Τo κομπλεξικό, του Αχιλλέα ΙΙΙ από την Ομάδα Νοητή Γραμμή στο Θέατρο Αλκμήνη
Η παράσταση «Το Κομπλεξικό» της ομάδας Νοητή Γραμμή, βασισμένη στο βιβλίο του Αχιλλέα ΙΙΙ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη.
Η ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή, και η σκηνοθέτρια, πιστές στην αναζήτηση νέων, ρηξικέλευθων τρόπων επικοινωνίας, επιστρέφουν στη σκηνή με μια παράσταση που σκοπό δεν έχει να σας καθησυχάσει, αλλά να σας ξεβολέψει. Με όχημα το βιβλίο του Αχιλλέα ΙΙΙ «Κομπλεξικό» και τα τραγούδια του Σπύρου Γραμμένου, στήνεται ένα παράλληλο σύμπαν όπου η γλώσσα αποσυντίθεται και επανασυνδέεται με τον πιο απρόσμενο τρόπο. Από τις 17 Απριλίου στο Θέατρο Αλκμήνη.
«Μπορείς να γκρεμίσεις έναν κόσμο, αλλάζοντας απλώς μια λέξη»;
Μια παράλογη κωμωδία από την ομάδα θεάτρου Νοητή ΓραμμήΗ γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένας κώδικας που συμφωνήσαμε να τηρούμε για να μην χαθούμε στη μετάφραση. Τι συμβαίνει όμως όταν τα «κλειδιά» των λεξικών παύουν να ξεκλειδώνουν την αλήθεια;
Στην παράσταση αυτή, οι λέξεις σταματούν να είναι επίσημοι ορισμοί και γίνονται εκρηκτικοί μηχανισμοί. Μέσα από έναν καταιγισμό από παραδοξολογίες, σουρεαλισμό και παράλογο χιούμορ, οι θεατές καλούνται να αμφισβητήσουν τα πάντα: από τις παγιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και την πολιτική ορθότητα, μέχρι τις ίδιες τους τις καθημερινές συνήθειες.
Η μουσική και ο χορός δεν συνοδεύουν απλώς τη δράση, αλλά αποτελούν την καρδιά ενός κόσμου που «χορεύει» πάνω στα ερείπια της λογικής. Το χιούμορ λειτουργεί ως καθρέφτης: θα γελάσετε δυνατά, συνειδητοποιώντας λίγο αργότερα ότι γελάτε με τον ίδιο σας τον εαυτό.
- Αγκαθημερινότητα: Σειρά από επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές δραστηριότητες και καταστάσεις οι οποίες σχηματίζουν ένα άυλο στεφάνι που –σε ανύποπτο χρόνο– τοποθετείται στο κεφάλι ενός ανθρώπου ο οποίος μεγαλώνει κουβαλώντας έναν σταυρό από υποχρεώσεις, μέχρι να καταρρεύσει υπό το βάρος του.
- Ευδαιμοναξιά: Κατάσταση την οποία βιώνει κάποιος ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλα όσα χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένος, εκτός από κάποιον για να τα μοιραστεί.
- Εκτρωμάντσο: Ιστορία αγάπης που περιέχει τόσα κλισέ και τόσες χλιαρώς βιωμένες σκηνές υποκριτικού πάθους που προκαλεί αποστροφή.
- Αραχτιβισμός: Η δημοφιλής πρακτική της –από τον καναπέ– άσκησης κριτικής επί των δράσεων άλλων ανθρώπων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Αθήνα