MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
01
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΠΑΛΕΤΟ

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ παρουσιάζει τη Χρυσή Εποχή του Κωνσταντίνου Ρήγου με special guests

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει για ακόμη μια φορά την αναβίωση της επιτυχημένης παραγωγής χορού “Χρυσή εποχή”, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την αναβίωση της επιτυχημένης παραγωγής χορού Χρυσή εποχή, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου, στις 13, 15, 16, 22 και 23 Μαΐου 2026 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Χρυσή εποχή είναι μια σύνθετη σκηνική σύνθεση, μια καταβύθιση στο παρελθόν, που λειτουργεί ως ένα πολυεπίπεδο αρχείο εμπειριών, εικόνων και αναφορών. Μέσα από ένα ιδιότυπο καλλιτεχνικό mixtape, ο Κωνσταντίνος Ρήγος επανεξετάζει τη δική του πορεία, η οποία ξεπερνάει τις τρεις δεκαετίες, και εκτείνεται από τα πρώτα του βήματα έως τη διαμόρφωση μιας εμβληματικής σκηνικής γλώσσας. Στοιχεία από τη διαδρομή του στον χώρο του χορού και του θεάτρου επανέρχονται μετασχηματισμένα, σε ένα έργο όπου η μνήμη, η ειρωνεία και η νοσταλγία συνυφαίνονται και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο αισθητικό και συναισθηματικό τοπίο.

Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η διερεύνηση της σχέσης του σώματος με τον χρόνο και την εμπειρία. Ένα σκηνικό περιβάλλον όπου η κίνηση, ο λόγος, η μουσική και η εικόνα λειτουργούν ως ισότιμα εκφραστικά μέσα, καθώς το έργο εξελίσσεται μέσα από μια διαρκή μετατόπιση ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές αφήγησης, ανοίγοντας άλλες φορές έναν δημιουργικό διάλογο και άλλες φορές μια γόνιμη αντίστιξη μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, προσωπικού και συλλογικού, ανάμνησης και σύγχρονης εμπειρίας.

Καθοριστικό ρόλο στη δραματουργία της παράστασης διαδραματίζει η μουσική, την οποία συνδιαμορφώνει ο Θοδωρής Ρέγκλης. Το ηχητικό σύμπαν της Χρυσής εποχής δημιουργεί ένα πολυστιλιστικό περιβάλλον, το οποίο θυμίζει ένα αδιάκοπο σκηνικό «πάρτι» μνήμης, με μουσικά θέματα του Βέρντι και του Μπιζέ, γνωστά ελληνικά τραγούδια των Χιώτη, Λοΐζου και Μαμαγκάκη, αλλά και ξένες επιρροές από ροκ και τζαζ επιτυχίες των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Από την άρια «Addio del passato» και τον στίχο από το Hotel California «Some dance to remember, some dance to forget» έως τα κείμενα και τα τραγούδια που ερμηνεύουν special guests όπως, μεταξύ άλλων, οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μυρτώ Βασιλείου, Δημήτρης Καπουράνης, Idra Kayne, Δωροθέα Μερκούρη, Κωνσταντίνος Μπιμπής και Έλενα Τοπαλίδου, η Χρυσή εποχή φιλοδοξεί να μας θυμίσει ότι, καθώς δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό που είμαστε, οφείλουμε να συνεχίζουμε να χορεύουμε για να υπάρχουμε.

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ρήγος, υπογράφοντας τη χορογραφία, την επιλογή των τραγουδιών και το σκηνικό της παραγωγής, δημιουργεί έναν σκηνικό κόσμο που ισορροπεί ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το ονειρικό, στο προσωπικό βίωμα και τη συλλογική εμπειρία. Ο δημιουργός σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χρυσή εποχή, ένα νέο κύμα θα σαρώσει τα πάντα, εικόνες από το παρελθόν ή από το μέλλον, σκέψεις για τον έρωτα, την πίστη, την απουσία, την εγκατάλειψη. Ο άνθρωπος αλλά και ο τόπος. Είμαστε ντυμένοι ή γυμνοί όπως ο αυτοκράτορας; Είμαστε ελεύθεροι ή πολιορκημένοι; Είμαστε μαριονέτες του θεού ή ταξιδιώτες στον χειμώνα, κουβαλώντας πάντα μέσα μας τις νύχτες του καλοκαιριού; Σε ένα ρινγκ παλεύουμε με τον εαυτό ή με τη σκιά μας, μέσα σε λίμνες σκοτεινές αλλά και γαλάζιες. Ζούμε στη χώρα του ποτέ, σε ουτοπικές Αρκαδίες, σε μαγεμένους Κιθαιρώνες, σε ουτοπίες ή σε αόρατες πόλεις; Γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή μας αλλά και την ανθρωπότητα, ένα mixtape από μουσικές και τραγούδια σε γραμμόφωνα, μπομπίνες, πικάπ, γουόκμαν, boombox αλλά και μια μικρή ορχήστρα που συνοδεύει, όπως στον Τιτανικό, την ανθρωπότητα που χάνεται. Μια μουσική Βαβέλ. Ψάχνουμε την ειρήνη ή ένα κομμάτι της “Αμερικής”; Τι είναι αυτός ο λευκός θόρυβος γύρω μας; Ίσως ένας άνεμος που σαρώνει αυτά τα 35 χρόνια δημιουργίας, υπερβαίνοντας τα όρια της σκέψης, της κίνησης, της ερμηνείας, τα όρια του σώματος. Άλλωστε το σώμα θυμάται! Κάποτε είχα συναντήσει έναν λυπημένο βατραχάνθρωπο και μου μίλησε για την τρελή ευτυχία, που μοιάζει με την ωραία κοιμωμένη μέσα μας, έτοιμη να εκραγεί μετά από μια αιφνίδια αποσυμπίεση σε ένα ξενοδοχείο που περνάν οι εποχές. Και τελικά πάμε στο πρώτο ερώτημα: Μήπως είστε της εκδρομής; Happy End».

