MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό Δράμα

Οι “Βρικόλακες” του Χένρικ Ίψεν στο Θέατρο Radar

Μετά την επιτυχία της πρώτης χρονιάς, οι “Βρικόλακες” του Ίψεν επιστρέφουν στο Θέατρο Radar σε μια ατμοσφαιρική σκηνοθεσία της Αναστασίας Παπαστάθη.

Τζούλια Χατζηκωστάκη
Τζούλια Χατζηκωστάκη
Monopoli Team

Η παράσταση παρουσιάζεται για 2η σεζόν στο Θέατρο Radar από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025 σε απόδοση- σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη.

Το έργο του Χένρικ Ίψεν «Βρικόλακες» γραμμένο το 1881 ήταν μια κραυγή ενάντια στην υποκρισία και την διαφθορά. Συνάντησε πολλές αντιδράσεις από το πρώτο ανέβασμα του στο θέατρο, για την τολμηρότητά του και τον τρόπο με το οποίο έθιγε τον καθωσπρεπισμό και τις μικροαστικές αντιλήψεις της κοινωνίας και της εκκλησίας. Κατάφερε όμως να επιβληθεί και να θεωρείται σήμερα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Τζούλια Χατζηκωστάκη

Λίγα λόγια για το έργο

Η Ελένα Άλβινγκ ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ένα ορφανοτροφείο προς τιμήν του άσωτου συζύγου της που έχει πεθάνει για να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινγκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ Άλβινγκ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν του συζύγου της. Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν. Πολύ γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της. Όσο κι αν προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο της και να τον κρατήσει μακριά από την καταστροφική επιρροή του πατέρα στάθηκε αδύνατο.

Ο Όσβαλντ επιστρέφει στο σπίτι κουβαλώντας την ασθένεια που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του. Ο πάστορας Μάντερς που έρχεται να εκφωνήσει τον λόγο στα εγκαίνια του ορφανοτροφείου, βρίσκεται αντιμέτωπος με αναπάντεχα γεγονότα στα οποία εμπλέκεται ο ξυλουργός Ένγκστραντ. Και η Ρεγγίνα που βρίσκεται στην υπηρεσία της κας Άλβινγκ καλείται να αντιμετωπίσει την αλήθεια για το παρελθόν της.

Τα πρόσωπα του έργου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους διεκδικώντας απεγνωσμένα το φως και την χαρά της ζωής, έχοντας να παλέψουν με τις σκουριασμένες ιδέες, με τις παλιές αντιλήψεις, με τα βιώματά τους, με την κληρονομιά των γονιών τους…
Με όλα αυτά που ο Ίψεν ονομάζει βρικόλακες.

Τζούλια Χατζηκωστάκη

Η Αναστασία Παπαστάθη (απόδοση- σκηνοθεσία) σημειώνει για το έργο

Ο Ίψεν στο έργο του «Βρικόλακες» μέσα από την μικρογραφία της οικογένειας Άλβινγκ και του κοινωνικού πλαισίου που την περιβάλει, πραγματεύεται θέματα που αγγίζουν διαχρονικά ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα.
Καταδικάζει την υποκρισία της κοινωνίας που κρύβει την αλήθεια πίσω από μια βιτρίνα ηθικής για να διατηρήσει το «καλό όνομα» την άψογη δημόσια εικόνα.
Αναδεικνύει το θέμα της κληρονομικότητας και πως τα λάθη και οι αμαρτίες των γονέων επηρεάζουν τις επόμενες γενιές. Η Ελένα Άλβινγκ, η κεντρική ηρωΐδα, προσπαθεί να ξεφύγει από την καταπίεση ενός κοινωνικού συστήματος που επιβάλλει την θέση της γυναίκας να είναι υποτακτική και εξαρτημένη από τον άντρα της. Παλεύει να ελευθερωθεί από τα στερεότυπα και στην ουσία παλεύει με τον εαυτό της, γιατί αυτές οι καταβολές είναι βαθιά ριζωμένες μέσα της.
Ο Ίψεν στο έργο του «Βρικόλακες» μίλησε με τόλμη για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, την πάλη της γυναικείας χειραφέτησης, την απαίτηση για αυτοδιάθεση, αλλά και για το θέμα της ευθανασίας που παραμένει ταμπού μέχρι σήμερα.
Είναι συναρπαστικό να διαπιστώνει κανείς πόσο άμεσο και τολμηρό εξακολουθεί να είναι το έργο στην εποχή μας και πως τα θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα που θίγει επανεμφανίζονται στις μέρες μας με νέες μορφές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Χένρικ Ίψεν
Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη

Σκηνικά: Κυριακή Πανούτσου
Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου
Μουσική: Πάνος Φορτούνας
Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη

Παίζουν: Σοφία Αγγελικοπούλου: Ρεγγίνα, Μιχάλης Καλιότσος: Ένγκστραντ, Αναστασία Παπαστάθη: Κυρία Άλβινγκ, Θοδωρής Σκούρτας: Πάστορας Μάντερς, Νεκτάριος Φαρμάκης: Όσβαλντ Άλβινγκ

Διάρκεια: 120' (με 10' διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: 18€: Κανονικό, 15€: Μειωμένο (Μαθητές, Φοιτητές, ΑΜΕΑ , Άνεργοι, Άνω των 65), 12€: Oμαδικά εισιτήρια 10 ατόμων και άνω, 8€: Ατέλειες
Διάρκεια Παραστάσεων: 26 Σεπτεμβρίου έως 29 Μαρτίου 2026
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com & Κρατήσεις: 210 9769294
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/brikolakes/
Πληροφορίες Χώρου: Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93, Νέος Κόσμος, Αθήνα, (απέναντι από το Σταθμό Μετρό «Άγιος Ιωάννης») & Τηλ: 210 9769294
Φωτογραφίες: Τζούλια Χατζηκωστάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Κέντρο
Θέατρο Radar
Απο 26/09/2025 εως 29/03/2026
Πλατεία Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93
Παρασκευή/Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Unborn: Μία ιστορία ενηλικίωσης της Χριστίνας Κυρίτση στο θέατρο Ρεκτιφιέ
ΘΕΑΤΡΟ
Ένας σύγχρονος “Κουρέας της Σεβίλλης” στο Θέατρο Πορεία
ΘΕΑΤΡΟ
Κόκκαλο: Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό της Νέας Υόρκης επιστρέφει στο Θέατρο Σημείο
ΘΕΑΤΡΟ
Τι είναι αυτό;, της Στέλλας Σερέφογλου στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Η «Παπλωματού» ξαναζωντανεύει στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
ΘΕΑΤΡΟ
Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για 2η χρονιά στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
ΘΕΑΤΡΟ
Η παράσταση «Γιοι και κόρες» του Γιάννη Καλαβριανού επιστρέφει ανανεωμένη στο Αμφι-Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Ράφτης Κυριών: Ο Γιάννης Κακλέας ανεβάζει Φεντώ στο Θέατρο Γκλόρια
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Ταρτούφος, του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου στο Θέατρο Αλκυονίς
ΘΕΑΤΡΟ
Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπυ στο Θέατρο Ζίνα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας στο θέατρο Αλκμήνη
Θεατρικά Νέα
Σκυλίσια ζωή της Μάρτα Μπουτσάκα στο Θέατρο Eliart