MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
18
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Υλικό Αρχείου: Μια πολυμεσική site-specific παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου στο Drft Space

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Στη νέα πρωτότυπη παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της Ομάδας Station Athens, «Υλικό Αρχείου», στο Drft Space, το κοινό γίνεται συμμέτοχος, συνοδοιπόρος σε μια διαδρομή στο χώρο και το χρόνο που συνθέτει την ιστορία και την εξέλιξη του κάθε πρωταγωνιστή.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική συνθήκη. Και ίσως είναι, καθώς η παράσταση δίνει στους πρωταγωνιστές, τρία από τα μέλη της ομάδας Station Athens, μια σπάνια δυνατότητα: να δουν αποσπάσματα από τη ζωή τους, να θυμηθούν ή και να αλλάξουν γνώμη, ή ακόμα και να ζητήσουν τη διαγραφή όλων των καταγεγραμμένων δεδομένων τους και να δημιουργήσουν μια νέα ιστορία.

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου σκηνοθετεί το Υλικό Αρχείου μια πρωτότυπη πολυμεσική site-specific παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο live editing, το θέατρο ντοκιμαντέρ και την αλληλεπίδραση κοινού και ηθοποιών, σε μια προσπάθεια να συναντηθεί το παρόν με το παρελθόν- δύο, πέντε ή ακόμη και δεκαπέντε χρόνια πριν.

Από τις 24 Απριλίου έως τις 27 Απριλίου, ο χώρος του Drft Space στο Κουκάκι μεταμορφώνεται: σε αίθουσα αναμονής μιας υπηρεσίας, σε τραπεζαρία ενός οικογενειακού δείπνου, σε μια ιδιότυπη αίθουσα μοντάζ. Ο θεατής διασχίζει το χώρο και πότε παρατηρεί και πότε γίνεται κομμάτι των αναμνήσεων και των βιωμάτων των πρωταγωνιστών, μέχρι να φτάσει στο σήμερα.

Υλικό Αρχείου: Μια πολυμεσική site-specific παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου στο Drft Space

Λίγα λόγια για το έργο

Τι συνδέει την ιστορία του Αϊντίμ με εκείνη του Λευτέρη και του Χαλίλ, τόσα χρόνια μετά; Ο ίδιος ο χώρος διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο σκηνικό ντεκουπάζ και οι θεατές μέσα από τη ζωντανή περφόρμανς αλλά και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό γνωρίζουν τη διαδρομή της ομάδας Station Athens. Το κοινό συμμετέχει ενεργά, συμπληρώνοντας μαζί με τους ηθοποιούς τα κομμάτια που λείπουν. Γίνονται συμμέτοχοι, συνοδοιπόροι σε μια διαδρομή στο χώρο και το χρόνο που συνθέτει την ιστορία και την εξέλιξη του κάθε πρωταγωνιστή. Μέσα από τις περιπέτειες, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του Αϊντίμ, του Χαλίλ και του Λευτέρη, αναδύεται η προσωπική και συλλογική πορεία μιας θεατρικής ομάδας που πότε ταυτίζεται και πότε υπερβαίνει τις ατομικές ιστορίες των μελών της.

Σχεδιασμός Βίντεοεγκατάστασης: Ερατώ Τζαβάρα
Μοντάζ Υλικού Βίντεο Παράστασης: Γιολάντα Μαρκοπούλου & Ερατώ Τζαβάρα
Τα υλικά βίντεο έχουν κινηματογραφηθεί από την Ολυμπία Μυτιληναίου, τη Δάφνη Καλαφάτη, τη Νιόβη Σταυροπούλου και τον Αλέξανδρο Τούρμαν Δημητριάδη
Κομμάτι του αρχειακού υλικού βίντεο έχει μονταριστεί από τους Μυρτώ Καρρά, Μιλτιάδη Χρηστίδη, Δάφνη Καλαφάτη, Μιχάλη Τρόλια

Ομάδα Station Athens

Η θεατρική ομάδα Station Athens δημιουργήθηκε το 2010 στον χώρο του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ στο Μεταξουργείο αρχικά ως καλλιτεχνικό εργαστήριο για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, τη Δάφνη Καλαφάτη και τη Γιολάντα Μαρκοπούλου.

