MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
17
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σακχαρώδης διαβήτης: Ανάγκη για πρόληψη και διαχείριση των σοβαρών επιπλοκών

Η γνώση για τον σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται, καθώς όμως η νόσος γίνεται όλο και συχνότερη, αυξάνονται οι ανάγκες των ασθενών για πρόληψη και διαχείριση των σοβαρών επιπλοκών του.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Με βασικούς άξονες την πρόληψη και την ανάδειξη των προκλήσεων στην πρόσβαση των πασχόντων σε αναγκαίες θεραπείες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) διοργάνωσε  και πραγματοποίησε το 3ο Diabetes Empowerment Forum, στις  7 – 9 Νοεμβρίου στην Καλαμπάκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο άγνωστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης12.09.2018

Σοβαρές επιπλοκές από τον σακχαρώδη διαβήτη

Στο επίκεντρο του φετινού forum βρέθηκε η ανάγκη πρόληψης και διαχείρισης των σοβαρών επιπλοκών του Διαβήτη, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών ενώ συνεπάγονται σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Μεταξύ των σχετικών θεματικών συζητήθηκαν οι καρδιολογικές, οφθαλμολογικές και νεφρολογικές επιπλοκές, το Διαβητικό Πόδι, αλλά και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ο ρόλος του εμβολιασμού στην πρόληψη των επιπλοκών και η αναγκαιότητα εξειδικευμένων νοσηλευτών στο ίδιο πλαίσιο.

Η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή ρύθμιση της γλυκαιμίας και η ολιστική προσέγγιση της φροντίδας μπορούν να ελέγξουν τη νόσο και να μειώσουν την επίπτωση και την εξέλιξη των επιπλοκών. Είναι σημαντικό ότι η επιστημονική έρευνα έχει προσφέρει καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές και εργαλεία που έχουν αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο διαχείρισης του Διαβήτη και στο πλαίσιο του Forum παρουσιάστηκαν μια σειρά από τέτοιες λύσεις που φέρνουν επανάσταση στη διαχείριση της νόσου και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πασχόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί δεν πρέπει να «κόβουμε» τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας12.09.2018

Ανάγκη για καθολική πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες

Η συζήτηση γύρω από την πρόληψη και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές έφερε στο προσκήνιο και την αδήριτη ανάγκη να υποστηριχθεί έμπρακτα η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πασχόντων σε αυτές, μια ανάγκη πιο επίκαιρη από ποτέ. Είναι ενδεικτικό πως μόλις πριν λίγες ημέρες η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κάλεσε δημόσια την πολιτική ηγεσία να προβεί  σε συγκεκριμένες ενέργειές για την πλήρη, άμεση και άνευ όρων αποζημίωση του ενός κουτιού ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος για τους πάσχοντες, που χρησιμοποιούν CGM, καθώς πρόκειται για μέσο επιβεβαίωσης ζωτικής σημασίας για την αποφυγή κλινικών σφαλμάτων και επικίνδυνων επεισοδίων υπογλυκαιμιών/ υπεργλυκαιμιών.

«Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για πρόληψη όταν έχουμε παράλογες και απαράδεκτες αποφάσεις όπως η διακοπή της αποζημίωσης των ταινιών», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας και συμπλήρωσε: «Εκπροσωπώντας την κοινότητα των πασχόντων που στην Ελλάδα αγγίζει πλέον το 1.292.729 άτομα, θα θέσουμε προς την Πολιτεία μια συνολική δέσμη αιτημάτων από την άμεση τροποποίηση του παραρτήματος Διαβητολογικού Υλικού του ΦΕΚ Β’5395/09-10-2025, την άμεση ένταξη των Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης (CGM) για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την επίσης άμεση αναθεώρηση της Ανώτατης Μηνιαίας Δαπάνης και επανεξέταση της πάγιας πενταετούς αποζημίωσης των συμβατικών αντλιών ινσουλίνης, μέχρι την ουσιαστική και θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν την ποιότητα ζωής κα  την ασφάλεια των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη».

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
Υγεία - Ομορφιά
Το πιο έξυπνο trick για να ξυπνάτε φρέσκιοι κάθε πρωί
Αγορές
Sephora: Holiday συλλογή με υπέροχα δώρα για τα Χριστούγεννα
The Art of Life
1 στους 9 ενήλικες ζει με διαβήτη – και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι νοσούν
Υγεία - Ομορφιά
Οι νέες αποχρώσεις κραγιόν που θα κυριαρχήσουν στα χείλη φέτος
The Art of Life
Έκθεση ΠΟΥ: 1 στους 7 εφήβους στην Ευρώπη ζει με κάποια ψυχική διαταραχή
The Art of Life
Γιατί πρέπει να αυξηθεί η απασχόληση στις ηλικίες 50-65 ετών;
The Art of Life
Τι είναι η κυστική ίνωση από την οποία έπασχε η 27χρονη Αναστασία Τασούλα
The Art of Life
Ξεκίνησε η εποχή της γρίπης – Είναι τα εμβόλια το ίδιο αποτελεσματικά σε όλους;
The Art of Life
Καρκίνος του δέρματος: Νέα θεραπεία για την πιο συχνή μορφή της νόσου
Υγεία - Ομορφιά
Trends νύχια φθινόπωρο 2025: Αυτά είναι τα χρώματα και τα looks που θα βλέπουμε παντού
The Art of Life
Αυτό το dramatic τζάκετ είναι το πανωφόρι της σεζόν
The Art of Life
Πόσο βάσιμο είναι το trend της skincare routine στο αεροπλάνο;