής και αναψυχής.

 

Η Γουμένισσα είναι κτισμένη στους Ανατολικούς πρόποδες του πανέμορφου Πάικου, διατηρεί την παραδοσιακή της φυσιογνωμία και φημίζεται για τα κρασιά της. Η πόλη με χώρους γευσιγνωσίας και την χαρακτηριστική Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της αποτελεί μια όαση γαλήνης: στενά δρομάκια και παλιά παραδοσιακά σπίτια σε ένα γοητευτικό συνδυασμό με τα άφθονα νερά, ατελείωτη βλάστηση, μοναδικό  φυσικό τοπίο, εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων.

Η Εκκλησία της Παναγίας, τα γειτονικά μοναστήρια του Πάικου, το Λαογραφικό μουσείο και το μουσείο Αλευρά καθιστούν την Γουμένισσα εφαλτήριο για ποικιλία εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

 

Το Πάικο, ένα από τα ωραιότερα, γραφικότερα και μεγαλειώδη βουνά της Ελλάδας γοητεύει τον κάθε επισκέπτη με τα υπέροχα δάση του, τις ρεματιές, τα γάργαρα νερά του και τα πανέμορφα χωριά του. Η Γρίβα, η Κάρπη, η Καστανερή, τα Λιβάδια και άλλα αξιόλογα χωριά συνδυάζουν το πανέμορφο τοπίο με τους οργανωμένους χώρους δασικής αναψυχής.

 

 

Παντελής τζερτζεβέλης

 

 

 

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b