Στη δραματουργία συνεργάζεται η Έρι Κύργια, τα κοστούμια υπογράφει η Daglara, το εικαστικό έργο ο Πέτρος Τουλούδης, τους φωτισμούς ο Χρήστος Τζιόγκας και τα βίντεο ο Βασίλης Κεχαγιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Η όπερα του μέλλοντος από τη μήτρα του παρελθόντος»: Η Λυρική παρουσιάζει το πρόγραμμά της για τη σεζόν 2025-2612.09.2018

Χορεύουν οι Βαγγέλης Μπίκος, Άννα Φράγκου, Μάνες Αλμπέρντι, Γιάννης Γκάντσιος, Σταύρος Ικμπάλ, Έλενα Κέκκου, Γιάννης Μητράκης, Πέτρος Νικολίδης, Μαρίτα Νικολίτσα, Ντανιέλε Πεκοράρι, Στέφανο Πιετραγκάλλα, Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Γιώργος Χατζόπουλος, Δέσποινα Χρυσοστόμου και Έλτον Ντιμρότσι.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος
Κοστούμια: Daglara
Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Παίζουν: Βαγγέλης Μπίκος, Άννα Φράγκου, Μάνες Αλμπέρντι, Γιάννης Γκάντσιος, Σταύρος Ικμπάλ, Έλενα Κέκκου, Γιάννης Μητράκης, Πέτρος Νικολίδης, Μαρίτα Νικολίτσα, Ντανιέλε Πεκοράρι, Στέφανο Πιετραγκάλλα, Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Γιώργος Χατζόπουλος, Δέσποινα Χρυσοστόμου, Έλτον Ντιμρότσι | Special guests: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μυρτώ Βασιλείου, Δημήτρης Καπουράνης, Idra Kayne, Δωροθέα Μερκούρη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Έλενα Τοπαλίδου

Τιμές Εισιτηρίων: 15-70€, Φοιτητικό, παιδικό: €12, Περιορισμένης ορατότητας: €10
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 13 έως 23 Μαΐου 2026
Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) & www.ticketservices.gr
Παραστάσεις: 13, 15, 16, 22, 23 Μαΐου 2026
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/gno-golden-age/?lang=el
Πληροφορίες Χώρου: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
O βραβευμένος «Οιδίποδας» του Robert Icke επιστρέφει στη Στέγη
ΘΕΑΤΡΟ
“Ρούντυ”. Το σώμα που δεν υπάκουσε: Ένας μονόλογος για τη ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ στο θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Willem Dafoe και ένα διεθνές καστ φέρνουν τον «Εχθρό του Λαού» στο SNF Nostos 2026
ΘΕΑΤΡΟ
Ραχοκοκκαλιά: Μια παράσταση χορού της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου στο ΦΙΑΤ
ΘΕΑΤΡΟ
Πουστάρα: Μια παράσταση στο Θέατρο Μαβίλη για το τι σημαίνει να είσαι γκέι άντρας στην Ελλάδα του σήμερα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Ήρα Κατσούδα γιορτάζει με ένα «best of» καλοκαιρινό stand-up στην Ταράτσα του Λαμπέτη
ΘΕΑΤΡΟ
Hers: Η Ελιάν Ρουμιέ χορογραφεί την γυναικεία εμπειρία στο Bios
ΘΕΑΤΡΟ
Για την Πατρίδα: Μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο από την ομάδα ΑΦΟΡΜΗ στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα
ΘΕΑΤΡΟ
Χάσαμε τη Θεία Στοπ: Η κωμωδία του Γιώργου Διαλεγμένου σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
«Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον παράδεισο» στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
ΘΕΑΤΡΟ
Sooshi Mango: Οι Ιταλο-Αυστραλοί κωμικοί που ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει “ελληνική οικογένεια” έρχονται στην Ελλάδα
ΘΕΑΤΡΟ
“Here If You Need Me”: Ο stand-up comedian Kevin Bridges για πρώτη φορά στην Ελλάδα