Διατηρώντας έναν σταθερό πυρήνα συμμετεχόντων και επικεντρωμένη πλέον στο θέατρο, η ομάδα έχει παρουσιάσει μια σειρά από κυρίως site-specific παραστάσεις σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου. To έργο Είμαστε οι Πέρσες! εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2015. Η ανανεωμένη εκδοχή της συγκεκριμένης παράστασης ταξίδεψε το  2017 στο Espoo City Theatre της Φινλανδίας και, λίγους μήνες μετά, παρουσιάστηκε εκ νέου στην Αθήνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ mind the fact. Η ομάδα παρουσίασε την περίοδο 2021-2022 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ το έργο Πέφτει Χιόνι και είναι Ροζ σε κείμενο της Αγγελικής Δαρλάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑVagabondages, των Ελένης Μποζά και Σοφιάννας Θεοφάνους στο Θέατρο Μπέλλος12.09.2018

Η πιο πρόσφατη θεατρική της παράσταση, το Σφάλμα Σύνδεσης, παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το 2024. Παράλληλα, καθοριστική για την πορεία της ομάδας υπήρξε η μακροχρόνια έρευνα και ο πειραματισμός της γύρω από τις ιστορίες της φυγής, που αποκρυσταλλώθηκε στο έργο Ε_ΦΥΓΑ. Η αρχική του εκδοχή παρουσιάστηκε το 2014 σε διαφορετικούς χώρους του πενταόροφου κτιρίου του Συνεργείου στο Μεταξουργείο. Ακολούθως, το 2018, το έργο διασκευάστηκε από την αρχή ως site-specific παράσταση στην ιστορική προσφυγική γειτονιά της Άνω Ελευσίνας για το φεστιβάλ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκδηλώσεις στην πόλη. Η μέχρι τώρα διαδρομή του Ε_ΦΥΓΑ ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2023, όταν η παράσταση μετεξελίχθηκε σε μια πολυμεσική site-specific εγκατάσταση στο Αναψυκτήριο του παραλιακού μετώπου, στο πλαίσιο της Ελευσίνας 2023 – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

*Η παράσταση δεν είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και χρήστες αμαξιδίων.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου | Καλλιτεχνικές Συνεργάτιδες Κωνσταντίνα Γεωργίου, Μαργαρίτα Παπαδοπούλου

Σκηνικά: Ομάδα Station Athens
Κοστούμια: Ομάδα Station Athens

Παίζουν: Χαλίλ Αλιζάντα, Σοφία Μαραθάκη, Ραμζάν Μοχάμαντ, Αϊντίμ Τζοϊμάλ | Εμφανίζονται ο Χασάν Αμιρί και μέλη της ομαδας Station Athens

Διάρκεια: 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες, άνω των 65)
Διάρκεια Παραστάσεων: 24-27 Απριλίου
Σενάριο: Σύλληψη: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Πληροφορίες: Προπώληση: ticketservices.gr
Παραστάσεις: Παρασκευή 24 Απριλίου: 20:00, 21:00, 22:00, Σάββατο 25 Απριλίου: 17:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, Κυριακή 26 Απριλίου: 17:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, Δευτέρα 27 Απριλίου: 20:00, 21:00
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/omada-station-athens-yliko-arxeiou/
Πληροφορίες Χώρου: Drft Space – Ζαχαρίτσα 40, Κουκάκι
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Ραφτάκος των λέξεων: Η παράσταση της Ομάδας Μικρός Νότος σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
Μια “σύγχρονη” Άλκηστις από τον Δημήτρη Καρατζά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
ΘΕΑΤΡΟ
Εκτός Ύλης reloaded: Το βραβευμένο έργο του Κώστα Λεϊμονή στο Θέατρο Βράχων
ΘΕΑΤΡΟ
Polyamorous: Η κωμωδία του Σπύρου Κακατσάκη στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Χλιμίντρισμα, του Μάριου Ποντίκα στο Bios – Πειραιώς 84
Θεατρικά Νέα
Έτσι ανοίγει το Φεστιβάλ Αθηνών: Ο Χάινερ Γκαίμπελς μετατρέπει την Πειραιώς 260 σε μια ζωντανή “ανασκαφή”
ΘΕΑΤΡΟ
The 5th Season – Fat Tuesday: Ο θίασος Novoflot φέρνει μια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
ΘΕΑΤΡΟ
Θέλω να σου κρατάω το χέρι, του Τάσου Ιορδανίδη σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Τόσο Πολύ: Το ποιητικό έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου επιστρέφει στο Μικρό Γκλόρια
Θεατρικά Νέα
Μίσος: Το Theaterhaus Jena στο Θέατρο Τέχνης με μια νέα σκηνική ανάγνωση της ταινίας του Ματιέ Κασοβίτς
ΘΕΑΤΡΟ
O Yann Marussich στο Θέατρο NOŪS με την τελετουργική performance «AGOKWA»
ΘΕΑΤΡΟ
Το Σποτ, του Ζήση Ρούμπου για μια τελευταία παράσταση στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